“Telkens de lat hoger leggen”

Deloitte Private
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

27 april 2018, 18:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:01

“Een erkenning als Best Managed Company (BMC) wijst je niet alleen op je eigen kunnen en je sterktes, maar ook op je zwakheden. Op wat je beter kan doen. Dat is een pluspunt, want als je aan die verbeterpunten werkt, kun je de lat telkens weer wat hoger leggen”, zegt Gert D’Handschotter, CEO van E.D.&A.

Electronics, Development & Assembly, kortweg E.D.&A., uit Kalmthout ontwikkelt en produceert elektronica op maat van de klant. “Denk aan elektronica voor industriële machines, maar ook voor huishoudelijke apparaten”, zegt D’Handschotter. “Wij leveren de elektronica voor strijkmachines van Miele, bijvoorbeeld, voor wasmachines, ventilatie-units, melkkoeltanks… Overal waar een stukje elektronica in zit, kunnen wij dat leveren. Mijn vader Flor richtte E.D.&A. op in 1981 en nu stellen we 75 medewerkers tewerk.”

Twee jaar geleden ontving E.D.&A. de felbegeerde Factory of the Future Award, maar bleef sindsdien niet op de lauweren rusten. “We blijven timmeren aan de weg. We blijven groeien. Bij het invullen van de surveys en tijdens de gesprekken met de coach van Deloitte had ik onmiddellijk een goed gevoel bij BMC, maar het is altijd geweldig om te horen dat je het hebt gehaald, dat je erbij hoort.”

Delen van kennis

“We hebben een aantal kernwaarden binnen ons bedrijf, waarvan samenwerking een van de belangrijkste is, zowel binnen het bedrijf als met de klant. We ontwikkelen en produceren elektronica op maat, wat betekent dat we veel met onze klanten overleggen en communiceren. Daar zetten we echt op in – op het delen van onze uitgebreide kennis. E.D.&A. is een echt kennisbedrijf, met knowhow over software en hardware die we al tientallen jaren opbouwen. Je moet als bedrijf in staat zijn om niet alleen prototypes te ontwikkelen, maar ook zorgen dat het 100.000ste exemplaar van een product dat daarna van de band rolt, even goed werkt als de 99.999 exemplaren die eraan voorafgingen. Om daarin te slagen, hebben we een goed proces uitgewerkt.”

Dat proces levert alleen maar resultaat op als de juiste medewerkers met de juiste attitude er mee hun schouders onder zetten. “Een van de moeilijkste vragen in de survey was die over de cultuur in het bedrijf”, zegt D’Handschotter. “Een cultuur is niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt ontwikkelen of verkrijgen. Het is het resultaat van vele jaren samenwerken. Je kunt wat er is natuurlijk verder finetunen, maar het zit ingebakken in het bedrijf. Of zoals wij zeggen: cultuur maakt deel uit van het DNA van E.D.&A. Respectvol met elkaar omgaan, zo kun je het omschrijven. Dat is iets wat mijn vader en mijn moeder in het bedrijf hebben gebracht. Wij zetten die cultuur voort. Respect betekent aandacht voor onze mensen en successen delen. Communicatie speelt daarin een cruciale rol. Zo lang je met 10 medewerkers werkt, is het een koud kunstje om iedereen op de hoogte te houden van het reilen en zeilen binnen het bedrijf, maar dat verandert als er 75 medewerkers zijn, zoals nu. Daarom organiseren we nu ook infosessies, plaatsen we digitale schermen en verspreiden we een interne nieuwsbrief.”

Een bedrijfscultuur is het resultaat van vele jaren samenwerken.

Ontwikkeling en productie op één locatie

“Het is geen evidente strijd in onze sector. Kennis, ik herhaal het, maakt het verschil. Wij geloven heel erg in design for manufacturing, wat erop neerkomt dat je van bij het begin ontwikkelt met het oog op productie. Van bij de start van een ontwerp zitten de ontwikkelaars samen met collega’s van de productie en de testafdeling. Tot een jaar of vijf geleden werd onze productie geoutsourcet, maar daar zijn we vanaf gestapt. Nu hebben we het gigantische voordeel dat ontwikkeling en productie op één locatie zitten, onder één dak. Ik ben een ongelofelijk groot bepleiter van productie in West-Europa, gecombineerd met ontwikkeling en automatisatie. Het heeft er alleszins voor gezorgd dat we de afgelopen jaren enorm gegroeid zijn.”

“Ook een keurmerk als BMC is daarbij een steuntje in de rug, omdat we veel ervaringen kunnen opdoen van gelijkgestemde bedrijven. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is van dit businessprogramma.”

Benieuwd naar de verhalen van de andere Best Managed Companies? Ontdek ze in ons dossier.