Slimme beleggers wedden nooit op één paard

© iStock
Record Bank
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

30 augustus 2016, 06:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Beschik je zelf niet over de tijd of de kennis om je in het beheer van een aandelenportefeuille te verdiepen, dan biedt een fonds de beste kans succes. Je surft mee op de expertise waarmee de fondsbeheerder diverse producten samenbrengt, zoals aandelen, obligaties en cash. Afhankelijk van je ambitie en doelstellingen kun je kiezen voor actief of passief beleggen in fondsen, of beter nog: voor een combinatie van beide.

De termen ‘actief’ en ‘passief’ verwijzen naar de manier waarop de fondsbeheerder aan de slag gaat met de fondsen. Eenvoudig gesteld komt het hierop neer: een passief beheerd fonds is erop gericht de markt te volgen, terwijl een actief beheerd fonds beter wil doen dan de markt. Hou er echter altijd rekening mee dat zowel aan actief als passief beleggen risico’s verbonden zijn, maar dat het mogelijke rendement hoger ligt dan bij een belegging met een beperkter risico of zonder risico. Je moet beleggen echter vooral zien als een oefening op lange termijn, waarbij risico en rendement altijd hand in hand gaan.

Passief beleggen

Een passief beheerd fonds is een indexfonds. Zoals de naam laat vermoeden volgt zo’n fonds een index, door die te weerspiegelen. Een indexfonds volgt de evolutie van de markt, zonder daarbij te proberen de markt te verslaan. In plaats van – zoals bij een klassiek beleggingsfonds – te beleggen in aandelen of obligaties van een select gezelschap van bedrijven, beleg je via een passief beheerd fonds in alle aandelen en obligaties van een bepaalde markt. Zo behaal je hetzelfde rendement als die markt. Een indexfonds is vrij eenvoudig te beheren en op te volgen, waardoor ook de kosten laag blijven. Nog interessanter is een indexfonds dat de voordelen van passief beleggen combineert met risicospreiding. Op die manier is je belegging niet gespreid over één indexfonds, maar over een tiental verschillende indexfondsen, wat uiteraard nog meer stabiliteit verleent aan je portefeuille.

De combinatie van actief en passief beleggen biedt op termijn de beste resultaten, zeker onder uitdagende marktomstandigheden.

Actief beleggen

Een actief beheerd fonds heeft als doelstelling de prestaties van een referentiebeursindex te overtreffen. Dat doet de fondsbeheerder via een specifieke beleggingsstrategie. De beheerder speelt dynamisch in op marktbewegingen. Hij volgt de evolutie van het fonds nauwgezet op, evalueert de beleggingen continu en voert daarbij de nodige beursverrichtingen uit. Als belegger moet je altijd in het achterhoofd houden dat het verwachte rendement afhangt van het genomen risico. Passieve fondsen bootsen het rendement na van de index die ze volgen. Actieve beheerders doen er alles aan om de prestaties van die index te verslaan. Maakt de fondsbeheerder de juiste keuzes, dan zal het fonds beter presteren dan de referentie-index. Voor de spreiding over internationale aandelen- en obligatiefondsen die bij je beleggersprofiel past, klop je uiteraard best bij de bank aan. Zo biedt Record Bank verschillende formules aan, met telkens een ander risicoprofiel: defensief (75% obligaties, 25% aandelen), evenwichtig (50% obligaties, 50% aandelen) of agressief (25% obligaties, 75% aandelen).

Actief en passief gecombineerd

Slimme beleggers wedden nooit op één paard. De combinatie van actief en passief beleggen biedt op termijn de beste resultaten, zeker onder uitdagende marktomstandigheden. Stijgt de beurs, dan doet een passief beheerd fonds het doorgaans beter, onder meer ook dankzij de beperkte kosten die eraan verbonden zijn. Daalt de beurs, dan zal een actief beheerd fonds beter in staat zijn de verliezen te beperken.