Maak en houd je bedrijf financieel sterk

© iStockphoto
BNP Paribas Fortis
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

6 december 2016, 15:30 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Beginnende ondernemers bestuderen de commerciële vraag naar het product dat of de dienst die ze in de markt zetten. Ze maken een website, creëren een Twitter-account … Kortom, ze werken grondig aan de positionering, de marketing en de promotie van hun beloftevolle activiteit. Maar houden ze – eenmaal aan de slag – ook de financiële cijfers in het oog? Financieel consultant Marcel Le Moine heeft zo zijn twijfels.

Schering en inslag is het dat onervaren (en zelfs ervaren) bedrijfsleiders ‘plots’ merken dat ze centen nodig hebben. Marcel Le Moine: “Bijvoorbeeld om aan hun btw-verplichting te voldoen. Want die komt altijd sneller dan verwacht, alvast sneller dan de klanten hun facturen betalen. De bedrijfsleider rept zich dus naar de bank met een verzoek om centen. ‘Dringend, want de btw moet vandaag betaald zijn’.”

Tijdig facturen maken en innen

Een goede bankier zal zijn klant helpen, ook al komt de kredietvraag best wel laat. Maar bij elke volgende btw-betaling herhaalt zich hetzelfde scenario. Nochtans is een btw-schuld net het bewijs dat het bedrijf draait, dat het facturen maakt en hopelijk ook opstuurt.

Marcel Le Moine
Marcel Le Moine

Hoe je die situatie kunt vermijden? “Maak als bedrijfsleider de verkoopfacturen op tijd, ook al ben je druk in de weer met de verkoop. En waak erover dat de facturen binnen de afgesproken termijn worden betaald. Sommige bedrijven zijn op dat vlak te inschikkelijk, uit vrees om hun klant te verliezen. Maar op die manier spelen ze bankier voor hun klanten. Terwijl hun eigen bankier voor hen de kastanjes uit het vuur moet halen. De omgekeerde wereld dus.”

Zelf financieel sturen

Le Moine pleit ervoor dat zelfstandigen, handelaars of ondernemers financieel het roer in eigen handen nemen. Maar kennen ze het klappen van de financiële zweep wel? “Niet altijd en daardoor maken ze weleens een fout. Ik zie zelfstandigen soms een bestelwagen kopen met hun kaskrediet…”

Te veel ondernemers halen begrippen als schuld op korte en lange termijn door elkaar en mengen dat nog even met termen als investering, liquiditeit en kasstroom. Gelukkig is er nog de boekhouder. Toch? “Zeker, op voorwaarde dat die zijn rol volop mag spelen. Want sommige bedrijfsleiders beperken de rol van hun boekhouder tot… jawel, boekhouden.”

Maak en houd je bedrijf financieel sterk
© iStockphoto
Je bedrijf financieel goed structureren is heus geen hogere wiskunde.

Een sterk dossier

“Je bedrijf financieel goed structureren is heus geen hogere wiskunde. En er zijn meer dan voldoende initiatieven bij zelfstandigen- of ondernemersorganisaties om de materie onder de knie te krijgen. Behalve dat je dan een financieel sterk bedrijf uitbouwt, is ook het dossier sterker waarmee je naar je bankier stapt voor de financiering van pakweg de groei van je onderneming. Dat onderhandelt gemakkelijker.”

Marcel Le Moine: “Wie zijn business correct wil financieren, die beseft dat bij een langlopend (investerings)krediet vaak na enige tijd ook een kortlopend krediet nodig zal zijn. Bereken en regel dat in één keer, zodat je niet twee keer naar de bank moet.”

Marcel Le Moine blogt op Bizcover. Lees ook de blogartikels van andere experts die helpen om je plannen als zelfstandig ondernemer te verwezenlijken.