Mouterij Boortmalt in Antwerpse haven wordt grootste in z’n soort

Yvan Schaepman, CEO van Boortmalt.
Flanders Investment & Trade
Trends Information Services

Trends Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

14 februari 2018, 08:54 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:02

Boortmalt produceert mout voor vooral de bier- en whiskyindustrie in zijn voornaamste vestiging in de Antwerpse haven. Na de bouw van een nieuwe mouttoren deze zomer zal de mouterij de grootste in de wereld zijn. En er volgen nog investeringen: in productie, innovatie, onderzoek, duurzaamheid en mensen. Dat zegt Yvan Schaepman, CEO van Boortmalt.

“Mout leeft”, zegt Yvan Schaepman. “En het is afkomstig van een (levend) landbouwproduct, meestal gerst. De kwaliteit hangt af van het weer en van veel andere factoren. Dat maakt onze business complexer en interessanter. We moeten vanuit onze 10 mouterijen in Europa hoe dan ook onze klanten de verwachte kwaliteit leveren.”

Vlaamse roots

De Belgische familie Thirionet richtte in 1927 het bedrijf op. In Boortmeerbeek, vandaar de naam Boortmalt. Maar de Antwerpse haven is een nog betere locatie, en zo kwam er een eerste mouterij midden in een haven.

De investering door een buitenlands bedrijf volgde in 2004, toen de hoofdaandeelhouder van het huidige Boortmalt, Axéréal, een internationale landbouwcoöperatie met 13.000 landbouwers, Boortmalt kocht. Dat was voor Axéréal de eerste stap in zijn internationalisering. Een zinvolle beslissing want in het zuiden van de wereld is de vraag naar mout erg groot.

Een vestiging pal in een wereldhaven is een grote troef.

Forse uitbreidingen

Yvan Schaepman, CEO van Boortmalt sinds 2009, liet in 2010 een eerste uitbreiding (mouttoren M3) bouwen en ontwikkelde de havensite tot de zetel van Boortmalt. Binnenkort volgen extra uitbreidingen. “Na de bouw van nog een mouttoren (M4) volgende zomer zal onze mouterij in Antwerpen de grootste ter wereld zijn. In 2019 komt er ook een innovatiecentrum, een investering van 15 miljoen euro.”

De werkgelegenheid in de plant zal de komende twee jaar toenemen met ongeveer veertig voltijdse jobs in de nieuwe toren, het innovatiecentrum en de zetel. Dat laatste vanwege de wereldwijde groei van het bedrijf.

Mouterij Boortmalt in Antwerpse haven wordt grootste in z'n soort

Mensen aan het werk

Boortmalt vindt vrij gemakkelijk nieuwe medewerkers. Schaepman: “We hebben zelfs collega’s die uit Brussel of Leuven komen. Wat mensen aantrekt, is onze positie tussen de landbouw en de bier- of whiskyindustrie. We werken met een levend product, doen aan logistiek en zijn bijzonder internationaal georiënteerd.” De voertaal in het bedrijf is Engels. Dat is voor Vlamingen geen enkel probleem. De meesten trekken zich ook prima uit de slag in het Frans. Aan welzijn op het werk wordt eveneens gedacht, onder meer met flexibele werktijden en thuiswerken.

Duurzaamheid

Boortmalt zet volop in op duurzaamheid, omdat ze dat belangrijk vinden. “We willen ons waterverbruik verminderen en vooral ook onze C02-uitstoot. We gebruiken al lang geen diesel meer, maar cogeneratiemoteren (warmtekrachtkoppeling) op gas, met erg hoge rendementen. Tegen 2030 willen we zelfs van 10% naar 60% hernieuwbare energie gaan.”

Benieuwd naar wie de vijf genomineerden voor de ‘Foreign Investment of the Year Trophy’ waren? Ontdek ze hier!

Lees hier de andere artikels van dit dossier.