“Duurzaamheid is de enige garantie voor een succesvolle toekomst”

PHILIPS
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

22 december 2016, 13:42 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Ondermeer door de steeds strenger wordende regelgeving wordt er vandaag veel meer nagedacht over het ontwerp van nieuwe bedrijfsgebouwen. De integratie van hoogwaardige technieken en slimme technologieën verhoogt de energie-efficiëntie en verkleint de ecologische voetafdruk. Het nieuwe complex van de bouwmaterialengroep De Groote – Houtboerke in Gent is een rolmodel op dat vlak.

Gedimat De Groote is een handel in bouwmaterialen die historisch groeide in het centrum van de Gentse deelgemeente Wondelgem. “Door onze groei en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten kampten we met plaatsgebrek op die locatie”, vertelt bedrijfsleider Piet De Groote. “Tien jaar geleden al maakten we de eerste plannen voor een nieuwe uitbreiding. Aanvankelijk ging dat over een verbouwing maar vrij snel werd het duidelijk dat het veel efficiënter zou zijn om van een wit blad te beginnen.”

De broers De Groote bedienen met hun zaak vooral aannemers en professionele klanten. Ze wilden dan ook dicht bij het centrum van Gent blijven, waar veel wordt gerenoveerd. “Samen met ‘t Houtboerke konden we uiteindelijk een terrein verwerven langs de Langerbruggekaai in Gent, en maakten we de plannen voor een functioneel bedrijfsgebouw van 11.000 vierkante meter. Beide bedrijven vullen elkaar perfect aan. En het idee is een one-stop-shop te zijn voor professionele gebruikers van bouwmaterialen en hout, en dit op gebied van standaardmateriaal alsook maatwerk.”

Een evolutief proces

Van bij de start wilden de twee bedrijven een hedendaags gebouw optrekken, dat als referentie kon dienen voor de bouwsector. Maar toch rijpten de geesten gaandeweg. Piet De Groote: “Tijdens het proces merkten we hoe streng de EPB-normen voor isolatie waren. Dus zochten we naar de perfecte isolatie. En toen dachten we: als we al zover zijn, waarom maken we er dan geen CO2-neutraal gebouw van? Dus zochten we naar alle mogelijke elementen die daartoe konden bijdragen: verwarming, LED-verlichting, slimme toepassingen, enzovoort…”

De verlichting is aangepast naargelang de activiteit in elk lokaal en wordt intelligent aangestuurd.

De bouwheren moesten ook van de nood een deugd maken: op hun nieuwe locatie was een aansluiting op het gasdistributienet onmogelijk. Voor verwarming waren ze op alternatieven aangewezen. “Dieselgeneratoren pasten absoluut niet meer in onze visie en het concept dat we voor ogen hadden. Zo zijn we uiteindelijk tot een warmtepomp gekomen waarvoor we niet met putboringen werken maar wel met water van het kanaal voor de deur. Voor de realisatie van dit project werken we trouwens nauw samen met de Gentse afdeling van de KU Leuven.”

De vier bedrijfsleiders van Gedimat De Groote - Houtboerke: Peter Piers, Roland Brossé, André De Groote en Piet De Groote.
De vier bedrijfsleiders van Gedimat De Groote – Houtboerke: Peter Piers, Roland Brossé, André De Groote en Piet De Groote.

Het integreren van de allernieuwste technologieën maakte het prijskaartje van het gebouw uiteraard duurder. Maar dat was geen bezwaar, want veel zaken leveren ook onmiddellijk een rendement op. “De warmtepomp zal de verwarmingskost fel doen dalen; we zullen minder betalen dan een doorsnee gezin”, weet Piet De Groote. “De verlichting is aangepast naargelang de activiteit in elk lokaal en wordt intelligent aangestuurd. In het magazijn zal ze alleen aan gaan, wanneer er beweging is. We verwachten dat ons energieverbruik voor verlichting nog maar een tiende zal zijn van wat het vroeger was.”

Een duurzaamheidsstrategie

De duurzaamheidsstrategie van de groep gaat nog veel verder dan enkel het bedrijfsgebouw. Piet De Groote: “Duurzaamheid in alles wat we doen, beschouwen we als de enige garantie voor succes op de lange termijn. We gaan via een monitoringsysteem permanent meten hoe performant ons slimme gebouw is. Daarnaast denken we ook mee over hoe onze goederen via een slimme stadsdistributie ecologischer kunnen worden getransporteerd. We willen ons inschakelen in de circulaire economie door in eerste instantie alle verpakkingen terug te nemen. We schakelen medewerkers uit de sociale economie in voor bepaalde activiteiten, … Onze volledige strategie focust nu op duurzaamheid en kwaliteit in de meest brede zin.”

Via een monitoringsysteem kunnen we permanent meten hoe performant ons slimme gebouw is.

Het bedrijf De Groote – Houtboerke wil zich daarmee ook onderscheiden in een concurrentiële markt. Het nieuwe gebouw wil veel meer zijn dan een marktplaats voor innovatieve bouwmaterialen en de nieuwste technieken en technologieën. “We willen samen met onze leveranciers een plek zijn waar innovatie in de bouwsector in de praktijk te zien is. Velen praten erover, maar hier zie en ervaar je aan den lijve hoe een CO2-neutraal gebouw echt werkt. We gaan daar ook professioneel advies bij geven en we hebben een opleidingscentrum ingericht waar aannemers, architecten en scholen terecht zullen kunnen”, aldus De Groote.