Dertig wereldverbeteraars

De 30 finalisten van Chivas Regal The Venture. © Chivas
Chivas
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

24 mei 2017, 07:52 Bijgewerkt op: 17 november 2021, 14:11

Vijf schamele minuten heeft de Belgische winnaar van The Venture van CHIVAS REGAL- Michaël Van Cutsem (BeeOdiversity) – om 29 andere briljante start-ups uit alle hoeken van de wereld te overklassen. Aan de eindmeet ligt 1 miljoen dollar te wachten op de vijf meest beloftevolle sociale start-ups van de wereld. Dag en plaats des oordeels: 13 juli, Los Angeles. U kan ook uw stem uitbrengen tot 12 juni online.

Duizenden ondernemers, die met hun bedrijf willen bijdragen aan een betere wereld, voelden zich geroepen. Dertig onder hen haalden de finale van The Venture van Chivas Regal, een mondiaal concours dat sociaal ondernemerschap steunt. Die dertig uitverkorenen werden vijf dagen lang gedrild aan het Skoll Centre for Social Entre-preneurship van de Saïd Business School in Oxford. Business-plannen werden geperfectioneerd, elevator pitches scherpgesteld.

Het distillaat van hun innovatieve ideeën, hun groot hart voor medemens en milieu, hun ondernemingszin, hun harde werken en doorzettingsvermogen krijgt na die Accelerator Week de vorm van een powerpraatje van 5 minuten. In die 300 seconden moeten de 30 finalisten op 13 juli in L.A. een jury met bekende businessbonzen overtuigen van hun revolutionaire entrepreneurship. 750.000 dollar valt daarmee te verdienen. 1.250 dollar voor elke seconde van de pitch. Voor de vijf winnaars, welteverstaan.

OP 13 JULI KRIJGT DE BELGISCHE WINNAAR IN LOS ANGELES VIJF MINUTEN OM DE JURY VAN CHIVAS REGAL THE VENTURE TE OVERTUIGEN VAN ZIJN PROJECT BEEODIVERSITY.

De overige 250.000 dollar wordt toegekend door het brede publiek. Door u dus. Om dat kapitaal te verdelen, kunt u tot 12 juni uw stem uitbrengen:

www.chivas.com/nl-be/theventure/finalists/people/beeodiversity.

In Oxford leerde Michaël Van Cutsem, de winnaar van het Belgische luik van The Venture van Chivas Regal, de ‘competitie’ kennen – 29 bevlogen ondernemers uit alle hoeken van de wereld. Zijn project, BeeOdiversity, werkt met bijen aan een betere toekomst met meer biodiversiteit en minder vervuiling.

De tegenstand is niet mals, stelt Richard Black vast, directeur van Chivas Regal: “Bij Chivas geloven wij dat succes en vrijgevigheid hand in hand gaan. Diezelfde instelling merkten wij bij alle finalisten. Ze bouwen een gezonde business uit waar ook de toekomstige generaties de vruchten van zullen plukken.” Wie kan BeeOdiversity het vuur aan de schenen leggen? Een overzicht van de 30 finalisten, in geografisch alfabetische volgorde.

DE OVERIGE 250.000 DOLLAR AAN PRIJZENGELD WORDT TOEGEKEND DOOR HET GROTE PUBLIEK. DOOR U DUS.

A-D

De Argentijn Alejandro Malgor maakt Xinca-sneakers van de hoogste kwaliteit met afval van het laagste allooi. “Onze schoenen zijn rotzooi, en daar zijn wij trots op”, zegt hij. Schoenmakers van dienst zijn celbewoners uit de gevangenis van San Felipe.

Uit Australië komt Lauren Shuttleworth met Words With Heart. Die woorden-met-een-hart worden gedrukt met vegetale inkt op 100% gerecycleerd papier. Uiteraard is de stroom groen. Met de opbrengst steunt het bedrijf scholing voor vrouwen en meisjes in onder meer Sierra Leone, Cambodja, Uganda en Nepal. We doen haasje-over met België en komen in Brazilië terecht bij Júlio Oliveto Alves (en zijn tweelingbroer Lúcio). Livre heet hun onderneming, en dat slaat niet op ‘boek’, maar op ‘vrijheid’. Livre verbouwt rolstoelen tot elektrische driewielers. Of zoals Júlio het enigszins humoristisch omschrijft: “Wij creëren een toekomst waarin een rolstoel vrijheid en plezier brengt.” Kornelia Dimitrova uit Bulgarije pompt opnieuw leven in ‘dode’ stukken zee met verticale mosselbanken die de kwaliteit van het water optrekken. De mosselen van het project Sea Harmony zorgen er ook voor dat vis en garnalen terugkeren. De mosselen zelf schijnen heerlijk te zijn.

First Respond is het EHBO-project van de Chinees Robin Lu Ju. Eerste hulp bij ongevallen is niet altijd een evidentie. Wie te hulp schiet bij een noodgeval, riskeert ironisch genoeg soms zelfs vervolging als het fout loopt. Reden waarom velen aan de kant blijven als iemand bijvoorbeeld een hartaanval krijgt. Het doel van First Respond: wederzijdse hulp verheffen tot een Chinese sociale norm.

Een bloem voor Bioestibas van de Colombiaan Álvaro Vásquez, die twee ecologische problemen ineens oplost. 40% van de ontbossing dient voor de productie van transportpaletten. Per maand verdwijnen in de omgeving van Medellin 9.000 ton bloemstengels in verbrandingsovens, wat een aanzienlijke luchtvervuiling veroorzaakt. U voelt hem komen: Bioestibas maakt paletten zonder één spaander hout, enkel met bloemstengels.

Kokosnoten liggen aan de basis van SoloCoco, een idee van Daniel Dalet uit de Dominicaanse Republiek. Olie, bloem, zeep, lotions … op basis van kokosnoten, fairtrade van boom tot potje. Nog meer bijzonder dan de producten is de wijze waarop ze ontstaan – de ‘Solo’ in de bedrijfsnaam. Alles is handgemaakt door alleenstaande en vaak laaggeschoolde moeders die zo zicht op een betere toekomst krijgen.

Liang Wu (Green City Solutions) uit Duitsland bindt de strijd aan tegen luchtvervuiling in de stad met de CityTree. Die ‘stads-boom’ is als een mossige wand en filtert evenveel lucht als 275 bomen. Ziet er natuurlijk uit, maar is ecologische hightech.

Intensieve training tijdens de Accelerator Week in Oxford.
Intensieve training tijdens de Accelerator Week in Oxford.© Getty Images for Chivas The Venture

G-J

Nog rolstoelen, ditmaal uit Griekenland. Marios-Ermis Petrotos laat met Laddroller verlamden rechtstaan. Handig, want je kunt wel lichtknoppen, toiletten, kasten … op de juiste hoogte brengen voor rolstoelpatiënten, maar niet de hele wereld. Mooie extra: hun rolstoel kost slechts de helft van vergelijkbare alternatieven op de markt.

De deeleconomie bereikt het bord dankzij Tessa Cook (Groot-Brittannië). Met haar gratis app OLIO bied je kliekjes aan, een restje taart of etenswaren die hun vervaldatum naderen. “Ik ben de dochter van een landbouwer en kan het niet aanzien dat 33 tot 50% van het voedsel dat we produceren verloren gaat.”

Na de olie-industrie is de mode-industrie ‘s werelds grootste vervuiler, zegt Michelle Bang uit Hongkong. Haar BYT redt luxekledij die in de rekken blijft hangen van een roemloos einde op het stort. Werkloze naaisters maken er nieuwe, schappelijk geprijsde mode van.

Rolstoelen blijven innoverende ondernemers inspireren. De Hongaar Mark Istvan ontwikkelt met NowTechnologies nieuwe manieren om rolstoelen te besturen. Met oogbewegingen bijvoorbeeld, waardoor totaal verlamde personen toch weer op weg kunnen.

Ook Israël stuurt een project dat zich ontfermt over ons falende lichaam naar de wereldfinale van The Venture. Son Permingers Intendu ontwikkelt videogames die het brein van mensen met hersenschade (na een ongeval, door een infarct, door ouderdom …) traint. Zo kan iedereen thuis werken aan zijn revalidatie zonder dure therapie.

Factelier uit Japan sluist de centen die consumenten neertellen voor hun kleren rechtstreeks naar de ontwerpers en de plaatselijke producenten. Door wat Toshio Yamada de “opportunistische groothandelaars” noemt uit te schakelen, houden de arbeiders en arbeidsters uit de naaiateliers de controle over de prijs.

K-R

Iedereen een toilet thuis, het is geen evidentie in het oosten van Afrika. Dickson Ochieng uit Kenia denkt met Sanivation de oplossing te hebben, door uitwerpselen niet als afval te beschouwen maar als brandstof – waardoor hun marktwaarde verhoogt. Hij maakt er briketten mee als alternatief voor steenkool. Mooi medisch neveneffect: hoe meer mensen meestappen in zijn verhaal, hoe minder infectieziekten de kans krijgen om zich te verspreiden.

Will Chua uit Maleisië lanceert een nieuw vierletterwoord, dat lijkt thuis te horen in acroniemen als YOLO (You Only Live Once), FOMO (Fear Of Missing Out) en JOMO (Joy Of Missing Out). Zijn FOLO staat voor Feed Our Loved Ones. Elke dag verzamelt hij drie ton voedselrestjes uit hotels en restaurants en composteert die. Voldoende om de gronden van 100 landbouwfamilies op een natuurlijke manier te bemesten, zonder de alomtegenwoordige pesticiden.

WeaRobot uit Mexico zet lichaamsbewegingen letterlijk kracht bij. Niet alleen handig bij zwaar werk, maar soms noodzakelijk als het lijf begint te haperen door ouderdom of na een ongeval of ziekte. Het exoskelet dat Ernesto Rodriguez-Leal ontwikkelde, kost 46 keer minder dan de bestaande modellen – en maakt de gerobotiseerde assistentie bereikbaar voor veel meer mensen.

Containerparken in Nigeria? Nog niet. Groene, blauwe, roze en bruine vuilniszakken? Helaas. Maar dat afval niet bestaat, is ook Chioma Ukonu niet ontgaan. Het nut van wervende woorden evenmin: haar legertje Wastebusters haalt met elektrische driewielers (opschrift: Turn your waste into wealth) vuilnis op aan huis en beloont de mensen met punten die ze kunnen verzilveren in haar iRecycle Store.

Koken op open vuur veroorzaakt schadelijke rook en eist in Afrika elk jaar 4 miljoen levens. De Nederlandse Judith Joan-Walker bedacht het rookloze ACE I-kooktoestel, dat in één moeite ook zonne-energie opwekt voor verlichting of het opladen van gsm’s. Werkt op twijgjes, maiskolven, mest …

Adam Kuzdrali’nski bindt de strijd aan met zieke landbouwgewassen met een mobiel laboratorium ter grootte van een smartphone. De Pool werkt met NexBio aan een goedkoop en efficiënt systeem waarmee boeren à la minute de gezondheid van hun planten kunnen testen. En daardoor niet preventief tonnen pesticiden blijven gebruiken.

Sun-concept van de Portugees Nuno Oliveira produceert ‘s werelds eerste boten die volledig worden aangedreven door zonne-energie. Drie modellen met een lengte van 7 meter zijn al beschikbaar.

Voor amper vijf cent per persoon per maand produceert SoWat van de Roemeen Khaled Al Mezayen drinkbaar water voor 5.000 mensen. SoWat gebruikt geen chemicaliën, maar een mechanische filtertechniek en is mobiel inzetbaar. Wat SoWat ideaal maakt om drinkwater te produceren in bijvoorbeeld vluchtelingenkampen.

S-Z

Slovakije schenkt ons Veronika Osvaldová en haar SmartHead. Veronika is het negativisme dat al te vaak in de traditionele berichtgeving sluipt beu en zendt via haar onlineplatform enkel positieve berichten de wereld in. Mensen en organisaties die werken aan een betere wereld, krijgen er een virtuele megafoon.Het Spaanse Sea2See upcyclet vissersnetten en plastic rotzooi uit havens om er designerbrillen van te maken. Elk paar kijkers verkleint de plastic soep in zee met 10 m².

De inkomsten van Thailands 17 miljoen rijstboeren liggen zesmaal onder de armoedegrens. Peetachai Dejkraisak van Siam Organic laat hen nu een nieuwe variëteit planten: paarse Jasberry-rijst. Uiterst voedzaam voor mens en bankrekening – de inkomsten van de boeren zijn met een factor 14 gestegen.

Een proteïnerijke energiereep gemaakt van krekelmeel. Je moet ervoor bij de Tsjech Daniel Vach zijn.

Migrantenarbeiders in de steenrijke Verenigde Arabische Emiraten verdienen nauwelijks het zout op hun spreekwoordelijke patatten. Van het weinige spaargeld dat ze kunnen opsturen naar hun thuisland, blijft nog eens een deel plakken bij de wisselbureaus. Een aanfluiting, vond Katharina Budd en ze ontwikkelde NOW Money waarmee je met je smartphone geld kunt overschrijven zonder kosten.

DayOne Response is het antwoord van Tricia Compas-Markman (VS) op het gebrek aan drinkwater na grote rampen. De minizuiveringsinstallatie past in een rugzakje dat snel te verdelen is onder mensen in nood.

Gebotteld drinkwater in Afrika, je moet er diepe zakken voor hebben. Een minder duur alternatief is I-Drop van de Zuid-Afrikaan James Steere. Voor een vijfde van de prijs kan je je waterkan (her)vullen in om het even welke winkel.

www.theventure.com

TEKST DIRK REMMERIE