Megatrends benutten voor een meer dynamische portefeuille

Pictet Asset Management is sinds 1995 uitgegroeid tot een van de belangrijkste aanbieders van thematisch beleggingsbeheer, met 25 miljard dollar onder beheer in de verschillende thematische beleggingsstrategieën. Centraal in de thematische aanpak staan veertien 'megatrends'. Dit zijn factoren die onze wereld over de komende 10 tot 15 jaren ingrijpend zullen veranderen op diverse vlakken (maatschappelijk, economisch, politiek, ecologisch of technologisch).

Megatrends benutten voor een meer dynamische portefeuille

© Getty Images/iStockphoto

Vooruitkijken

Deze beleggingsbenadering is gebaseerd op de vaststelling dat het moeilijker is te voorspellen hoe markten zich op korte termijn ontwikkelen dan om te anticiperen op langlopende trends, zoals bijvoorbeeld de vergrijzing, de uitputting van de natuurlijke rijkdommen, de globalisering of technologische vooruitgang.

Pictet Asset Management heeft beleggingsstrategieën ontwikkeld die zich op het kruispunt van die megatrends bevinden. Hoe meer megatrends één strategie beïnvloeden, hoe groter de kans op een interessant lange termijn rendement. Tot de meest karakteristieke strategieën behoren bijvoorbeeld water, beveiliging, digitale communicatie of robotica.

Diversificatie en groei

Deze thematische strategieën beleggen nooit uitsluitend in één sector. Dat zou het risico voor de belegger immers veel te groot maken ingeval die specifieke sector een neerwaartse evolutie doormaakt. Elke strategie wordt bovendien beheerd door een team van ervaren beleggingsspecialisten om een zo robuust mogelijk beleggingsproces te garanderen. Thematische strategieën beleggen veel in sterk groeiende bedrijven met een middelgrote marktkapitalisatie. De portefeuillesamenstelling vertoont dan ook weinig raakpunten met grote beursindices.

De bedrijven in portefeuille moeten ook goed scoren op de verschillende ESG-criteria (milieu, maatschappij en bestuur). Naleving van die criteria komt immers uiteindelijk altijd de financiële kwaliteit van een bedrijf ten goede.

Megatrends benutten voor een meer dynamische portefeuille

Rendement

Wie op basis van megatrends belegt, kan bedrijven met groeiende winstcijfers ontdekken in een wereld die al jarenlang wordt gekenmerkt door een zwakke groei van de wereldeconomie. Dit sluit perfect aan op de doelstellingen van beleggers die hun spaargeld willen laten renderen in tijden waarin de traditionele spaarproducten historisch lage rendementen opleveren.

De verschillende themastrategieën hebben sinds hun lancering aantrekkelijke rendementen neergezet. Het blijven niettemin strategieën die in aandelen beleggen en dus op bepaalde momenten grotere volatiliteit kunnen vertonen. Omdat themabeleggers echter overtuigd zijn van het belang van een thema op lange termijn, blijven ze rustiger bij schommelingen op korte termijn. Ze zijn minder geneigd aan 'market-timing' te doen en gaan minder snel in paniek verkopen. Ze beseffen namelijk dat de thema's niets aan belang inboeten, zelfs in markten die het tijdelijk moeilijk hebben.

Klik hier voor meer informatie over de thematische beleggingen van Pictet Asset Management

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info