Arne Pauwels verkozen tot ‘Social Innovator of the Year’

© Tineke De Vos
BNP Paribas Fortis
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

21 mei 2015, 06:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Innovatie hoeft niet altijd om dure spitstechnologie te draaien. Soms staart de oplossing je in het gezicht. Zoals toen productontwikkelaar Arne Pauwels op studiereis in Ethiopië de lokale ‘koelkasten’ zag…

Die lokale ‘koelkasten’ zijn in feite bakstenen constructies die overgoten worden met 50 tot 100 liter water per dag. Met weinig effect. Maar het bracht Arne Pauwels wel op een idee waarmee hij een groot probleem wilde oplossen. Koelkasten of -kamers zijn een schaars gegeven in ontwikkelingslanden, vanwege de kostprijs en het gebrek aan elektriciteit. In Afrika viel het Arne op dat de vruchten en het fruit goed blijven zolang ze niet worden geoogst, terwijl het toch erg heet is op het veld en in de boomgaard. De degradatie begint pas na de oogst en gaat heel snel. Hierdoor geraakt 45% van de oogst niet of in slechte toestand op de markt.

Dankzij de ‘Wakati One’ kunnen landbouwers betere prijzen bedingen.

Bevochtigen in plaats van koelen

Arne besloot hieruit dat niet zozeer de temperatuur maar de vochtigheidsgraad een cruciale factor is bij het vers houden van groenten en fruit. Een en ander werkte hij uit in zijn masterthesis productontwikkeling en het resultaat is ‘Wakati One’. Een soort container of tent met een door zonne-energie aangedreven ventilator en een waterreservoir. De ventilator zorgt voor een steriel, vochtig microklimaat in de tent, zodat tot 400 kg groenten en fruit tot 8 keer langer kunnen worden vers gehouden. De zonnecel produceert 4 watt en de bevochtiger verbruikt ongeveer 1 (één!) liter water per week.

Tijd winnen met Wakati

Wakati is Swahili voor ‘tijd’. De ‘Wakati One’ geeft kleine landbouwers meer tijd om hun groenten en fruit in optimale conditie tot bij de consument te brengen. Zo kunnen ze betere prijzen bedingen. In plaats van meer te moeten produceren om de verliezen te compenseren, kunnen met de huidige productie meer monden gevuld worden. Of hoe een uitgekiende combinatie van bestaande, betaalbare technologie en creatief denkwerk een revolutie kan betekenen in de ontwikkelingshulp.