Stephen Urquhart (Omega) stelt de nieuwe Globemaster voor

Geïnspireerd door de geschiedenis, uitgerust voor de toekomst : de Globemaster Master Chronometer introduceert nieuwe kwaliteitsnormen voor de complete horloge-industrie. Wie durft het aan om in het spoor van Omega te treden ? Trends Style sprak met voorzitter Stephen Urquhart.

Stephen Urquhart, sinds 2000 aan het hoofd van het merk waar hij 32 jaar voordien zijn carrière begon, heeft alle redenen om tevreden te zijn over de evolutie van Omega. Met een omzetcijfer van 2,2 miljard Zwitserse frank en een productie van ongeveer 880.000 horloges, gaat de ‘locomotief’ van de Swatch Group verder met het kapitaliseren van zijn Co-Axial-gangwerk. “In de historische betekenis van het woord zijn bijna al onze kalibers vandaag manufactuurproducten”, zegt Urquhart. “De productie gebeurt voornamelijk in Granges, in een gebouw dat helemaal losstaat van ETA (nvdr de Zwitserse manufactuur die kalibers ontwikkelt voor een veelvoud van merken wereldwijd). En we hebben ook een site in Villeret. Al onze mannenhorloges zijn voortaan uitgerust met Co-Axial-gangwerken met een echappement in silicium. Behalve de Moonwatch waar we het originele kaliber behouden. Of dat eeuwig zo zal blijven ? Er zijn argumenten pro en contra, maar het staat vast dat we de Moonwatch zouden kunnen uitrusten met een beter kaliber.”

De toekomst staat centraal bij Omega. Dat is ook merkbaar in de hoofdzetel van het merk in Biel. Daar staat een nieuw gebouw in de steigers dat in de tweede helft van 2016 klaar moet zijn. Het is bestemd voor wat men in het horlogejargon de T2-fase noemt : de behuizing en de controle van de afgewerkte horloges. In het nieuwe gebouw zal ook het gloednieuwe Master Chronometer-certificatieproces geïntegreerd worden, onder de controle van het Institut Fédéral de Métrologie (METAS), de officiële Zwitserse instantie die er de criteria van vastlegde. De nieuwe normen, die vooral betrekking hebben op de weerstand tegen magnetische straling, zijn vooralsnog beperkt tot de nieuwe Globemaster-collectie die op Baselworld werd voorgesteld. Maar ze zullen geleidelijk aan worden ingevoerd bij alle mechanische horloges van het merk.

Het gangwerk is zichtbaar door de saffieren achterzijde, waarop een medaillon verwijst naar de historische precisierecords van Omega.
Het gangwerk is zichtbaar door de saffieren achterzijde, waarop een medaillon verwijst naar de historische precisierecords van Omega.

Betekent de komst van dit Master Chronometer-certificaat dat Omega op langere termijn de samenwerking stopzet met de COSC, de Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres? “Absoluut niet”, antwoordt Stephen Urquhart. “We stappen niet uit de COSC. Maar ik neem u die vraag niet kwalijk, want eigenlijk insinueerden we dat zelf op onze persconferentie in december waarop we aankondigden dat we voor deze nieuwe certificatie zouden samenwerken met het Institut Fédéral de Métrologie. Intussen zijn we tot het besef gekomen dat het zeer belangrijk is om de benaming ‘Chronometer’ te behouden voor onze horloges. Om geloofwaardig en correct te blijven ten aanzien van iedereen, inclusief METAS, moesten we dus de COSC-certificatie behouden. Zij zijn het die de chronometergarantie bieden. Dat kunnen we niet veranderen, maar we kunnen de kaarten wel wat herschikken. Zoals vroeger zullen alle Omega-gangwerken naar de COSC worden gestuurd. Maar eens terug bij ons, starten we de andere procedure die we met METAS hebben opgesteld op basis van acht bijkomende criteria.”

DE ONZICHTBARE VIJAND

De grote nieuwigheid van de Master Chronometer-certificatie (zie kader) is dat die voor de eerste maal rekening houdt met de weerstand van de horloges tegen magnetische velden, waarvan de intensiteit in gauss wordt gemeten. Magnetische straling oefent een nefaste invloed uit op het gangwerk van een mechanisch horloge en het resultaat is vaak dat het horloge te snel loopt.

De industriële norm van de Zwitserse horlogerie voor de bescherming van mechanische horloges tegen magnetische velden bedraagt momenteel 75 gauss. Dat is in principe genoeg om beschermd te zijn tegen interferenties van een computerscherm of de magnetische kracht van de sluiting van een handtas. Maar het is onvoldoende als je je in de buurt van een stereoketen bevindt of de veiligheidspoortjes in een luchthaven passeert. Bij Omega schat men dat de magnetisering van het gangwerk goed is voor zowat 15% van de horloges die bij de dienst naverkoop belanden.

De eerste grote stap van Omega naar de creatie van een anti-magnetisch gangwerk was de lancering in 2008 van de silicium spiraal Si14. De assen en spillen van het kaliber zijn gemaakt uit Nivagauss?, de metalen plaatjes van het Co-Axial-echappement werden vervangen door anti-magnetische plaatjes en de veer van de schokabsorptie werd gemaakt uit een amorf materiaal.

Die technologische uitvindingen effenden het pad voor de lancering, vorig jaar, van de eerste horloges die zijn uitgerust met Master Co-Axial-kalibers. Die kalibers kunnen magnetische velden van meer dan 15.000 gauss weerstaan. De volgende stap voor Omega was om die uitzonderlijke weerstand tegen magnetisme ook te laten erkennen door een onafhankelijke officiële instantie en om de nieuwe generatie gangwerken ook een nieuwe behuizing te geven. Dat is nu dus gebeurd.

Stephen Urquhart zweert met de hand op het hart : als er al een merk plagiaat heeft gepleegd, dan is het zeker Omega niet.

HOEZO, PLAGIAAT?

De Globemaster ziet eruit als een chique sport watch. Hij heeft een diameter van 39 mm en is beschikbaar in staal (met een schitterende wijzerplaat in geborsteld blauw), SednaTM-goud, geel goud en staal/goud. De eerder klassieke look hoeft niet te verbazen, zegt Stephen Urquhart : “Gezien de vernieuwende technologie in dit horloge en de ronduit fantastische nieuwe certificatie hadden we ook kunnen uitpakken met een knotsgek design. Maar dat ligt niet in onze natuur. Ons historische erfgoed is zo rijk dat het een onuitputtelijke bron van inspiratie is.”

Een opvallende nieuwigheid van de Globemaster is de gekartelde lunette. Die zorgde voor een beetje beroering bij onze Zwitserse collega’s die veel gelijkenis zagen met de Cellini van Rolex. Maar Stephen Urquhart zweert met de hand op het hart : als er al iemand leentjebuur heeft gespeeld, dan is het zeker Omega niet : “In ons museum kan je modellen uit 1918 zien, die al een gekartelde lunette hadden. En we vinden deze lunette ook terug bij Constellation-modellen van eind jaren 60. Zodus…”

De Constellation-collectie, die in 1948 het licht zag, was trouwens de eerste collectie met ‘gecertificeerde chronometer’-modellen. Het is dus volkomen legitiem dat dit eerste Master Chronometer-exemplaar alludeert op enkele oude gloriën van deze collectie. De gekartelde lunette en de zogenaamde C-kast zijn allebei kenmerkend voor de modellen uit de jaren 60. De wijzerplaat met de twaalf schuine zijden gaat dan weer terug tot 1952. Verzamelaars geven deze wijzerplaat de bijnaam ‘Pie Pan’ vanwege de gelijkenissen met een omgekeerde taartbakvorm.

De geschiedenis van Omega en het streven naar precisie wordt ook op de achterzijde zichtbaar gemaakt. Daar zien we een medaillon met de afbeelding van de koepel van het Observatorium van Genève en een hemel met acht sterren. Een verwijzing naar de acht Master Chronometer-criteria, maar ook naar het aantal historische records dat het merk boekte tijdens wedstrijden in timekeeping.

GENERIEK EN NIET GEPATENTEERD

De Globemaster vertegenwoordigt nog maar de start van een groots avontuur. Stephen Urquhart geeft zichzelf vijf jaar de tijd om de nieuwe certificatie uit te breiden naar alle mechanische horloges van het merk, momenteel meer dan een half miljoen exemplaren per jaar.

Magnetische straling oefent een nefaste invloed uit op een mechanisch horloge. Het resultaat is vaak dat het horloge te snel loopt.

Tot slot geven we nog even mee dat het merk koos voor de benaming Master Chronometer omdat het een generieke naam is die Omega overigens niet wenst te patenteren. Elk merk kan er dus aanspraak op maken als het zijn horloges laat certificeren door het METAS. Maar dan moeten ze wel weerstaan aan een magnetisch veld van 15.000 gauss…

“Als wij erin geslaagd zijn, waarom zouden anderen het dan niet proberen ?”, vraagt Stephen Urquhart zich af. Om er niet zonder ironie aan toe te voegen dat het Co-Axial-echappement al tien jaar lang niet meer beschermd is, maar dat tot dusver niemand anders het heeft aangedurfd om het te industrialiseren.

Tekst: Patrick Delaroche

DE 8 CRITERIA VAN HET CERTIFICAAT VOOR MASTER CHRONOMETER

Kopers van de Globemaster ontvangen een kaart (met een zegel van de Zwitserse Confederatie erop) die bevestigt dat het horloge de Master Chronometer-certificatie van het Institut Fédéral de Métrologie heeft ontvangen. Via een ID-nummer kan de eigenaar zich informeren over de resultaten die het horloge behaalde tijdens de acht testen. Dit zijn ze :

1. Eens het gangwerk de chronometer-certificatie van de COSC heeft gekregen, wordt het blootgesteld aan een magnetisch veld van 15.000 gauss. Vervolgens wordt het in de kast gemonteerd, en het complete horloge ondergaat dan de volgende zeven controles.

2. De afwijkingen in de horlogewerking worden gemeten in zes verschillende posities.

3. De afwijkingen in de horlogewerking worden gemeten tussen 0 en 2/3 van de gangreserve.

4. De werking van het horloge wordt nagegaan bij blootstelling aan een magnetisch veld van 15.000 gauss.

5. De gemiddelde dagelijkse precisie-afwijking van het horloge, gemeten na de blootstelling aan een magnetisch veld van 15.000 gauss.

6. De gemiddelde dagelijkse precisie van het horloge, gemeten tijdens testen die representatief zijn voor dagelijks gebruik (zes posities, twee temperaturen).

7. De gangreserve van het horloge (autonomie – werking zonder opwinding).

8. Waterdichtheid van het horloge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content