Beleggen in het blauwe goud

Pictet Asset Management
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

11 april 2017, 17:20 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Amper 1% van de totale hoeveelheid water op aarde is drinkbaar. De voorraden aan drinkbaar water staan onder grote druk door de wereldwijde bevolkingstoename en de steeds groeiende behoefte aan water vanuit de industrie en de landbouw. We verbruiken vandaag veel meer drinkwater dan er op natuurlijke wijze beschikbaar is. Tegen 2050 zal ongeveer 45% van alle regio’s ter wereld onderhevig zijn aan waterstress, waaronder ook regio’s die van groot belang zijn voor de groei van de wereldeconomie zoals Californië of een groot deel van Azië.

In de ontwikkelde landen zijn de waterleidingsnetwerken vaak ouder dan 100 jaar en vertonen ze lekken waarlangs aanzienlijke hoeveelheden water verloren gaan. In de opkomende landen is waterinfrastructuur vaak van slechte kwaliteit of zelfs onbestaand. Er zal de komende jaren naar schatting ongeveer 1000 miljard dollar per jaar in watervoorziening moeten worden geïnvesteerd, te meer omdat bijna 70% van de wereldbevolking tegen 2050 in grote steden zal wonen. Verstedelijking en een verhoogde levensstandaard dankzij economische groei zullen het waterverbruik per persoon verder doen stijgen.

Opportuniteiten

De waterstrategie is een van de oudste en meest populaire thematische strategieën van Pictet Asset Management. Het waterthema werd al in 2000 gelanceerd en belegt in verschillende types bedrijven die in het watersegment actief zijn. Er wordt voor deze ondernemingen de komende jaren een snelle groei verwacht.

Het gaat hierbij om bedrijven die zorgen voor de distributie van deze levensnoodzakelijke natuurlijke rijkdom of om bedrijven met oplossingen om afvalwater te zuiveren. De beperkte begrotingsruimte van Westerse regeringen leidt tot meer uitbesteding van watervoorziening en dit houdt aantrekkelijke opportuniteiten voor beleggers in. Over de laatste twintig jaar zijn watertarieven sneller gestegen dan de inflatie of dan de olieprijzen.

Deze strategie belegt ook in bedrijven die technologieën aanbieden om lekken in de waterleidingsnetwerken te dichten of om drinkwater op een meer efficiënte en duurzame manier te gebruiken, of in bedrijven die zich erop toespitsen bepaalde soorten in de natuur aanwezig water drinkbaar te maken.

Megatrends die deze strategie beïnvloeden

Duurzame ontwikkeling

Wisselende neerslaghoeveelheden, het smelten van de gletsjers en overmatig grondwatergebruik zijn allemaal verschijnselen die de duurzaamheid van de watervoorraden op onze planeet in gevaar brengen.

Economische groei

De industrie zal tegen 2050 naar verwachting vijf keer zoveel water verbruiken als in het jaar 2000. En ook de behoefte aan water voor de energiesector en huishoudens zal meer dan verdubbelen. Aangezien toegang tot water essentieel is voor economische groei, is een continu investeringsprogramma noodzakelijk om aan deze toenemende vraag te blijven voldoen.

Focus op gezondheid

Waterverontreiniging en het gebrek aan sanitaire voorzieningen in grote delen van de wereld vormen een enorme bedreiging voor de volksgezondheid. Overheden en bedrijven zullen moeten samenwerken om hiervoor duurzame oplossingen te vinden.

Demografische ontwikkelingen

De wereldbevolking neemt toe en de stedelijke gebieden worden steeds groter. Tegen 2050 zullen meer dan 6 miljard mensen in steden wonen. Er zullen decennialang investeringen nodig zijn om voor al die mensen toereikende waterleidingsnetwerken, rioolstelsels en zuiveringsinstallaties te bouwen.

Klik hier voor meer informatie over de thematische beleggingen van Pictet Asset Management

Beleggen in het blauwe goud