'Trump dreigt economie en beurzen te vergiftigen'

'Trump dreigt economie en beurzen te vergiftigen'

Daan Killemaes - Bij een overdosis inflatie is het recente beurstumult een generale repetitie voor de Grote Correctie. Dat zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.

  •  

'Dwangsommen tegen Facebook zijn nodig'

Stijn Fockedey - In plaats van een oprecht gewetensonderzoek te doen negeert Facebook zijn verantwoordelijkheid door persoonlijke gegevens te laten misbruiken. Daarom zijn dwangsommen nodig. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

'Het is tijd om ons economisch model af te stemmen op de grenzen van de planeet'

Dirk Holemans - "Het is een slecht idee een land te besturen met als enige maatstaf de groei van het bruto binnenlands product (bbp). Vanaf een bepaald niveau zegt de evolutie daarvan niets meer over het welzijn van een bevolking." Dat zegt Dirk Holemans, coördinator van de OIKOS - Denktank voor sociaalecologische verandering.

'Zijn de Vlamingen profiterende luiaards?'

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) - De politici moeten de welvaart en het welzijn van de eigen burgers dienen. Daarvoor zijn ze verkozen. Onze eigen mensen moeten daarbij logischerwijs op de eerste plaats komen. Dat zegt Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang.

'Ondernemers, een ras van onredelijke mensen'

Hans Crijns - "Zijn ondernemers dan toch een ras apart, van onredelijke mensen?", vraagt Hans Crijns, professor ondernemerschap aan Vlerick Business School, zich af.

'De wet-Renault moet op de schop'

Marc De Vos (UGent) - Marc De Vos over de meer dan 1200 ontslagen bij Carrefour en de wet-Renault: 'De wet-Renault heeft herstructureringen herleid tot een juridische steeplechase.'

'Politici zijn omgekeerde Keynesianen'

Marc De Vos (UGent) - De keynesiaanse logica vergt ook dat overheden schulden weer afbouwen wanneer het slechte economische weer is omgeslagen. Dat gebeurt zelden of nooit, zegt Marc De Vos, directeur van de denktank Itinera.

'Hoe het Nirwana voor beleggers verdampt'

Joachim Fels - Als de reservecapaciteit in de economie is opgebruikt, vergroot de kans op een inflatie die hoger is dan de groei van het bbp. Dit kan een probleem worden, zegt Joachim Fels, hoofdeconoom van vermogensbeheerder PIMCO.

'Solvay kan verder zonder zijn très belle machine'

Bert Lauwers - CEO Jean-Pierre Clamadieu doet bij Solvay de rit niet uit. Hij vertrekt uiterlijk eind dit jaar. In september vorig jaar stond het al in de sterren geschreven dat Clamadieu zou beginnen te lonken naar een volgend avontuur, zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.

'De F-35 is goed voor onze begroting'

Alain Mouton - De besparingen bij het Belgische leger werken de Amerikanen danig op de zenuwen. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Plastics recycleren? De consument hoeft er niets van te merken'

Gian De Belder - Wereldwijde recyclagestandaarden zijn een topprioriteit voor de sector, en kunnen er enkel via een gedeelde visie en gedeelde standaarden komen. De consument hoeft er bovendien niet eens veel van te merken. Dat zegt Gian De Belder, packaging technologist duurzame verpakking bij Procter & Gamble.

'Velen hopen samen met Coucke dat hij zijn konijnenpoot niet is kwijtgespeeld'

Bert Lauwers - "De zaak-Perrigo zal nog ruim drie jaar als een zwaard van Damocles boven het kluwen van beleggingen en bezittingen van Marc Coucke blijven hangen. Velen hopen samen met Coucke vurig dat hij zijn konijnenpoot niet is kwijtgespeeld", zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.

'Open grenzen zijn blijkbaar geen probleem als ze de winst dienen'

John Crombez (SP.A) - 'Als cowboys onze kmo's en jobs vernietigen en levens letterlijk kapot maken, dan is relativeren of wegkijken - zoals deze regering blijft doen - een regelrechte schande.' SP.A-voorzitter John Crombez maant onze regering aan om de Belgische 'antimisbruikwet' rond detachering vanaf nu zonder meer toe te passen

'Merkel IV duwt eurozone richting Belgische transferunie'

Alain Mouton - Trends-redacteur Alain Mouton vreest dat de eurozone dankzij Angela Merkel het Belgische pad opgaat: 'Een gezond fiscaal federalisme is in België nog altijd een utopie. Het risico is groot dat de eurozone straks dezelfde weg opgaat.'

'Banken en toezichthouders hebben wel degelijk lessen getrokken uit de crisis van 2008'

Vrije Tribune - 'Critici vinden altijd wel een stok om de hond te slaan. De banken zijn nu veel veiliger dan tien jaar geleden.' Dat zegt Jan Musschoot, de auteur van 'Bankers are people, too' in een reactie op een opiniestuk van professor financiële geografie Ewald Engelen. Daarin had die onder meer de toenemende schulden en de draaideurpolitiek tussen toezichthouders en de bankensector op de korrel genomen.

'De Amerikaanse belastinghervorming heeft geen zin'

Ingo Mainert - Met de aangekondigde belastinghervorming heeft VS-president Trump zijn eerste verkiezingsbelofte ingelost, maar volgens Ingo Mainert, CIO Multi Asset Europe bij Allianz Global Investors, is die zinloos.

'Geen brugpensioen bij Carrefour'

Alain Mouton - Het kan niet dat in tijden van hoogconjunctuur bij een herstructurering gekozen wordt voor brugpensioen. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Sanofi doet het beste verhopen voor Ablynx'

Bert Lauwers - "Bijna nergens is het pad naar succes zo dik bezaaid met obstakels als in de ontwikkeling van medicijnen. Het zou dus flauw zijn al te lastig te doen over deze overname." Dat zegt Bert Lauwers, redacteur bij Trends.

'De windmolens zijn het probleem niet, wel de ruimtelijke ordening'

Nicolas Bearelle - "Begrijpelijk dat veel mensen geen windmolen in hun achtertuin willen, maar misschien ligt de achtertuin verkeerd ingepland en niet de windmolen." Dat zegt Nicolas Bearelle, CEO van projectontwikkelaar Revive.

'Ooit is de Antwerpse haven vol'

Hans Brockmans - Een sterke haven is nochtans de motor van de Vlaamse economie, niet alleen voor de logistiek. Dat zegt Trends-redacteur Hans Brockmans.

'Trump zit aan ons begrotingstoetje'

Daan Killemaes - Het is een doodzonde dat ook deze regering niet beter gebruikmaakt van de goede conjunctuur en van de rentebonus. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.