Stuur je portefeuille jaarlijks bij

© Getty Images/iStockphoto
Record Bank
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

30 augustus 2016, 06:03 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Beleggen is bij uitstek een oefening op lange termijn. Het neemt echter niet weg dat je portefeuille doorheen de tijd sterk kan evolueren. Hoe ziet de ideale opvolging eruit en wie neemt die voor zijn rekening?

Beleggen doe je niet zomaar. Je moet weten waar je aan begint: wat het potentieel is van een aandeel of een fonds, wat de verwachtingen en risico’s zijn. Met name aandelen kopen en verkopen vraagt heel wat expertise en opvolging. In vergelijking daarmee ligt de drempel naar een beleggingsfonds een flink stuk lager. Beleggers bundelen hun middelen in zo’n fonds, waarna de fondsbeheerder het kapitaal verdeelt over diverse beleggingsproducten, zoals aandelen en obligaties.

Door in een fonds te beleggen, schakel je de eerder complexe opvolging van individuele aandelen uit. Betekent het dat je naar zo’n beleggingsfonds helemaal geen omkijken hebt? Uiteraard niet. Het is aanbevolen om minstens één keer per jaar met je beleggingsadviseur af te spreken om de samenstelling en prestaties van je portefeuille te bespreken. Belangrijk is daarbij te evalueren of de samenstelling van je portefeuille nog altijd de resultaten geeft die aansluiten op je verwachtingen, maar ook op je beleggersprofiel.

“Door in een fonds te beleggen, schakel je de eerder complexe opvolging van individuele aandelen uit.”

Bekijk portefeuille en profiel

Doorheen de tijd kan je persoonlijke en financiële situatie wijzigen, waardoor je beleggersprofiel verandert. In dat geval is een bijsturing van de samenstelling van je portefeuille mogelijk aan de orde. Misschien vonden er ook wijzigingen plaats in de samenstelling van de fondsen. Het blijft belangrijk om inzicht te hebben in de strategie van de fondsbeheerder en in het risico dat hij neemt bij de samenstelling van het fonds. Voor de opvolging van zowel je eigen portefeuille als van beleggingsfondsen die er deel van uitmaken, kun je een beroep doen op je beleggingsadviseur bij de bank.