De universele behoefte aan veiligheid

De behoefte om zich veilig te voelen is nog nooit zo groot geweest als vandaag, zowel thuis, op weg naar het werk, op reis in het buitenland, bij het openen van een e-mail of het verrichten van een betaling via computer of smartphone. De beveiligingsuitgaven van regeringen, ondernemingen en privépersonen nemen snel toe. Er wordt verwacht dat de beveiligingssector wereldwijd de volgende jaren drie keer sneller zal groeien dan de wereldeconomie, tot 280 miljard dollar in 2021.

De universele behoefte aan veiligheid

© Getty Images/iStockphoto

Technologische innovaties en toenemende connectiviteit bieden ook voor criminelen steeds meer mogelijkheden. Er zijn vandaag meer dan 118.000 cyberaanvallen per dag. Bedrijven die deze criminele activiteiten doeltreffend bestrijden, bijvoorbeeld door beveiligde betaalsystemen te ontwikkelen, gaan dus een bloeiende toekomst tegemoet. En aangezien het aantal op het internet aangesloten apparaten tegen 2020 naar verwachting tot 50 miljard zal oplopen (tegenover 25 miljard apparaten in 2015), zijn ook in dit segment de groeiperspectieven heel gunstig.

Die behoefte aan veiligheid uit zich ook in de ontwikkeling van producten om consumenten te beschermen, zoals beveiligingssystemen voor auto's of technologie om besmetting van levensmiddelen of geneesmiddelen te voorkomen. De beveiliging van onze privéwoningen vormt eveneens een segment met een duidelijk groeipotentieel binnen de beveiligingssector.

Groei

Al deze beveiligingsactiviteiten zouden de volgende jaren een zeer snelle groei moeten kennen, ook in de opkomende landen waar de bevolking in de grote steden tegen 2050 naar verwachting zal verdubbelen. De beveiligingsvoorzieningen in die landen zijn vandaag nog veel beperkter dan in de Westerse wereld, bijvoorbeeld wat betreft de beveiliging van productiesites voor elektriciteit of systemen om besmetting van drinkwater op te sporen.

De thematische strategie 'beveiliging' van Pictet Asset Management kent de laatste jaren een toenemend succes. Binnen dit thema wordt belegd in bedrijven die innoverende beveiligingsoplossingen ontwikkelen. De strategie concentreert zich daarbij op drie domeinen: fysieke beveiligingsproducten, veiligheidsdiensten en IT-beveiliging.

Megatrends die deze strategie beïnvloeden

Globalisering

Aan het wereldwijde vrije verkeer van goederen, diensten en personen zijn onlosmakelijk diverse veiligheidsuitdagingen verbonden zoals terrorisme, cyberaanvallen en de verspreiding van ziekten.

Technologische ontwikkelingen

Innovaties zoals cloud computing, 'het internet der dingen' of mobile banking vragen almaar meer geavanceerde IT-beveiligingsoplossingen.

Demografische ontwikkelingen

Aangezien steeds meer mensen in steden wonen, zullen omvangrijke infrastructuurinvesteringen noodzakelijk zijn. Hierdoor zullen ook de beveiligingsuitgaven stijgen (bewakingsdiensten, videobewakingssystemen, toegangscontrolevoorzieningen...).

Klik hier voor meer informatie over de thematische beleggingen van Pictet Asset Management

De universele behoefte aan veiligheid

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Onze partners