Dit moet je weten voor je investeert in een maatpak

© Getty Images/iStockphoto

Het kopen van een pak is een serieuze investering. Het is dus belangrijk om te weten met wie je in zee gaat. Dominique Vindevogel, CEO van Butch Tailors springt bij met raad.

Bij de aankoop van een maatpak moet je vooral nadenken over het gebruik en voor welke gelegenheden het pak bestemd is. Is het een pak ‘to impress’ (bijv. trouw, evenement, …) of is het een pak ‘to work and negotiate’ (bijv. meeting, presentatie, …). Ga je het vaak dragen, of hou je het eerder voor speciale gelegenheden? De keuze van de stoffen is hierbij bepalend, alsook het gewicht van de stof.

Belangrijk in de garderobe van iedere man zijn essentiele basics zoals een grijs pak, een donkerblauwe blazer en een aantal aangepaste broeken zodat je iedere dag kan afwisselen en zo de levensduur van je investering merkelijk verlengt.

In feite is je tailor een belichaming van smaak, kleurenspecialisatie en technische kennis. Deze combinatie maakt dat u er net dat tikkeltje anders uitziet dan een ander in een groep, en dat zonder stijl te verliezen.

Tips & tricks

Essentieel bij het vinden van het perfecte maatpak is de juiste maatopname:

  • Schouder, borst : het pak moet de contouren van uw schouder en borst volgen. Vaak wordt comfort (verkeerdelijk) geassocieerd met een losser pak en koopt men het pak een maat te groot. Maar niets is minder waar. De combinatie van het armgat en de positie daarvan in combinatie met juiste schouderbreedte maken een enorm verschil en daarvoor ben je ideaal bij een tailor.
  • Lengte : zeer belangrijk is de verhouding van de persoon te bekijken bij de benen ( lang , kort ) alsook het bovenlichaam. Door de juiste afmetingen te respecteren breng je optisch een veel sterkere look naar voren. Nog een belangrijk punt is de lengte van de armen : de hemdsmouwen moeten altijd een tweetal centimeter zichtbaar zijn onder de vestmouw. Dit maakt dat de persoon optisch groter lijkt wat altijd mooi meegenomen is. Hetzelfde geldt voor de lengte van de vest.
  • Aantal knopen : Hoeveel knopen iemand op de vest wilt is een persoonlijke keuze. Het meest courante model is een twee-knoops vest of een 2.5 wat in feite een verdoken drie-knoops vest is . Deze verdoken drie-knoops vest is nu erg in de mode. Bij het sluiten van de vest wordt enkel de middelste knoop gesloten. Meer is “not done “in de pakkenwereld .
  • Aantal splitten: Het gebruik van en het aantal splitten is ook een persoonlijk keuze. In Europa heeft een vest meestal twee splitten terwijl het er in de Verenigde Staten maar één is. Maar natuurlijk is alles mogelijk.
  • De revers of “Lapel” (links en rechts teruggevouwen voorpanden, in het verlengde van de kraag): De revers kunnen smal of breed zijn naargelang de keuze van de klant. We merken een terugkeer op naar de iets bredere versie. Persoonlijk vind ik dit fantastisch: een knipoog naar de jaren 70 look die onder andere door persoonlijkheden zoals Tom Ford of Kiton worden gedragen.
  • Broeken : Ook dit is een persoonlijke keuze. In Belgie hebben de mannen meestal iets smallere benen en dragen ze hun broeken iets lager. In andere culturen zoals India en het Midden-Oosten dragen ze hun broek liever iets hoger.

De kern van de zaak is dat een maatpak comfortabel moet zitten en aanvoelen. Een persoonlijke tailor maakt het mogelijk om een pak samen te stellen dat aangepast is aan de morfologie en stijl van zijn klant. Zo’n investering is dus meer dan de moeite waard.

Dit moet je weten voor je investeert in een maatpak
© Butch Tailors

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content