Hoe omgaan met diefstalrisico?

© Getty Images/iStockphoto
Vivium
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

26 april 2017, 09:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Diefstal, inbraak of overval. Het zijn criminele incidenten waarvan elk bedrijf het doelwit kan worden. Het is niet mogelijk om elk risico voor de volle 100 procent uit te sluiten, maar door doordachte preventieve maatregelen te nemen, kunnen zowel de kans op een incident als de mogelijke gevolgen ervan beperkt worden.

De gevolgen van een diefstal, inbraak of overval kunnen lang aanslepen. In de eerste plaats voor de direct betrokken slachtoffers, want voor hen is dit altijd een traumatiserende ervaring. Maar ook voor het bedrijf zelf kunnen de gevolgen ingrijpend zijn en in erge gevallen zelfs de continuïteit in gevaar brengen. Als bedrijfsleider doet u er dan ook goed aan om dergelijke incidenten zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan door een doordacht preventieplan op te stellen. Al zijn er nooit garanties, zeker niet als er professionele misdadigers op pad zijn.

“Het is belangrijk om de medewerkers al in een vroeg stadium te betrekken bij het opstellen van een beveiligingsplan, want dat vergroot niet alleen het draagvlak en de betrokkenheid, maar vaak zijn de medewerkers ook het best vertrouwd met de situatie op de werkvloer”, raadt Bart Bosman, Senior Underwriter Non-Life bij verzekeringsmaatschappij Vivium, aan. “Eens het plan bestaat, is het vooral zaak om op te volgen dat alle regels precies worden nageleefd. Een regelmatige evaluatie van het plan houdt het personeel alert.”

Bart Bosman
Bart Bosman

Organisatorische maatregelen

Idealiter bestaat een beveiligingsplan uit een mix van organisatorische, (bouw)technische en elektronische maatregelen. “Organisatorische maatregelen vragen meestal geen al te hoge kosten. Het gaat bijvoorbeeld om het strategisch opstellen van de medewerkers in de winkel, het beperken van de aanwezige hoeveelheid cash geld en het duidelijk laten blijken aan de buitenwereld dat er een beveiligingsplan is”, zegt Bart Bosman.

(Bouw)technische maatregelen

Een dief wil zo snel mogelijk vertrekken met zoveel mogelijk gestolen goed. Hij zal dan ook tweemaal nadenken als hij merkt dat hij niet snel bij de buit kan komen. Een slot of een kluis openbreken kost tijd en verhoogt de kans dat de dief wordt betrapt. Het nemen van (bouw)technische maatregelen heeft ongetwijfeld een ontradend effect op mensen met slechte bedoelingen. Andere voorbeelden zijn controle op in- en uitgangen, beveiliging van de artikelen, inbraakvertragende ramen, deuren, dakconstructies en lichtkoepels enzovoort. Omdat een dader ongestoord zijn gang wil gaan, kan ook het belang van een degelijke terreinverlichting nauwelijks onderschat worden.

Elektronische maatregelen

De installatie van alarmsystemen of cameratoezicht zorgt niet voor extra weerstand voor een misdadiger, maar deze elektronische maatregelen zorgen er wel voor dat hij sneller opgemerkt wordt. Opgepast, het gebruik van alarmsystemen is wettelijk geregeld.

Het opstellen van een beveiligingsplan is bijna altijd maatwerk en voer voor specialisten. “Wie twijfelt aan zijn plan kan altijd contact opnemen met zijn verzekeraar. Dan komen er specialisten bij u langs om uw bedrijfsgebouw helemaal door te lichten en de zwakke punten op te sporen, zodat u met een gerust hart kunt gaan slapen”, besluit Bart Bosman.