Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

27/06/11 om 14:17 - Bijgewerkt om 14:17

Wat komt er na de Griekse val?

Volgens de Slovaakse minister van Financiën is "Griekenland nu echt wel failliet". Haar Duitse collega zei dat de EU zich nu echt wel "op het ergste" moet voorbereiden.

Wat komt er na de Griekse val?

© belga

En de Griekse gouverneur van de centrale bank was een stem van rede en moed, maar hij ziet het nu ook niet meer zitten. Het wordt volgens hem allemaal te veel voor de Griekse maatschappij.

De komende dagen en weken worden enorme inspanningen geleverd om te voorkomen wat die bewindslui duidelijk voor ogen zien: Griekenland is failliet. Het land heeft een seriebehandeling met shocktherapie nodig. Te beginnen met een uitstap uit de euro en een massale default over zijn schuld. Daar valt niet meer aan te ontsnappen. De enige vraag is of heel Europa en het IMF er eerst nog flink wat verloren geld tegenaan gooien.

Spijtig genoeg stopt de neergang niet met de Griekse val. Ook Portugal en Ierland blijven in een erg penibele situatie zitten. Portugal zit grotendeels in hetzelfde straatje als Griekenland. Welig tierende corruptie vormt een belangrijk onderdeel van het onvermogen om gezonde economische groei tot stand te brengen.

De begrotingsplannen van de nieuwe ploeg in Lissabon zijn volstrekt onrealistisch, niet het minst omdat de recessie nog uitdiept. De overheidschuld escaleert voort en de downgrades gaan gewoon voort. Ierland probeert harder en doortastender om de begrotingstoestand onder controle te krijgen, maar de erfenis van de gigantische bankencrisis lijkt zelfs voor het incasseringsvermogen van de Ieren wat te omvangrijk.

We gaan dit lijstje niet langer maken, ook al bestaan daar zeer goede redenen voor.

Onze partners