Wie enkel sport in het weekend is even gezond

© Getty Images/iStockphoto

Misschien heeft u zich dit jaar het goede voornemen genomen om wat vaker aan sport te doen, maar merkt u nu dat het toch niet zo realistisch is om elke avond in de fitnesszaal door te brengen. Uit een nieuw onderzoek van JAMA Internal Medicine blijkt nu dat dat ook helemaal niet hoeft.

“Een gezonde geest in een gezond lichaam!” Het is het mantra van velen tijdens het begin van een gloednieuw jaar. Vaak volgt de realisatie dat een overvolle agenda niet zo gemakkelijk te combineren valt met een actieve levensstijl niet veel later. Zo wordt sporten al gauw naar de weekends verbannen, wanneer er vaak wél tijd is om de loopband op te zoeken.

Toch werd de positieve invloed van regelmatig sporten al regelmatig onderstreept. Zo helpt het niet enkel om zaken als gewicht, cholesterol en bloeddruk in balans te houden, maar drukt het ook de kans op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten en kanker. Dat zitten de ziekte van onze tijd is, is dus niet eens zo’n boude stelling.

Weekend Warriors

Als leidraad stelde de World Health Organization (WHO) een minimumduur op die volwassenen wekelijks sportend moeten doorbrengen om die voordelen te ervaren. Het verdict: 150 minuten sport van middelmatige intensiteit (wandelen, bijvoorbeeld) of 75 minuten intense sport. Daarbij gaven ze ook het advies om die activiteit te spreiden over de week.

Net dát trok het JAMA Internal Network in twijfel. In een proef die werd afgenomen bij 63 591 veertigplussers brachten ze aan het licht dat de zogenaamde Weekend Warriors – mensen die door hun drukke weekschema enkel aan sporten toekomen in het weekend – heel wat voordelen halen uit die activiteit. Zo zou het risico op een vroegtijdig overlijden met 30 procent dalen. Mensen die hun sport over drie of meer sessies spreiden, drukken dat risico met 35 procent.

Frequentie sport

De frequentie van het sporten heeft dus maar een uiterst beperkte invloed op de gezondheid, in tegenstelling tot wat de WHO verkondigde. Zelfs sporters die het minimumaantal uren sport niét haalden, verlaagden het risico op deze kwalen. Vooral het niet bewegen is dus absoluut nefast voor wie een gezonde levensstijl wil nastreven.

Nog niet aan het sporten geslagen maar door dit onderzoek overtuigd om dat (zij het enkel in de weekends) wel te doen? De onderzoekers stippen aan dat inactieven best beginnen met het opdrijven van de frequentie en de duur van de sport, om pas daarna de intensiteit te verhogen. (SDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content