Redactie Trends

Vragen bij de Duitse steun aan de euro

Twee recente perspublicaties versterken het gevoel dat de oppositie in Duitsland tegen de euro groter is dan wat blijkt uit de retoriek van Merkel en Schäuble.

De Duitse kanselier Angela Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble laten geen gelegenheid voorbijgaan om te verkondigen dat ze vierkant achter de euro en de monetaire unie in Europa staan, dat het voor Europa en zeker voor de Duitsers een kwestie van “oorlog of vrede” is om de eenheidsmunt zo goed mogelijk intact te houden. Met een exit van Griekenland houdt Berlijn al langer rekening, maar het is de vraag of de Duitse steun inderdaad zo onvoorwaardelijk is als Merkel en Schäuble willen doen voorkomen.

Twee recente publicaties versterken het gevoel dat de oppositie in Duitsland tegen de euro groter is. Het gerespecteerde weekblad Wirtschaftswoche zet op de cover van zijn jongste nummer Mario Draghi (president van de ECB), Mario Monti (eerste minister Italië) en Lucas Papademos (Grieks premier), elk met een kamerbrede grijns. Op de achtergrond staat een verweesde Angela Merkel te treuren. De covertitel: ‘Das Euro-Komplott. Wie Deutschland ausgenommen wird’. Vrij vertaald: ‘Het eurocomplot. Hoe Duitsland gepluimd wordt’. In het artikel wordt het beleid van Draghi zonder pardon neergesabeld en wordt uitgelegd hoe zwaar het de Duitse belastingbetaler zal treffen.

In de Financial Times van deze ochtend neemt Wolfgang Münchau, een van de topcommentatoren van de FT en Duitser, evenmin een blad voor de mond: “De eurozone samenhouden is duidelijk geen prioriteit meer voor het Duitse industriële en financiële establishment”. Een verrassende vaststelling, zeker van iemand die de Duitse elite als zijn broekzak kent. De industriële en financiële elite vormde altijd de ruggengraat van de Duitse steun voor de euro en de monetaire unie. Merkel zal moeten bijsturen, besluit Münchau, en zal dat op termijn ook doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content