Thrombogenics, T&T Design en Vanhoeyveld B&M snelste groeiers in Vlaams-Brabant

De Vlaams-Brabantse Gazellen zijn 200 bedrijven die tussen 2008 en 2012 hun omzet, cashflow en personeelscijfer sterk zagen toenemen.

Gecombineerd realiseerden ze een omzetgroei van 6,2 miljard euro en creëerden ze 10.150 jobs. Die groei komt voor een groot deel op rekening van drie vennootschappen van de Colruyt-groep die zowat alle lijstjes domineren: Colruyt, Colruyt Group Services en Okay.

Door de aanwezigheid van een pak multinationals in de Brusselse rand is minder dan de helft van de Brabantse groeibedrijven in Belgische handen. In vergelijking met vorig jaar is dat aantal wel toegenomen van 41 naar 46%. De best vertegenwoordigde sector is de transport en logistiek. Opvallend in Vlaams-Brabant is het grote aantal kennisbedrijven: vier op tien gazellen zijn Farma-, IT-, advies- of elektronicabedrijven. Dat is meer dan het dubbele dan in Limburg of West-Vlaanderen.

Thrombogenics

Bij de grote bedrijven was de hoofdprijs weggelegd voor het Leuvense Thrombogenics. Dankzij de succesvolle afronding van de klinische testfases en de goedkeuring van Thrombogenics’ oogmedicijn Jetrea in de VS kende de spin-off in 2011 en 2012 een opmerkelijke groei. Vorig jaar deden twijfels over de kostprijs en doeltreffendheid van Jetrea de beurskoers van Thrombogenics sterk dalen. In 2014 wil het bedrijf de puntjes op de i zetten.

T&T Design, de interieurgroep van het echtpaar Eddy Derick en Effie Maurau uit Ternat, ging aan de haal met de trofee bij de middelgrote bedrijven. “We trekken de wereld rond, op zoek naar de beste interieurproducten. Van elk soort artikel verkopen we maar één model. Daarmee halen we hoge volumes, waardoor we de kostprijs kunnen drukken”, legt Eddy Derick uit.

Winnaar bij de kleine ondernemingen is Vanhoeyveld B&M. “B&M” staat voor Bert en Marie-Jeanne, het echtpaar dat sinds 1997 aan de leiding staat van het bedrijf. Vanhoeyveld voert openbare werken uit in de driehoek Brussel-Leuven-Antwerpen. Het is sterk gegroeid na de overname van een betoncentrale in 2004.

VeroTech uit Heverlee ten slotte mag voor een jaar de titel “Starter van het Jaar” dragen. De start-up van de Brugse Veronique Van de Kerckhove legt zich toe op projectsourcing voor ingenieurs. De klanten zijn R&D-bedrijven in onder meer de medische, elektronica- of telecom sector, voornamelijk in Vlaanderen. VeroTech kiest voor een persoonlijke aanpak met klemtoon op de ontwikkeling van de consultants.

Simon Van Dorpe

Partner Content