Redactie Trends

Spanje speelt Griekse europoker

Spaanse politici spreken dreigende taal. Politiek-financiële blackmail komt weer aan de orde.

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy hield zich de voorbije dagen nog een beetje in, maar zijn vicepremier Soraya Saénz de Santamarina laat nu niet veel meer aan de verbeelding over. Saénz verklaarde aan het Brits persagentschap Reuters dat de toekomst van de euro op het spel staat als men niet snel tot maatregelen komt om Spanje te helpen.

Tegelijk, zo vernemen we in kringen van het IMF, zendt Spanje signalen uit dat het geen bail-out zoals Griekenland wil. Deze boodschap moet eigenlijk als volgt gelezen worden: Spanje wil wel een bail-out maar aan betere condities dan die welke Griekenland uit de brand kon slepen.

Met de situatie rond Spanje zitten we terug volop in de Griekse onderhandelingstoestanden.

De indruk dat die arme Grieken aan de onderhandelingstafel voortdurend in de tang genomen werden door de haviklanden onder leiding van Duitsland is minstens gedeeltelijk fout. Griekenland speelde de voorbije maanden om de haverklap expliciet of impliciet het argument uit dat bij een failliet van Griekenland (lees: bij onvoldoende hulp voor Griekenland) de hele eurozone en zelfs de hele Europese Unie op haar grondvesten zou gaan daveren. Met dat spookbeeld al dan niet uitdrukkelijk mee aan tafel konden de Grieken voortdurend ook druk zetten op de anderen. Zonder deze dreiging zou de subsidiekraan richting Athene al veel eerder toegedraaid zijn.

Alles wijst er op dat Spanje zich opmaakt voor een nieuw rondje van machiavellistisch gepoker. Het grote verschil is dat de bedragen in het geval van Spanje nog veel groter zijn in het geval van Griekenland.

Ter vergelijking: het Spaande BBP is 11,5 procent van het globale euro-BBP, Griekenland slechts 2,5 procent. Een mogelijk failliet van Spanje is dan ook veel dreigender voor de eurozone en de EU dan een mogelijk failliet van Griekenland. Spaanse politici wéten dat en zullen, na wat ze van hun Griekse confraters te zien kregen, niet aarzelen om daar de anderen aan de onderhandelingstafel mee te belagen.

De essentie van de problemen binnen de eurozone blijft onveranderd. De bedragen die er mee gemoeid zijn, escaleren nu scherp. Het lijkt erop alsof de echte eurocrisis nu pas aan het beginnen is.

Johan Van Overtveldt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content