Umicore, Moore Stephens en Belgatech snelste groeiers in Brussel

© belga

Net als in de vijf Vlaamse provincies bekroonde Trends in de hoofdstad de drie snelstgroeiende bedrijven en een starter. Bij de grote ondernemingen viel die eer dit jaar te beurt aan Umicore.

De spectaculaire omzetgroei van het Bel 20-bedrijf tussen 2008 en 2012 was voor een groot deel te danken aan de evolutie van de grondstoffenprijzen, die sindsdien wat terugvielen. Toch lijkt de focus op duurzaamheid binnen de materiaaltechnologiegroep ook op lange termijn zijn vruchten af te werpen.

De winnaar bij de middelgrote ondernemingen, Moore Stephens, groeide via overnames en organische groei binnen enkele jaren uit tot de nummer zes van de Belgische advieskantoren, na de “Big Four” en BDO. Het kantoor is in handen van de Oost-Vlaamse familie Verschelden. De commerciële naam “Moore Stephens” verwijst naar het lidmaatschap van een internationaal netwerk dat door het gelijknamige Britse kantoor werd opgezet.

Bij de kleine bedrijven eindigde Belgatech op het hoogste schavotje. Het bedrijf van Frédéric Sigel en Henri Drouin stelt via projectsourcing ingenieurs ter beschikking van industriële bedrijven. Het tweetal bouwde het bedrijf in enkele jaren uit tot een kmo met 140 werknemers op de payroll en 8,5 miljoen euro omzet. Vorig jaar opende het met Fratech een zusterbedrijf in het Franse Villeneuve d’Ascq, bij Rijsel.

Ook de toekomst lijkt verzekerd met enkele veelbelovende internet start-ups en spin-offs van de VUB en ULB. Woorank ging aan de haal met de trofee voor de Starter van het Jaar. Met zijn automatische analysetool voor websites lokt Woorank maandelijks meer dan één miljoen gebruikers. Het team van oprichters Jean Derély, Boris Demaria en Nils Demoor bestaat uit 21 medewerkers van acht verschillende nationaliteiten met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar.

Umicore is een uitzondering, want nergens vinden we zo weinig productiebedrijven en zoveel diensten- en retailbedrijven. Bij de vertegenwoordigde sectoren valt het hoge aantal IT- en adviesbedrijven op, tegenover weinig bouw en logistiek.

Ook de totale omzet van de Brusselse gazellen is indrukwekkend: in 2012 waren ze goed voor bijna 50 miljard euro, meer dan het dubbele van nummer twee, Vlaams-Brabant. Dit komt grotendeels op rekening van Total Petrochemie & Refining, dat met 29 miljard euro meer omzet draait dan alle 199 andere gazellen samen.

Tegenover vorig jaar merken me een kleine toename van het aantal Belgische bedrijven. Van de buitenlandse bedrijven blijven onze zuiderburen het best vertegenwoordigd in de Brusselse lijst met 34 bedrijven. Dat is vijf minder dan vorig jaar. Onze noorderburen krijgen er evenveel gazellen bij. Met Triodos en Health City maken twee Nederlandse bedrijven hun entree in de top tien.

Simon Van Dorpe

Partner Content