Beleggen in de roboticarevolutie

Pictet Asset Management
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

11 april 2017, 17:05 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben robots hun intrede gedaan in de productieketens van de grote autobouwers. Deze ontwikkeling was het eerst merkbaar in Japan, het eerste grote ontwikkelde land dat met een snelle vergrijzing van zijn bevolking werd geconfronteerd. Dit demografisch gegeven is nu in alle Westerse economieën een feit en robots zullen in de toekomst steeds meer taken op zich moeten nemen.

In bedrijven vertaalt deze revolutie zich in de massale aanwezigheid van machines die vandaag veel meer en complexere taken verrichten dan vroeger en daarbij bovendien beduidend minder afval produceren. Dankzij deze robots zullen de ontwikkelde landen hun productiecapaciteit op peil kunnen houden en tegelijk hun productiviteit kunnen opdrijven. Bedrijven zullen ook steeds meer op maat gemaakte goederen kunnen produceren. In de opkomende landen biedt robotisering een antwoord op de stijgende loonkost. Het is dan ook niet verrassend dat China wereldwijd een van de landen is die momenteel het grootst aantal robots koopt.

Robots alomtegenwoordig

Robots zullen ook in de logistieke sector gemeengoed worden, bijvoorbeeld in de opslagfaciliteiten van grote onlinedistributie-platformen. En er wordt verwacht dat drones op grote schaal zullen worden ingezet voor het leveren van pakjes. Ook in ons dagelijkse leven zullen robots meer en meer ingeburgerd raken, zowel in ziekenhuizen waar ze steeds meer operaties verrichten, op onze wegen (autonoom rijdende auto’s) als in onze woningen (grasmaaiers, stofzuigers, keukenrobots).

De roboticastrategie is de meest recente van de thematische beleggingsstrategieën van Pictet Asset Management en belegt in de toenemende robotisering en automatisering. Het aantal bedrijven waarin kan belegd worden, neemt voortdurend toe. Elk van hen behoort tot de koplopers op gebied van technologische innovatie en beschikt over heel mooie groeiperspectieven voor de komende jaren.

Megatrends die deze strategie beïnvloeden

Technologische ontwikkelingen

Dankzij technologische innovaties worden robots steeds kleiner, doeltreffender, intelligenter en goedkoper. Bijgevolg worden ze overal meer en meer gebruikt.

Demografische ontwikkeling & economische groei

In tijden van vergrijzing, dalende geboortecijfers en lage groei zorgt automatisering voor een boost van de productiviteit.

Duurzame ontwikkeling

Met robots kunnen goederen preciezer en dichter bij de consument worden geproduceerd.

Kennismaatschappij (‘the smart factory’)

Nu hedendaagse consumenten verwachten dat de goederen en diensten die ze kopen aan hun eigen specifieke wensen zijn aangepast, ruimt massaproductie stilaan plaats voor ‘massapersonalisering’.

Klik hier voor meer informatie over de thematische beleggingen van Pictet Asset Management

Beleggen in de roboticarevolutie