Swissleaks: ‘Zwitserse HSBC-bankiers ronselden zonder vergunning Belgische klanten’

© Reuters

Uit een verhoor van een juridische adviseur van de Zwitserse afdeling van de bank HSBC blijkt dat de bank in België een paar keer in de fout ging. Het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalisten (ICJ) bracht enkele opmerkelijke zaken aan het licht.

De Franse krant Le Monde kreeg een proces-verbaal van een verhoor van David Garrida in handen. De man werd door Belgische speurders verhoord als getuige in het onderzoek naar de activiteiten van HSBC. Als juridisch adviseur van de bank gaf hij meer uitleg over de activiteiten van de bank. In België zijn onder meer de onderzoeksjournalisten Lars Bové van De Tijd en Kristof Clerix voor MO* betrokken bij de onthullingen over Swissleaks.

Geheime meetings

Uit het verhoor blijkt onder meer dat de Zwitserse bankiers geen vergunning hadden om in België klanten te ronselen. Dat gebeurde bij de potentiële klanten thuis en tijdens geheime meetings in hotels. Opvallend is dat de Belgische tak van de bank niet op de hoogte zou zijn geweest van de activiteiten. Toen de Zwitserse bank vernam dat daarover informatie bij de Belgische autoriteiten was beland, mochten de Zwitserse bankiers hier niet meer afspreken met cliënten.

Hulp bij offshorebedrijven

Nog een opvallende bekentenis gaat over de schermbedrijfjes (offshores) die de bank in Genève aan zijn Belgische cliënten aanbood om er hun Zwitserse rekeningen mee te beheren. Door die constructies was het voor klanten mogelijk om hun vermogen buiten het bereik van de fiscus.

De Zwitserse topman bekent dat de bank die offshores vandaag niet meer zou aansmeren aan zijn cliënten.

Diamantafdeling opgedoekt

Daarnaast erkent Garrido dat de duistere afdeling MEDIS van de Zwitserse bank, die de honderden Antwerpse diamantairs bediende, pas in 2013 is opgedoekt na een opeenstapeling van witwasaffaires met drugshandelaars en namakers. Tot slot geeft Garrido aan dat de bank een schuldbekentenis of schikking niet uitsluit.

‘Als we vaststellen dat het in ons belang mogelijkheden te gebruiken die bestaan om deze procedure af te sluiten zonder een proces, dan is dat het pad dat we zullen nemen’, zei Garrido.

‘Schikking levert toch iets op’

Wat de omvang van zo’n schikking zou zijn, valt momenteel nog niet te voorspellen. Dat het ‘een miljardenschikking’ zou zijn, wil journalist Kristof Clerix niet gezegd hebben. ‘Maar als de bank schikt met de overheid, dan levert het toch nog iets op’, zegt hij in De Ochtend. ‘Misschien is dat dus niet zo slecht.’ Het alternatief is het begin van een lange juridische strijd, waarvan de uitkomst onzeker is.

Bank zelf wil niet reageren

De Belgisce advocaat van HSBC wil niet reageren op het verhoor. In De Tijd zegt Raf Verstraeten wel dat de bank naar Cassatie trekt om de geldigheid van het onderzoek in ons land aan te vechten.

‘Vakbondsdirecteur genoemd in Swissleaks’

Gisteren raakte bekend dat bovenop de 2.450 Belgen met een rekening bij HSBC die al jaren het voorwerp uitmaken van een onderzoek door de Belgische fiscus en het gerecht, nog eens 722 Belgen een geheime rekening in Genève hadden.

Tegen de avond ontstond commotie over een bericht in Le Soir dat ook een Belgische vakbondsdirecteur een rekening zou hebben bij HSBC in Zwitserland.

Bij de vakbonden zelf is niemand op de hoogte.

Op zich is een buitenlandse rekening ook niet illegaal. Of dat het geval is, moet het gerecht uitmaken. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content