Hoe beleggen met extra zekerheid?

Record Bank
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

25 mei 2016, 06:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Wil je het risico van je belegging zo goed mogelijk onder controle houden? Dan kun je ervoor kiezen je belegging te combineren met een product dat meer zekerheid biedt. In dat geval geniet je van the best of both worlds: een plan voor flexibele termijnplaatsing, gecombineerd met een beleggingsplan.

Belgen zijn en blijven spaarders. Omdat het traditionele spaarboekje vandaag zo goed als niets meer opbrengt, verkennen die spaarders nieuwe paden. Zo komen ze – vaak voor het eerst – in contact met beleggen. Vind je de stap naar een beleggingsfonds op het eerste gezicht toch enigszins riskant, dan kun je kiezen voor de gulden middenweg. Daarbij verdeel je je kapitaal tussen een belegging en een product met meer zekerheid. Zo ga je voor rendement, maar waag je je tegelijk niet aan grote risico’s.

Afhankelijk van je risicoprofiel kun je met de diverse parameters spelen.

Een mogelijke combinatie bestaat enerzijds uit een termijnrekening die een veilige belegging biedt, met een vaste rentevoet en een looptijd op middellange tot lange termijn. Die aanpak biedt wat zekerheid. De rentevoet zal verschillen naargelang de gekozen looptijd, maar los daarvan betaalt de bank op het einde van het contract altijd een gedeelte van het kapitaal terug. Anderzijds is er het luik van het periodieke beleggingsplan, waarbij de bank de gestorte bedragen in deelbewijzen van kapitalisatiefondsen belegt. Hier kies je voor meer rendement, al is er aan de belegging uiteraard ook een zeker risico verbonden. De initiële belegging is niet gegarandeerd.

Oplossing op maat

Afhankelijk van je risicoprofiel kun je met de diverse parameters spelen: bedragen en looptijden kun je zelf bepalen, net als de verhouding tussen het beleggingsplan en de termijnplaatsing. De eigenlijke oplossing is altijd het resultaat van maatwerk, in nauw overleg tussen de belegger en de bank.

Wilt u meer weten? Klik hier voor meer info.