Montblanc verlegt technische grenzen met zijn horloges

Sinds de overname in 2007 van de vroegere Minerva-manufactuur verlegt Montblanc onophoudelijk de grenzen van zijn technische kunnen. Zonder evenwel de digitale evoluties uit het oog te verliezen en zich met de toekomst te connecteren. Op het Salon International de la Haute Horlogerie in Genève presenteerde het merk een ontdekkingsreis tussen vroeger en nu.

Wie vandaag een horloge van Montblanc koopt, doet dat omdat hij dat op dit moment een fantastisch product vindt. Maar die aankoop is evengoed een tijdloos gebaar. Wie nu een horloge van Montblanc koopt, zal dat later almaar meer waarderen; het wordt een onlosmakelijk deel van zijn leven.” Tijdens zijn interview met Trends Style ging Alexander Schmiedt, Director Category Management Watches van Montblanc op het Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) in Genève, aanvankelijk de wat filosofische toer op.

Al plaatste Schmiedt tegenover de filosofie van de aankoop van een Montblanc-horloge prompt de kenmerken van het merk zelf. “In enkele kernwoorden? Performant, functioneel, ambachtelijke savoir-faire, beperkte productie, voorkeur aan kwaliteit. Die waarden zijn bijzonder belangrijk voor Montblanc. Daarom dat we in al onze sectoren – of het nu gaat om horlogerie, lederwaren of schrijfinstrumenten – over onze eigen manufacturen beschikken.”

De totaalcontrole over het fabricatieproces garandeert de legendarische kwaliteit van het merk. Tot de bandjes toe: als een van de weinige Zwitserse manufacturen kan Montblanc zijn horloges uitrusten met zelfgemaakte lederen polsbandjes, gefabriceerd in de Montblanc Pelletteria van Firenze.

De slogan ‘Sharing the passion for fine watch making’ vat de bedrijfsfilosofie van Montblanc samen. Alexander Schmiedt: “Dat zijn voor ons geen loze woorden, maar wel een echte leidraad. Als we bijvoorbeeld een zeer precieze complicatie van topniveau maken, dan zullen we die savoir-faire ook gebruiken in onze andere horlogecollecties. Waarom? Om nog meer mensen te kunnen laten genieten van de expertise en de sofisticatie die Montblanc typeert.”

Alexander Schmiedt, Director Category Management Watches chez Montblanc.
Alexander Schmiedt, Director Category Management Watches chez Montblanc.

DE WERELD VOLGENS VASCO

De zoektocht naar precisie – de heilige graal van de horlogerie – manifesteert zich het meest in de chronometrie, de kunst om zo exact mogelijk de tijd te meten. Het inspireerde Montblanc om zijn nieuwe collectie Heritage Chronométrie te dopen. Tot die collectie behoort de ExoTourbillon Minute Chronograph (met twee complicaties: een uiterst precieze tourbillon en een chronograaf voor korte tijdmetingen), de Dual Time (met een tweede tijdzone) en de Quantième Annuel (met weekdagen op 9?u., maanden op 12?u., datum op 3?u. en maanfase op 6 u.). Allemaal zijn deze tijdmeters uitgerust met een mouvement van de vroegere Minerva-manufactuur. Die werd in 1858 opgericht in Villeret (in de Zwitserse Jura) en in 2007 overgenomen door Montblanc.

De collectie bevat ook enkele zeer bijzondere limited editions. Ze brengen een hommage aan ontdekkingsreiziger en zeevaarder Vasco da Gama (1469-1524), die in 1498 de zuidelijke zeeroute naar India ontdekte. Voor de precisie van zijn navigatie op beide halfronden zocht Da Gama zijn heil in de sterren, en die sterren spelen dan ook een hoofdrol in deze speciale modellen. De bovenste helft van de wijzerplaat van de ExoTourbillon Minute Chronograph Vasco da Gama toont een magnifieke sterrenhemel zoals we die boven het zuidelijke halfrond kunnen waarnemen. De Quantième Vasco da Gama van zijn kant bestaat in twee gelimiteerde uitgaven: de Annuel en de Complet. De spectaculaire maanfase ligt op 6 uur ingebed in een sterrenhemel met een herkenbaar Zuiderkruis-sterrenbeeld. De saffieren achterzijde van de modellen is versierd met een gravure van het vlaggenschip en de handtekening van de beroemde Portugese zeevaarder.

De vierde limited edition is de grensverleggende Tourbillon Cylindrique Geosphères Vasco da Gama (47 mm). Van dit horloge worden slechts achttien exemplaren uitgebracht. Het verstrijken van de tijd zorgt op dit stuk voor een onvergelijkbaar spektakel dat herinnert aan de lange maritieme route die Vasco da Gama aflegde. De wijzerplaat bestaat uit twee verschillende niveaus. De bovenkant is uitgerust met een lager geplaatste tourbillon, omringd door een guilloché-motief van golvende lijnen dat aan de oceanen appelleert. De onderste, hoger geplaatste helft van de wijzerplaat toont twee driedimensionale halve wereldbollen, inclusief breedte- en lengtegraden. Zij visualiseren de dag en de nacht op de noordelijke en zuidelijke hemisfeer. De bollen zelf zijn onbeweeglijk, maar de omringende schijven draaien in 24 uur rond hun as (van rechts naar links voor de noordelijke hemisfeer, van links naar rechts voor het zuidelijke halfrond) en maken zo zichtbaar waar op aarde het respectievelijk dag en nacht is. Op 6 uur bevindt zich het referentie-uur (dat je zelf kan instellen) in de vorm van een gesculpteerde windroos. Het design daarvan vond inspiratie in de monumentale grondtekening voor het Padrão dos Descobrimentos, het Monument der Ontdekkingsreizigers dat in 1960 in Lissabon werd opgericht als een eerbetoon aan de Portugese ontdekkingsreizigers. De ronddraaiende wijzer die de uren aangeeft is gesculpteerd in de vorm van een lelie.

Montblanc verlegt technische grenzen met zijn horloges

GECONNECTEERD MET DE TOEKOMST

Op het SIHH had Montblanc ook een ware wereldpremière in petto: met de Time-Walker Urban Speed e-Strap is Montblanc het eerste luxemerk dat het aandurft om de nieuwste draagbare technologieën te combineren met de eeuwenoude tradities van de Zwitserse haute horlogerie. De e-Strap is een ‘slim’ polsbandje waarin een elektronische module met aanraakscherm is ingebouwd. Dit polsbandje kan je koppelen aan de mechanische, manueel opwindbare TimeWalker-horloges zoals de nieuwe Urban Speed Chronograph, de Urban Speed UTC (twee 2 tijdzones) en de Urban Speed Automatic (drie wijzers en weergave van uren, minuten, seconden en datum). Zo kan je gebruik maken van digitale snufjes als een activity tracker, intelligente notificaties, afstandsbedieningen en lokalisatie.

De uitvinding is het werk van een speciaal hiervoor opgerichte R&D-afdeling bij Montblanc. “De e-Strap is verre van een gadget”, benadrukt Alexander Schmiedt: “Momenteel zijn we getuige van een dubbele evolutie. Enerzijds zien we een constante zoektocht naar nieuwe technologieën, anderzijds een toegenomen waardering voor de traditionele horlogerie-ambachten. Het kan misschien contradictorisch lijken, maar wie van technologische innovatie houdt, lijkt ook almaar meer de mechanische haute horlogerie te appreciëren. We wilden dus een link leggen tussen beide.”

De e-Strap combineert “het beste van twee werelden”. Schmiedt: “En dat ligt geheel in de lijn van de filosofie van Montblanc: een product maken dat een compagnon voor het leven is. Je kan de e-Strap naar believen wel of niet gebruiken en hem altijd vervangen door een model van de nieuwste generatie.”

www.montblanc.com

Tekst: Nathalie Marchal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content