Gespreid beleggen verzacht de beursschommelingen

© iStock
Record Bank
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

25 mei 2016, 06:03 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Beleggen is nooit helemaal zonder risico. Iedereen ziet het liefst stijgende beurskoersen, maar een daling valt nooit uit te sluiten. De belegger dekt zich in door zijn beleggingen te spreiden in de tijd. Dat stelt hem in staat de schommelingen van de beurs op te vangen en op termijn een beter resultaat neer te zetten. Door de beleggingen te spreiden in de tijd laat de belegger zich bovendien niet leiden door emoties.

Startende beleggers hebben niet altijd een correct beeld van wat beleggen inhoudt. Moet je het laagste punt van een koers afwachten om in te stappen? Dat zou mooi zijn. Maar hoe weet je wanneer dat punt is bereikt? Precies, helemaal zeker ben je nooit. Misschien zakt de koers morgen nog een beetje. En zo kun je blijven wachten… Daarom is het slimmer om je beleggingen te spreiden in de tijd, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de beursprestaties van de dag. De werkwijze is heel eenvoudig. Je bouwt regelmaat in, door op vaste tijdstippen een bepaald bedrag te beleggen. Als belegger kies je zelf de hoogte van dat bedrag, de regelmaat van de stortingen en de periode waarin je dat wenst aan te houden.

Bij gespreid beleggen is elk tijdstip goed om in te stappen.

Op lange termijn geniet je zo potentieel van meer rendement dan bij een eenmalige belegging. Wie één keer een bepaald bedrag belegt, hangt voor het rendement volledig af van de koers op dat ene moment. Door gespreid in te stappen, verdeel je niet alleen je aankoop, maar ook het risico. Ook bij een koersdaling haal je daar toch nog voordeel uit. Dan kun je immers goedkoper instappen. Ideaal is het wanneer je als belegger bij je gespreide aanpak ook een hoge mate van flexibiliteit behoudt. Je kunt dan zelf de parameters bepalen: niet alleen het bedrag (vaak kun je al instappen vanaf 25 euro), maar ook hoe vaak je wil storten (per maand, per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks). Uiteraard blijft het altijd mogelijk om ook tussentijds een bedrag te beleggen. Beleggers kunnen ook op kortere termijn – bijvoorbeeld over zes maanden of een jaar – gespreid van start gaan. Dat laat toe om hun instap, met name voor grotere bedragen, toch te spreiden.

Niet misleid door emoties

Door aan een vast ritme gespreid te beleggen, laat de belegger zich niet leiden – of beter nog: misleiden – door zijn emoties. Een gespreid beleggingsplan vermijdt de neiging om snel en veel te kopen wanneer de beurs het goed doet, of de beleggingen te dumpen wanneer de koersen dalen. Integendeel, door in een mindere periode deelbewijzen te blijven kopen, neemt je portefeuille geleidelijk toe – met op termijn potentieel meer winst dan bij een eenmalige belegging. Gespreid beleggen verzacht de schommelingen op de beurs en vermijdt de grote pieken of dalen van een eenmalige belegging. Minder schommelingen betekent ook minder risico. De waarde van een gespreide belegging blijft bij een beursdaling stabieler dan die van een eenmalige belegging. Bij gespreid beleggen is elk tijdstip dan ook goed om in te stappen.

Wilt u meer weten? Klik hier voor meer info.