Belgen belegden al meer dan 9 miljard in duurzame obligaties

© iStockphoto
BNP Paribas Fortis
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

8 maart 2018, 09:56 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:02

Groene financiering, met leningen en obligaties in duurzame projecten, is aan een opmars bezig. Bij BNP Paribas Fortis werd al voor 9 miljard euro ingetekend op duurzame obligaties. De bank telt elk jaar ook 300 dossiers van bedrijven die financiering zoeken voor duurzaam ondernemen.

De evolutie naar groene financiering is al een tijd aan de gang. BNP Paribas Fortis heeft al tien jaar een team dat zich specifiek toelegt op dergelijke dossiers. Didier Beauvois, Head of Corporate Banking: “Aanvankelijk behandelden we dossiers van ondernemingen die wilden investeren in hernieuwbare energie. Maar intussen hebben we een echt competence center uitgebouwd voor duurzaam financieren. We werken rond de thema’s energie, circulaire economie, smart cities en human capital.”

Investeerders worden kritischer in hun keuze

De financiële wereld evolueert mee met de economie. Steeds meer bedrijven investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Per jaar behandelt ons competence center 300 dergelijke investeringsdossiers. En anderzijds kijken investeerders kritischer naar de bedrijven of fondsen waarin ze investeren”, aldus Beauvois.

“Net daarom bieden wij vandaag innovatieve producten aan zoals green bonds of social bonds. Dat zijn obligaties waarbij het geld wordt geïnvesteerd in duurzame projecten of zaken met die een positief maatschappelijk effect genereren.”

Lees ook: Cofinimmo bouwt met duurzame financiering aan stad van de toekomst

“De projecten die daarmee gefinancierd worden zijn erg divers. Denk aan investeringen in passiefbouw, zorgvastgoed, scholen of duurzame stedelijke ontwikkeling”, legt Didier Beauvois uit. “Onze klanten hebben al voor 9 miljard euro producten van sociaal verantwoorde fondsen in portefeuille.”

Didier Beauvois
Didier Beauvois© Vivian Hertz
Wij willen een katalysator zijn in de evolutie naar duurzaam ondernemen.

Ook federale overheid kiest voor duurzame obligaties

Ook overheden zijn zich bewust van de mogelijkheden van dergelijke financiële producten. Beauvois: “Zo heeft de Belgische staat recent beslist een groene obligatie van 4,5 miljard euro uit te geven. Daarmee wil ze via onze bank geld ophalen om te investeren in een reeks van projecten die aan specifieke duurzaamheidscriteria voldoen: energie-efficiënte gebouwen, duurzame mobiliteit, enzovoort.”

BNP Paribas Fortis koestert nu hoge ambities. Didier Beauvois: “Als grootste Belgische bank hebben we de middelen en het netwerk om een impact te genereren. Daarom versterken we ook ons competence center en breiden ons palet van groene producten verder uit. Wij willen een katalysator zijn in de evolutie naar duurzaam ondernemen.”

Lees alle artikels over Sustainable Growth