Bruxelles ma belle: de beste cocktails van onze hoofdstad

© .

Wanneer we het over cocktails in België hebben, blijft de conversatie doorgaans beperkt tot Knokke, Gent en Antwerpen. Maar ook Brussel doet tegenwoordig zijn duit in het zakje, met vijf prima bars waar dito drankjes worden geschonken.

“De kracht van onze stad zit in zijn diversiteit”, zegt Matthieu Chaumont van Hortense, het paradepaardje van de Brusselse cocktailscène. “Maar in die mengelmoes van cafés en restaurants was tot voor kort bitter weinig plaats voor cocktailbars. Vooral expats toonden belangstelling voor goedgemaakte mixdrankjes; de Brusseleir zelf hield het liever bij een pintje.” Hortense maakt school, want steeds meer bars kiezen voor cocktails, en de kennis en vaardigheid van de bartenders gaat er met grote sprongen op vooruit. Wij doorkruisten Brussel van Noord naar Zuid, en bezochten onderweg vijf drinking holes waar het ontzettend aangenaam vertoeven was.

1. Life Is Beautiful, Dansaertstraat 161

Harounas signatuurcocktail: Burning Passion
Harounas signatuurcocktail: Burning Passion© .

Zoals de naam van de bar doet vermoeden, barst deze plek van de good vibes – en ongelofelijk lekkere cocktails. Wij proefden de Burning Passion van Harouna Saou, een ingeweken Parijzenaar met Senegalese roots, die tot voor kort nog drankjes maakte in Le Stoefer (die je verderop in deze lijst tegenkomt). “Na de aanslagen van 22 maart is het hier twee dagen stil geweest,” zegt Harouna, “maar langer kun je een Brusselaar niet binnen houden. Wat een fantastische stad is dit.”

Ingrediënten van de Burning Passion:

  • 4cl Sailor Jerry Spiced Rum
  • 2cl Smith & Cross Rum
  • 2cl vanillesiroop
  • 0,5cl Campari
  • 3cl citroensap
  • 3cl ananassap
  • 3 dashes Pimento Dram Bitter

Bereiding:

Giet de ingrediënten over crushed ice in een glas, en roer een paar keer om. Harouna werkt het glas af met een spray van mezcal en met een halve passievrucht, die hij laat ontvlammen met een lucifer en wat rum.

Interieur La Pharmacie Anglaise
Interieur La Pharmacie Anglaise© La Pharmacie Anglaise

2. La Pharmacie Anglaise, Koudenberg 66

Eigenaar Francesco Ravo is niet alleen architect en decorator, maar ook een groot cocktailliefhebber. Zijn favoriete bars zijn PDT in New York, Chinaya in Moskou en Mr. Fogg’s in Londen. La Pharmacie Anglaise vormt een smaakvol ingericht amalgaam van die favorieten, en de Braziliaanse bartender Herbert Brito maakt er tongstrelende drankjes, zoals deze Cocktail à la Louisiane.

Ingrediënten:

  • 2cl rye whisky
  • 2cl rode vermout
  • 2cl Bénédictine
  • 3 dashes Peychaud’s Bitters
  • 3 dashes absint

Bereiding:

Ingrediënten serveren over ijsblokjes in een old-fashionedglas, 20 seconden roeren, afwerken met een kers.

3. Hortense Spirits & Cocktails, Zavelstraat 7

Matthieu Chaumont komt oorspronkelijk uit de marketingwereld, maar gooide zich vijf jaar geleden met veel enthousiasme in een nieuw avontuur: de prachtige bar Hortense, waar hij zowel tijdloze klassiekers als originele creaties serveert. Hortense is een echte speakeasy: een anonieme deur geeft uit op een trap, die op zijn beurt naar een aangenaam verduisterde, ondergrondse ruimte leidt. Van alle cocktailbars in Brussel is dit waarschijnlijk de meest vooruitstrevende, al worden de klassiekers er tegelijkertijd met de nodige égards behandeld. Matthieus favoriete cocktail is de Sazerac.

Hortense
Hortense© N. Buisson

Ingrediënten:

  • 6cl ryewhisky
  • 1 suikerklontje
  • 3 dashes Peychaud’s Bitters
  • Herbsaint (een likeur met anijssmaak)

Bereiding:

Laat het suikerklontje oplossen met de bitters in een mixglas. Voeg de whisky toe. Vul het glas met ijs, en roer 35 keer om. Bedek de binnenkant van een oldfashionedglas met een spray van Herbsaint. Giet het mengsel van de whisky, de suiker en de bitters in het glas, en werk af met een citroenzeste.

4. Le Stoefer, Waterleidingstraat 103

Middenin de bruisende Châtelainwijk, een verleidelijke buurt op een boogscheut van het Brusselse centrum, vind je Le Stoefer, die er ondanks zijn naam geen greintje pretentie op nahoudt – gevatte humor des te meer. En dankzij barchef Karim Britel kan je er ook van magnifieke cocktails genieten. Ooit wil Karim zijn eigen cocktailbar in Brussel beginnen, maar tot dan duwt hij het niveau van de drankjes in Le Stoefer naar een hoger niveau. Geniet van zijn Pisco Sour, nu het nog kan!

Le Stoefer
Le Stoefer© .

Ingrediënten:

  • 5cl pisco
  • 5cl citroensap
  • 2,5cl suikersiroop
  • 1 dash bitters
  • 1 eiwit

Bereiding:

Voeg de ingrediënten samen in een shaker en schud ze even door elkaar, zodat ze zich goed vermengen. Serveer over ijsblokjes in een oldfashionedglas. Garneer met een kers en een schijfje citroen.

5. Green Lab, Louisalaan 520

Ginliefhebbers moeten in de buurt van het Ter Kamerenbos zijn: in Green Lab vinden ze niet minder dan 420 flessen van hun favoriete spirit. De jonge bartender Pierre Millour gidst ze er door het aanbod. “Klanten vragen me vaak wat mijn favoriete cocktail is”, zegt hij. “Ik kan ze nooit een éénduidig antwoord geven, want dat hangt af van het moment. Van een Ramon Gin Fizz of een Manhattan geniet ik altijd, en als het een gin-tonic moet zijn: geef me dan maar een Spring Gin Black Pepper met een Fentimanstonic, gegarneerd met enkele rucolablaadjes.”

Interieur Green Lab
Interieur Green Lab© chadi@miam-miam.eu

Dieter Moeyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content