Neem uw voorzorgen bij werken die vonken veroorzaken

© Getty Images/iStockphoto
Vivium
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

26 april 2017, 10:30 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Eén kleine vonk kan voldoende zijn om een volledige bedrijfshal in de as te leggen. Wees dus voorzichtig bij het gebruik van slijpmachines en onkruidbranders.

In een bedrijfsgebouw moet er regelmatig een kleine aanpassing of herstelling gebeuren. Meestal gaat het om een beperkte ingreep, maar ook dan doet u er goed aan om preventief te handelen zodat er geen ongelukken van komen. “Aan de bedrijfsinfrastructuur dient er altijd wel een versteviging of een herstelling uitgevoerd te worden. Een stukje van een rek afslijpen of snel ergens iets lassen. Jammer genoeg staan nog altijd te weinig mensen stil bij de risico’s die deze werken inhouden, want ze veroorzaken vonken die gemakkelijk tot tien meter ver kunnen wegspringen”, waarschuwt Bart Bosman, Senior Underwriter Non-Life bij verzekeringsmaatschappij Vivium.

Bart Bosman
Bart Bosman

Hij raadt iedereen aan om voldoende ruimte vrij te maken rond de plaats van actie zodat de vonken geen brandbaar materiaal zoals koopwaar of verpakkingsmateriaal kunnen bereiken. Daarnaast benadrukt hij om altijd twee brandblusapparaten bij de hand te houden: het eerste toestel om het vuur te blussen en het tweede als back-up om uzelf in veiligheid te brengen indien u er niet in slaagt om de vuurhaard onder controle te krijgen. Ook na het beëindigen van de werkzaamheden moet u nog een tijdje waakzaam blijven, want een vonkje kan nog lang smeulen en pas later aanleiding geven tot een onverwacht bezoek van de brandweer. Ga daarom op regelmatige tijdstippen een kijkje nemen om een beginnende brand zo snel mogelijk te ontdekken.

Opletten met onkruidbranders

Niet alleen slijpmachines houden risico’s in, ook de opkomst van onkruidbranders zorgen voor extra brandgevaar. Sinds 1 januari 2015 geldt er voor alle openbare diensten (ook voor scholen, ziekenhuizen, zorginstellingen, enz.) een verbod op het gebruik van pesticiden. Dit is ook het geval voor sommige bedrijfsterreinen, voor andere geldt dan weer een minimumgebruik. “Als gevolg van het Decreet Duurzaam Pesticidengebruik worden steeds vaker onkruidbranders ingezet om onkruid te verdelgen. Dit is een milieuvriendelijk alternatief, maar zorgt wel voor extra gevaar. Zo ontstond er eind vorig jaar in Limburg een bedrijfsbrand toen bij het verdelgen van onkruid enkele vonken op plastieken buizen terechtkwamen”, vertelt Bart Bosman.