Staking bij Lufthansa: 1.000 vluchten geannuleerd

08/09/15 om 18:05 - Bijgewerkt op 09/09/15 om 10:31

De staking van de piloten van Lufthansa zal woensdag leiden tot de annulering van ongeveer 1.000 vluchten. Dat heeft de Duitse luchtvaartmaatschappij meegedeeld.

Staking bij Lufthansa: 1.000 vluchten geannuleerd

© REUTERS

Na de langeafstandsvluchten van dinsdag is het woensdag de beurt aan de korte en middellange afstandsvluchten, zo deelde de vakbond Vereinigung Cockpit maandagavond nog mee. Toch blijven nog een 500-tal vluchten verzekerd, luidt het bij de directie.

Bij een gelijkaardige stakingsactie in maart werden 750 vluchten geannuleerd. De impact voor Brussels Airport was toen minimaal, met vier afgeschafte vluchten. Voor maandag en dinsdag had Lufthansa na de eerste stakingsaankondiging slechts 84 langeafstandsvluchten moeten afzeggen. Met de hulp van vrijwillige bemanningen en helpende piloten uit het management kan de grootste Europese luchtvaartmaatschappij meer dan de helft door de staking bedreigde langeafstandsvluchten toch aanbieden.

De Duitse luchtvaartgroep wil bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden en heeft daarnaast plannen om meer goedkope vluchten te gaan aanbieden. Dat zou volgens de piloten ten koste gaan van de werkgelegenheid in Duitsland. In een persbericht laat Lufthansa weten dat "het op dit moment onmogelijk is constructieve onderhandelingen te voeren" met Vereinigung Cockpit.

Lufthansa liet het gerecht onderzoeken of de staking van pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) wel rechtmatig is. Ook bij de arbeidsrechter van Keulen ligt zo'n verzoek voor, maar de piloten bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa mogen voortstaken. Dat heeft de arbeidsrechtbank in Frankfurt dinsdag beslist. De Duitse luchtvaartmaatschappij vangt dus bot.(Belga/NSK)

Onze partners