VS voert verhoogde heffingen in op Europees staal en aluminium

© Reuters

De Amerikaanse regering zal haar verhoogde invoerheffingen op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) vanaf 1 juni toepassen op de Europese Unie, Canada en Mexico. De tijdelijke uitzonderingen die tot nu toe golden, vervallen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross aangekondigd.

In maart voerden de Verenigde Staten de zware heffingen op import van staal en aluminium in, met de bedoeling de Amerikaanse industrie te beschermen. Aan enkele landen gaven de Amerikanen echter een tijdelijke vrijstelling. Australië, Argentinië en Brazilië stemden in met beperkingen op de omvang van hun uitvoer naar de VS in ruil voor een permanente uitzondering.

Maar in het geval van Canada, Mexico en de Europese Unie heeft de regering-Trump dus beslist om de uitzondering niet te verlengen. Al laat Ross nog ruimte voor onderhandelingen. Hij zegt uit te kijken naar ‘verdere gesprekken’ over ‘andere kwesties’ die moeten worden uitgeklaard. Er is volgens hem nog ‘flexibiliteit’ mogelijk in de toekomst, want de president kan heffingen nog afvoeren of quota opleggen.

Reactie

In een reactie op het nieuws uit Washington, kondigden Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en commissaris voor Handel Cecilia Malmström aan dat de Europese Unie over een tweetal weken hogere importheffingen invoert op een reeks Amerikaanse producten.

De Commissie maakt zich sterk dat het Europese antwoord op de Amerikaanse heffingen ‘proportioneel’ is en ‘in lijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie’. De EU legt de hele zaak ook voor aan de WTO, omdat het Amerikaanse initiatief volgens haar in strijd is met de internationale handelsregels. ‘Dit is protectionisme, zo eenvoudig is het’, zegt Commissiesvoorzitter Juncker over het nieuws uit Washington. Commissaris Malmström spreekt over een ‘slechte dag voor de wereldhandel’.

Reynders en Peeters betreuren beslissing

Vicepremiers Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en Kris Peeters (Economie) betreuren de beslissing van de Verenigde Staten om per 1 juni hogere heffingen te hanteren voor geïmporteerd staal en aluminium. Reynders spreekt van ‘een zwarte dag voor de internationale handel’ en ziet de toekomst van de trans-Atlantische alliantie somber in. Peeters steunt de reactie van de Europese Commissie en zegt dat alles in het werk moet worden gesteld om een handelsoorlog te vermijden.

België steunt de tegenmaatregelen die de Commissie donderdag bekendmaakte en de zaak die de EU bij de WTO aanspant. De hogere Amerikaanse heffingen riskeren in ons land de staalsector te treffen en kunnen ook indirecte gevolgen hebben voor de handel die via de haven van Antwerpen verloopt, waarschuwt Reynders.

‘Voor de Belgische staal- en aluminiumindustrie is dit slecht nieuws’, zegt ook Peeters. ‘De Verenigde Staten zijn onze eerste exportbestemming buiten de EU voor wat aluminium betreft en onze tweede voor wat staal betreft.’

Peeters is wel tevreden over de verklaring die Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström en de Japanse handelsminister Hiroshige Seko donderdagmiddag samen met hun Amerikaanse collega Wilbur Ross aflegden in Parijs.

‘Ondanks de bilaterale handelsgeschillen, zullen ze de samenwerking versterken om de wereldwijde overcapaciteitsproblemen aan te pakken alsook de WTO te versterken’, onthoudt Peeters. ‘De beslissing van de Verenigde Staten zal dus geen contraproductief effect hebben op de gesprekken die enkele jaren geleden in Brussel werden opgestart over de overcapaciteit van de productie van staal en momenteel lopen in het kader van het Global Forum van de G20.’

Bourgeois: ‘Protectionistische maatregelen leiden tot neerwaartse spiraal’

Vlaams minister-president Geert Bourgeois betreurt de ‘protectionistische maatregel’ van Amerikaans president Trump om vanaf 1 juni verhoogde invoerheffingen op staal en aluminium in te voeren. ‘Enkel van faire en vrije handel wordt de wereld beter. Protectionistische maatregelen leiden onvermijdelijk tot tegenreacties. Zo kom je tot een neerwaartse spiraal van handelsconflicten en mogelijk erger’, zegt Bourgeois.

Hij roept de EU-lidstaten op zich ‘niet uit elkaar te laten spelen’. De EU moet volgens hem zo snel mogelijk een procedure opstarten bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO), ‘de enige legitieme multilaterale scheidsrechter’.

Bourgeois roept de EU ook op ‘proportionele en WHO-compatibele maatregelen te nemen’. Hij verwijst daarbij naar de eerder goedgekeurde lijst van mogelijke tegenmaatregelen met onder meer bourbons en Harley Davidsons.

De Commissie kondigde intussen aan dat ze zulke tegenmaatregelen treft, maar de EU moet volgens Bourgeois ook niet meteen alle (handels)bruggen met Washington opblazen. ‘De EU moet een constructieve dialoog met Washington blijven nastreven en argumenteren dat een nauwere trans-Atlantische handelsband de enige win-win biedt’, legt Bourgeois uit.

Verder is het volgens Bourgeois belangrijk dat de EU snel handelsverdragen sluit met Japan, Singapore, Mexico, Vietnam en de MERCOSUR-landenBrazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. ‘Vooral snelle samenwerking met Japan is aangewezen. Een doorgedreven, uitvoering van het EU-Japan-vrijhandelsverdrag zal vruchten afwerpen’, meent de Vlaamse minister-president.

Macron: taksen zijn ‘illegaal’

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdagavond in een telefoongesprek met Donald Trump gezegd dat zijn beslissing om de importheffingen op Europees staal en aluminium te verhogen ‘illegaal’ zijn, ‘een vergissing’ en dat de Europese Unie ‘hard en proportioneel’ zal terugslaan. Dat meldt het Elysée.

De Franse president, die vriendschappelijke banden aanknoopte met zijn Amerikaanse ambtgenoot, riep Trump ook op om samen te werken met de Europese Unie, China en Japan om de regels van de Wereldhandelsorganisatie te versterken. Het Elysée zei niet wat de reactie van Trump was.

Partner Content