Jarenlang te hoge uitkeringen aan medewerkers spoorwegondernemingen

© Belga

De spoorwegondernemingen NMBS, Infrabel en HR Rail zijn jarenlang in de fout gegaan bij de berekening van de werkuren van personeelsleden die in een vier vijfde regime werkten. De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) is nu tot de vaststelling gekomen dat bijna 4.000 spoorwerknemers daardoor te hoge uitkeringen hebben ontvangen. De fout gebeurde buiten de wil van de personeelsleden om, zo schrijft L’ Echo dinsdag.

De RVA heeft een brief naar HR Rail gestuurd met de vraag om de situatie vanaf 1 januari 2018 recht te trekken. Het spoorwegpersoneel zal niets moeten terugbetalen. ‘We gaan ervan uit dat ze van goede wil waren’, zegt Michèle Baukens, adviseur-generaal bij RVA.

De compenserende toelage van de personeelsleden van NMBS, Infrabel en HR Rail die in een systeem van vier vijfde werken, moet eigenlijk berekend worden op basis van een 38-urenweek. Maar tot nu toe werd er voor de betrokken personeelsleden altijd uitgegaan van een 4/5-regeling op basis van een 40-urenweek.

Daardoor werkten de personeelsleden 32 in plaats van 30,4 uur en ontvingen ze het daarmee overeenstemmende salaris (84,21 procent in plaats van 80 procent). Daardoor zouden in totaal miljoenen euro’s te veel zijn uitbetaald door de RVA. De fout was aan het licht gekomen nadat een van de spoorwerknemers een vraag had gesteld over de arbeidstijd.

Partner Content