“Governance is zoveel meer dan juridische en fiscale zaken”

© iStockphoto
BNP Paribas Fortis
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

15 maart 2018, 10:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:02

Governance in het familiebedrijf wordt best op een holistische en tegelijk praktische manier aangepakt. Zo kan ze een leidraad vormen voor het bestuur van zowel de onderneming als de familie. “Het kennisplatform FamilyBiz wil familiale ondernemers en bestuurders informatie en inspiratie aanreiken om een deugdelijk bestuur te stimuleren en te versterken”, vertellen Benoît Frin en Olivier Van Belleghem van BNP Paribas Fortis Private Banking.

De uitdaging op het vlak van governance in Belgische familiebedrijven is dubbel. Enerzijds zijn er heel wat ondernemingen waar nog geen formele regels en structuren zijn en waar men nog met deugdelijk bestuur moet starten. “Daarnaast merken we geregeld dat de zaken wel juridisch en fiscaal zijn uitgewerkt, maar dat er te weinig aandacht is voor de communicatie of de menselijke aspecten”, vertelt Benoît Frin, Director Estate Planning BNP Paribas Fortis Private Banking.

“Bij bedrijven die al werk hebben gemaakt van hun governance, zien we typisch dat het inderdaad op het moment van een overgang van de tweede naar de derde generatie is dat men daarover nadenkt”, vult Olivier Van Belleghem, Director BNP Paribas Fortis Wealth Management, aan. “Vanuit onze langetermijnrelatie met zowel familiebedrijven als familiale aandeelhouders gebeurt het ook vaak dat onze bankiers het onderwerp aankaarten en meehelpen om het debat over deugdelijk bestuur binnen de familie te openen.”

Wanneer families werk maken van governance, is dat meestal bij de overgang naar een derde generatie.

Olivier Van Belleghem
Olivier Van Belleghem© Liesbet Peremans

Het zette BNP Paribas Fortis Private Banking ertoe aan om een nieuw online kennisplatform op te zetten. “Het onderwerp leeft bij familiebedrijven. We merken dat aan onze gesprekken met klanten. Het platform FamilyBiz speelt daarop in door hen informatie en expertise aan te reiken in vijf verschillende domeinen: governance, planning, structurering, communicatie en de relationele aspecten in een familiebedrijf. Vooral de communicatie en het menselijke, het relationele krijgen vaak nog te weinig aandacht.”

Lees ook: BNP Paribas Fortis informeert familiebedrijven over governance

FamilyBiz opent netwerk van expertise

Het platform bevat bijdragen van een aantal experts van de bank maar er werd ook een netwerk van partners gevormd die vanuit hun specifieke expertise informatie en tips delen. Olivier Van Belleghem: “Voor sommige domeinen zoals planning en structurering hebben wij onze interne experts. Maar voor de aspecten governance, communicatie en het relationele hebben we een netwerk van ervaren adviseurs, advocaten en coaches uitgebouwd. Ik denk aan het instituut voor familiale bestuurders Guberna, Arnaud Deconinck (Trusted Family), Nathalie Van Ypersele (Akkanto), Johan Vandenbroeck (BDO) en de coaches Luc Haegemans en Hanne Van Waeyenberge.”

Die aanpak slaat aan. “Enkele maanden na de lancering merken we dat er ook heel wat vragen komen van ondernemers naar peer-to-peer uitwisseling: ze zijn geïnteresseerd om van elkaar te leren”, vertelt Benoît Frin. “Dat bewijst ook hoezeer governance levende materie is, die steeds op maat van een individueel bedrijf en een individuele familie moet worden uitgewerkt. We willen in een volgende fase dan ook de kennisdeling tussen de bezoekers op ons platform mogelijk maken.”

Benoît Frin
Benoît Frin© Frank Toussaint

Overigens tonen steeds meer bedrijven interesse voor deugdelijk bestuur. Dat merken ook de adviseurs van BNP Paribas Fortis Private Banking: “Men is zich hoe langer hoe meer bewust van de noodzaak om governance te implementeren en het bestuur van het familiebedrijf te professionaliseren. De intrede van een jongere generatie betekent tegelijk dat men de zaken anders gaat bekijken dan vroeger. Misschien wel met minder emotie ook, wat de governance ten goede komt.”