Welke opties kunnen uw autoverzekering goedkoper maken?

09/09/15 om 12:39 - Bijgewerkt om 12:38

Bron: Trends

Een weldoordachte aankoopstrategie bij de vernieuwing van uw autopark kan uw verzekeringskosten gevoelig verlagen. In deze tijden van besparingen is dat niet onbelangrijk. Dat zegt Gijs Moens, verantwoordelijke voor schadeverzekeringen (lokale besturen en ondernemingen) bij Ethias.

Welke opties kunnen uw autoverzekering goedkoper maken?

© iStock

Oog hebben voor de veiligheid is cruciaal voor de beheerders van wagenparken. Minder verkeersongevallen leiden niet alleen tot een verlaging van de autoverzekeringspremie, maar ook tot een hogere aanwezigheidsgraad van de medewerkers en dat kan dan weer een positief effect hebben op de arbeidsongevallenpolis.

Keuze modellen

De denkoefening over een veiliger voertuigenvloot begint bij de keuze van de modellen. Een sportieve wagen of een krachtige motor zet aan tot sneller en agressiever rijden. Kies dus voor een redelijk motorvermogen, wat bovendien ook zuiniger is. Het verschil in aankoopprijs kan dan nuttig geïnvesteerd worden in opties die de veiligheid van de bestuurder verbeteren en het risico op ongevallen verlagen.

Dat geldt onder meer voor de volgende opties: parkeerhulp, camera's (voor achteruitrijden of om een dode hoek op te vangen), waarschuwing als u een witte lijn overschrijdt, adaptive cruise control (verlaagt de snelheid als u een ander voertuig of een hindernis nadert), automatisch remsysteem of waarschuwing als de bestuurder indommelt.

Soms is het wenselijk om zulke opties verplicht te maken in plaats van te vertrouwen op de keuze van de gebruiker, die misschien de voorkeur geeft aan lederen zetels of een open dak boven veiligheidsvoorzieningen.

Onderhandelen met verzekeraar

Hetzelfde geldt ook voor de constructeurs. Die hebben lange tijd vooral aandacht besteed aan het rijcomfort (stuurbekrachtiging, airconditioning) of de beperking van de gevolgen van een ongeval (veiligheidsriem, airbag). Maar nu bestaan er wel degelijk technologische gadgets die het aantal en de ernst van de ongevallen kunnen verminderen. Ze zijn al beschikbaar op de meeste nieuwe wagens en worden almaar goedkoper.

Bedrijfswagens hebben vaak een levensduur van vier of vijf jaar. Als u nieuwe aankoopregels invoert en bepaalde modeltypes of opties oplegt, dan beschikt u over enkele jaren over een fleet die duidelijk veiliger is. Het loont de moeite om uw verzekeraar daarover in te lichten en met hem te onderhandelen om rekening te houden met die evolutie bij de berekening van de premies.

Naast de keuze van opties kan het ook nuttig zijn om een veiligheidsparameter in te bouwen in de car policy van uw organisatie. Al te vaak beperkt die zich tot regels voor het gebruik van het voertuig (wie mag rijden, wanneer en waar?), terwijl aandringen op respect voor de wegreglementering en defensief rijden minstens even belangrijk is. Het rijgedrag blijft immers een risicofactor. Aan die principes moet dan ook regelmatig herinnerd worden tijdens opleidingen, preventiecampagnes of via interne communicatie.

Lees meer over:

Onze partners