4 goede redenen om in Chinese aandelen te blijven

© REUTERS

De aangekondigde structurele hervormingen zullen diepgaande veranderingen met zich meebrengen.

Chinese aandelen hebben er een goed eerste halfjaar op zitten na de aankondiging van belangrijke hervormingen bij de staatsbedrijven. Deze hervormingen zullen onder andere toelaten om activiteiten te verkopen aan de privésector of om onafhankelijke bestuurders te benoemen. Tijdens de zomer kwam er een correctie op gang in Chinese aandelen na de vlucht van speculatief kapitaal. Nochtans blijft China een interessante bestemming voor risicobewuste beleggers, en wel om de volgende vier redenen.

1. Diepgaande hervormingen

Tijdens het Volkscongres van 2013 werden belangrijke hervormingen gelanceerd, zoals een herziening van het één kind-beleid en hervormingen bij de staatsbedrijven. Deze hervormingen zullen enkele jaren nodig hebben om geïmplementeerd te worden, maar zullen een positieve lange termijn impact hebben op de Chinese economie.

2. Technologisc

he diepgang

China wil economische groei die minder afhankelijk is van export en lage lonen en meer technologisch geavanceerd is. Chinese bedrijven hebben vandaag duidelijk de ambitie om de technologische leiders te worden binnen hun sector.

3. Aantrekkelijke waarderingen

In vergelijking met het historisch gemiddelde zijn Chinese aandelen vandaag goedkoop. Deze korting zal wegsmelten wanneer de zorgen om de Chinese groei verdwijnen.

4. Een modernere financiële markt

Naast de inspanningen die geleverd worden om van de Chinese renminbi een internationale reservemunt te maken zijn de Chinese markten ook aan het moderniseren. Het zal binnenkort mogelijk zijn voor internationale investeerders – gevestigd in Hong Kong – om rechtstreeks te beleggen in A-aandelen genoteerd in Shanghai.

Fondsen

Er zijn heel wat beleggingsfondsen waarmee je als kleine belegger kan inspelen op de Chinese groei. Ofwel beleggen ze enkel in Chinese aandelen, ofwel in wat ‘Greater China’ wordt genoemd (China, Hong Kong, Macau en Taiwan). Bij de fondsen die enkel in China beleggen is Schroder ISF China Opportunities (ISIN-code: LU0244354667) een interessante optie. Dit fonds heeft een indrukwekkende track-record en vertoont relatief weinig volatiliteit in vergelijking met andere Chinese fondsen. Voor ‘Greater China’ raden we Fidelity Funds – China Consumer Fund (ISIN-code: LU0594300252) aan. Dit fonds heeft de voorbije drie jaar goed gepresteerd en concentreert zich op de groeiende private consumptie in China. (FD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content