“Meer inzichten en gestroomlijnde processen voor hr”

© Getty Images/iStockphoto
SAP
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

12 juni 2017, 00:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Digitalisering van hr-toepassingen is vandaag al ingeburgerd in multinationale ondernemingen. Maar zorgen dat dergelijke systemen ook echt toegevoegde waarde opleveren, is geen eenvoudige opdracht. Bij staaldraadproducent Bekaert leidt de overschakeling naar een cloudplatform tot vernieuwende inzichten in hoe hr kan bijdragen tot de groei van het bedrijf.

Bekaert is een industriële wereldspeler in staaldraadbewerking en coatings en telt wereldwijd bijna 30.000 medewerkers. “Het is een hele uitdaging om het globale hr-beleid overzichtelijk te houden”, vertelt Philippe Buyze, VP Global Organization and Leadership Development. “Uiteraard delen we dezelfde missie en waarden en streeft elk land en elk business platform ernaar om bij te dragen aan de strategische doelstellingen van de organisatie. Maar de concrete invulling van bijvoorbeeld rekrutering of ‘people development’ kan sterk verschillen.”

Het stroomlijnen van processen

Digitalisering van hr-diensten is geen nieuw gegeven. Twee jaar geleden besliste het bedrijf in het kader van de nieuwe hr-strategie om de processen meer te stroomlijnen. Buyze: “We willen de zaken eenvoudiger maken voor medewerkers en hr-managers, meer data verzamelen en met onze inzichten ook de business helpen groeien.”

In een eerste fase werd het luik ‘learning development’ aangepakt. “Dat was een bijzonder leerrijke ervaring. Ze gaat immers veel verder dan een nieuwe toepassing of een nieuw platform implementeren. Deze oefening heeft ons verplicht om onze processen binnen de Bekaert-groep te herdenken: Wat is belangrijk? En wat is de rol van hr precies?”

Vervolgens nam Bekaert een cloudplatform in gebruik en kwam ook het hele rekruteringstraject aan bod. “In onze strategie is het ontzettend belangrijk om divers talent aan te trekken. In België is Bekaert een sterk merk en lukt dat aardig. In China en de VS zijn we minder bekend en is er meer concurrentie. Dus daar zijn de noden op het vlak van rekrutering ook anders”, aldus Philippe Buyze.

In onze strategie is het ontzettend belangrijk om divers talent aan te trekken.

Een interne revolutie

De nieuwe tool voor rekrutering is de SuccesFactors-toepassing van SAP. Ze zorgde voor een ware revolutie in het bedrijf. Philippe Buyze: “Voor het eerst worden alle vacatures ook intern gepubliceerd. Medewerkers die van job willen veranderen, zien nu ook de beschikbare jobs in het buitenland. Dat stimuleert spontane sollicitaties, we krijgen veel meer kandidaturen binnen. En het voedt vooral de discussie tussen de medewerkers en het management over persoonlijke ontwikkeling.”

Bovendien werd ook een stap gezet om meer inzichten te verwerven op basis van objectieve data. “Hoeveel openstaande jobs zijn er? Hoeveel kandidaten zijn er? Welke profielen hebben ze? Hoe snel kunnen we een vacature invullen? Al die zaken kunnen we uit het systeem afleiden en we kunnen erover terugkoppelen”, legt Philippe Buyze uit. “Het gaat om work in progress. We willen nog verder kijken en leren hoe data analytics ons nog meer kan helpen.”

Meer toegevoegde waarde

Het project werd samen met Flexso for People gerealiseerd. “We hebben veel kennis in huis, maar hadden ook nood aan een partner in dit project”, zegt Buyze. “Dus zochten we een integrator die onze organisatie begrijpt en die ook zijn kennis uit vorige projecten wilde delen . Zo krijg je ook een mooi overzicht van de mogelijkheden, de beste praktijken en de valkuilen.”

Bovenal zorgt dit project voor meer toegevoegde waarde vanuit de hr-diensten. Philippe Buyze: “Er wordt veel meer kennis en ervaring uitgewisseld tussen de divisies en de landen, onder hr-managers en tussen hr en de business. Daardoor kunnen we vanuit hr veel beter inspelen op de noden van onze collega’s om hun business te laten groeien en op de individuele verwachtingen van onze medewerkers. Het leidt tot een veel grotere betrokkenheid en daardoor reageren alle gebruikers ook zeer positief.”

Lees hier alle artikels over het dossier SAP.