Sneller klimaatneutraal worden via online marktplaats ClimateSeed

BNP Paribas Fortis
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

26 november 2018, 15:39 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:02

Bedrijven, organisaties en zelfs particulieren die klimaatneutraal willen worden, kunnen daarvoor ook CO2-emissierechten kopen. Dit najaar wordt de online marktplaats ClimateSeed gelanceerd. Een initiatief van de Groep BNP Paribas om de vrijwillige handel in emissierechter transparanter en sneller te maken.

Om de CO2-emissies te beperken werd in het kader van internationale klimaatprotocollen een handel in CO2-emissierechten opgestart. Door rechten te kopen, moeten bedrijven hun uitstoot inperken. Maar ook wie vrijwillig zijn CO2-uitstoot wil compenseren, kan emissierechten kopen.

Lees ook: “Overheid zou beter het voorbeeld volgen van de industrie”

Op die vrijwillige markt wordt straks ClimateSeed actief. CEO Sébastien Nunes: “Wij zijn een online marktplaats die aanbieders van duurzame projecten die over emissierechten beschikken in contact brengt met klanten die zulke rechten willen kopen. We faciliteren en structureren die transacties.”

Strenge selectiecriteria

De Groep BNP Paribas wil ClimateSeed als hefboom gebruiken om een grotere impact tot stand te brengen. “We selecteren onze partners volgens erg strenge criteria. Alle projecten die emissierechten aanbieden, worden doorgelicht op dezelfde manier als een investeringsproject van de bank. Er is ook een wetenschappelijke raad met academici en experten die de impact van de projecten beoordeelt.”

Sébastien Nunes (midden) en het team van BNP Paribas Securities Services
Sébastien Nunes (midden) en het team van BNP Paribas Securities Services

Op het ClimateSeed platform zal je projecten vinden die helpen om de energietransitie in het zuiden te versnellen, maar ook duurzame projecten in Europese steden. “We zijn een platform dat actief wil bijdragen aan decarbonisatie en duurzame ontwikkeling. We leiden de beschikbare middelen toe naar de projecten met de grootste milieu- en sociale impact. En we zullen zelfs een deel van onze eigen winst herinvesteren.”

Sneller klimaatneutraal worden via online marktplaats ClimateSeed
© Getty Images/iStockphoto
We zijn een platform dat actief wil bijdragen aan decarbonisatie en duurzame ontwikkeling.

Lees ook: “Als bank willen we ook innovatie bij bedrijven stimuleren”

Het platform www.climateseed.com wordt eind 2018 gelanceerd. “Bij de start zullen er een 20-tal projecten zijn. Maar we blijven steeds op zoek naar nieuwe partners wereldwijd. Sommige bedrijven willen hun CO2-uitstoot compenseren via een project dat zich dicht bij hun productievestiging bevindt. Anderen hebben een voorkeur voor hernieuwbare energie of projecten met een sterke sociale impact. Wij zoeken de geschikte partner voor hen”, besluit Sébastien Nunes.

Lees alle artikels over Sustainable Growth