Redactie Trends

Schuldenplafond VS: Grondwet of Fed?

De Europese politici verdienen zonder twijfel de prijs voor onvermogen en/of onbekwaamheid om tot ernstige oplossingen voor de crisis in de eurozone te komen. Maar het dient gezegd, hun Amerikaanse collega’s, verdienen de prijs nog net iets meer.

Het heeft iets compleet onwezenlijks, maar de kans dat het Amerikaanse schuldenplafond niet verhoogd wordt, is niet langer te negeren. Zijn er in dat geval reële opties om wanbetalingen vanwege de grootste economie van de wereld te voorkomen?

Allerhande gekke en minder gekke ideeën doen de ronde. Twee lijken reëel. De eerste optie staat vanochtend in de Financial Times. President Obama zou het veertiende amendement van de Amerikaanse Grondwet kunnen inroepen. Dat stipuleert dat ‘the validity of public debt of the United States … shall not be questioned’. Blijkbaar biedt dit artikel de juridische mogelijkheid aan de president om het uitblijven van een verhoging van het schuldenplafond te negeren en toch de nodige betalingen vanwege de Amerikaanse regering uit te voeren. Er is echter geen juridische eensgezindheid over die interpretatie. Feit is wel dat klaarblijkelijk ook president Bill Clinton deze optie in overweging genomen heeft toen hij voor een vergelijkbare patstelling stond.

De tweede optie bestaat erin dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de geldmachine nog maar eens aanzwengelt en het nodige vers geld creëert. Die fondsen kunnen dan ter beschikking gesteld worden van de regering die vervolgens haar facturen kan betalen zonder dat de nationale schuld verder oploopt. Die optie ligt minder voor de hand dan op het op het eerste gezicht lijkt. Pure geldschepping voor de dekking van begrotingstekorten verhoogt fors de kans op meer inflatie, zeker indien die actie een aantal maanden zou moeten volgehouden worden. Het zou verder ook de geloofwaardigheid van de Fed een enorme deuk bezorgen en de toekomstige beleidseffectiviteit van de centrale bank zwaar hypothekeren. Bovendien zou zo’n actie neerkomen op een zware interventie in het Amerikaanse politieke systeem, iets waar de top van de Fed altijd zeer beducht voor geweest is.

Johan Van Overtveldt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content