Permanent verbonden

Nauwelijks 20 jaar geleden verschenen de eerste pc's met internetverbinding. Vandaag zijn met het internet verbonden apparaten overal, zowel thuis als in het openbare leven. De digitalisering is een van de meest dominante economische factoren en brengt in vele sectoren ingrijpende veranderingen teweeg. En de snelheid van de technologische ontwikkelingen vereist een onophoudelijk aanpassingsvermogen.

Permanent verbonden

Bedrijven die niet in staat waren te veranderen, verdwenen al uit het landschap. En de positie van één derde van de huidige industrieleiders is bedreigd indien ze er niet in slagen om een degelijk online businessmodel te ontwikkelen. Nieuwe spelers hebben in deze snel veranderende tijden kansen gegrepen en zij vertonen enorme groeiperspectieven. In het digitaliseringsproces wordt ook het belang van de deeleconomie steeds groter. Sprekende voorbeelden hiervan zijn bedrijven als Uber of Airbnb die in gevestigde sectoren totaal nieuwe economische modellen tot stand hebben gebracht.

Vele bedrijven in alle sectoren, gaande van distributie over media tot financiële dienstverlening, zien zich vandaag genoodzaakt te investeren om het hoofd te kunnen bieden aan de concurrentie van de digitale nieuwkomers. En hieruit ontstaan grote opportuniteiten voor beleggers. Volgens het Internationaal Monetair Fonds groeit de digitale economie drie keer sneller dan de wereldeconomie.

Wat gebeurt er in 60 seconden op het internet?

Permanent verbonden

© Excelacom Inc. 2016

Millennials

De opkomst van de digitale economie wordt versterkt door de opkomst van de generatie geboren tussen 1980 en 2000. Deze 'millennials' krijgen het meer en meer voor het zeggen. Ze zijn in een online-omgeving opgegroeid en gebruiken systematisch het internet om oplossingen te zoeken. Een grote uitdaging van de digitalisering is de analyse van de enorme hoeveelheden data die de miljarden geconnecteerde apparaten genereren. Deze data-analyse is een van de segmenten met de grootste groei binnen de digitale economie. Ook het potentieel in de opkomende landen is aanzienlijk. Een groot deel van de bevolking in die landen heeft namelijk nog geen toegang tot het internet.

De strategie van Pictet Asset Management waarin de digitale economie centraal staat, heeft tot doel te beleggen in krachtige evoluties zoals de ontwikkeling van e-commerce, clouddiensten of sociale netwerken. Deze strategie belegt in de bedrijven met de meest innovatieve oplossingen die de wereld zoals wij hem vandaag kennen zeer ingrijpend zullen veranderen.

Megatrends die deze strategie beïnvloeden

Technologische ontwikkelingen

Technologische innovaties transformeren ons leven en vergroten het belang en het gebruik van interactieve diensten.

Netwerkeconomie

Economische activiteit verloopt steeds vaker online. E-commerce, cloud computing, sociale netwerken en mobiele apparaten zorgen voor ingrijpende veranderingen in het leven van bedrijven en privépersonen overal ter wereld. In 2020 zullen er wereldwijd 50 miljard met het internet verbonden apparaten zijn. Dit leidt tot enorme schaaleffecten.

Democratisering

Kennis en informatie zijn tegenwoordig slechts één enkele muisklik verwijderd. De veralgemening van het internet bevordert de toegang tot informatie en het gebruik van interactieve diensten overal ter wereld.

Demografische ontwikkelingen

De millennials (geboren tussen 1980 en 2000) zijn de eerste generatie voor wie nieuwe technologieën vanzelfsprekend zijn. Ze hebben nieuwe werkwijzen en nieuwe gewoontes om interactieve diensten te gebruiken.

Klik hier voor meer informatie over de thematische beleggingen van Pictet Asset Management

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Onze partners