'Meer focus is voor Agfa een goede zaak'

'Meer focus is voor Agfa een goede zaak'

Kurt De Cat - De verzelfstandiging van de IT-activiteiten van Agfa HealtCare is een slimme zet voor een complexe groep als Agfa-Gevaert. Alleen had de afsplitsing al lang een feit moeten zijn. Dat zegt Trends-redacteur Kurt De Cat.

  •  

'Dromen van zeven vette jaren'

Daan Killemaes - Stel je voor dat de regering-Michel meer had gedaan. Dan konden we straks spreken over het economische mirakel van de Lage Landen, in plaats van het mirakel van Nederland. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Fiscale consolidatie is een kleine revolutie in het Belgische fiscale landschap'

Michel Maus & Denis-Emmanuel Philippe - Er komt na 2020 een systeem van fiscale consolidatie. De invoering ervan is een mini-revolutie in het Belgische fiscale landschap, oordelen Michel Maus en Denis-Emmanuel Philippe, advocaat-vennoten van het fiscale nichekantoor Bloom Law Firm.

Drie lessen die vakbonden van deze regering kunnen leren

Philippe De Backer (Open VLD) - De vakbonden fulmineerden vorige week tegen een aantal maatregelen uit het zomerakkoord. Totaal ten onrechte. Maatregelen die de arbeidsmarkt flexibiliseren, kleine bijverdiensten goed omkaderen en werknemers op een makkelijke manier laat delen in de winst van een bedrijf, dragen net extra bij tot jobcreatie en de sociale zekerheid. Dat zegt staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld).

Flexibiliteit op de werkvloer: zo werkt het

Sandra Schuerewegen - Bedrijven doen steeds meer een beroep op freelancers en flexibele werknemers die moeten samenwerken met vaste werknemers. Dat brengt een aantal grote uitdagingen op de werkvloer mee. Sandra Schuerewegen, CEO van het projectsourcing-kantoor Brunel België, legt uit hoe flexibiliteit kan renderen.

Waarom de Fed de rente beter ongewijzigd laat

Joachim Fels - Eerder deze week werden de notulen van de jongste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank vrijgegeven. Daaruit blijkt dat de Fed-bestuurders zich zorgen maken over de uitblijvende inflatie. Volgens Joachim Fels, hoofdeconoom bij Pimco, stapt de Fed beter af van haar plan om dit jaar nog een derde keer de rente verhogen.

'Waarom de winstpremie van de regering-Michel ons niet gelukkig zal maken'

Nathalie Arteel - In de huidige tijden van burn-outs is het belangrijk om individuele waardering te kunnen uiten aan werknemers, maar de wetgeving werkt daarvoor te beperkend. Een collectieve bonus zal dat niet oplossen. Dat zegt Nathalie Arteel, waarderingsexpert en zaakvoerder bij Arteel Group.

'Van een uitgeholde sociale zekerheid is in België geen sprake'

Alain Mouton - De sociale uitgaven in België bedragen meer dan 29 procent van het bbp, in de buurlanden 26 procent. Van een uitgeholde sociale zekerheid is in België geen sprake. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'De EU heeft de burger op schandalige wijze in de kou laten staan'

Ewald Engelen - Vandaag, op 9 augustus 2017, is het exact tien jaar geleden dat de bankencrisis begon. Never let a good crisis go to waste, zei Winston Churchill ooit. Ewald Engelen, financieel geograaf aan de Universiteit van Amsterdam en columnist voor De Groene Amsterdammer, is alvast niet mild voor de aanpak van de Europese Unie.

'Europa heeft geprofiteerd van Trump, maar niet voor lang meer'

Joachim Fels - Bij zijn verkiezing beloofde president Trump Amerika weer groots te maken. Maar zijn 'Make America great again' heeft tot nu toe vooral Europa geholpen, argumenteert Joachim Fels, de hoofdeconoom bij PIMCO. Al kan het Trump-effect de komende zes maanden weer wegebben.

'De moeizame emancipatie van de herstarter'

Edward Huyghe - Hoewel de perceptie groeit dat gefailleerden recht hebben op een tweede kans, blijft het faillissement nog te vaak een hinderlijk stigma.

'55-plussers betaald thuis laten valt niet goed te praten'

Alain Mouton - De federale regering denkt eraan bedrijven een boete op te leggen aan bedrijven die hun oudere werknemers met behoud van een groot deel van het loon thuis laten. De regering zou daarmee een sterk signaal geven op het moment dat de arbeidsmarkt vraagt om extra werkkrachten. De reactie van bedrijven die voorspellen dat ze die oudere werknemers dan maar zullen moeten ontslaan is bedroevend. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Echt succes deint uit'

Marc Buelens - Echt succes deint uit. Je hebt succes nodig, supporters. In deze virtuele wereld meer dan ooit. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

'Ecologisch triootje is voorspel van duurzame toekomst voor industrie'

Frank Beckx - Het triootje ecologische investeringen dat Janssen Pharmaceutica, BASF Antwerpen en Nitto hebben aangekondigd duidt er op dat internationale ondernemingen uit de chemie en de farma overtuigd zijn dat ze bij ons een duurzame toekomst kunnen uitbouwen. Dat zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia Vlaanderen.

'De politiek moet terug naar de essentie van fiscale rechtvaardigheid'

Michel Maus - Na het zomerakkoord laaien de debatten over fiscale rechtvaardigheid hoog op. Volgens Michel Maus, advocaat en professor Fiscaal Recht aan de Vrij Universiteit Brussel, moet de politiek zich terug richten op wat deze fiscale rechtvaardigheid werkelijk betekent.

'Belgische profclubs dribbelen op drijfzand'

Patrick Claerhout - Voetbalclubs die zich gedragen als traders, moeten opletten dat ze zichzelf niet in de prak rijden. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

Zomerakkoord Michel: 'Help, mijn regering is een klusser'

Daan Killemaes - Met het zomerakkoord knapt de federale regering enkele dringende klusjes op, maar de noodzakelijke grondige renovatie blijft opnieuw uit. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Boerenbond blijft zwemmen in het geld'

Wolfgang Riepl - De Boerenbond-holding blijft zwemmen in het geld, terwijl de individuele boeren jammeren en klagen. Dat zegt Trends-redacteur Wolfgang Riepl.

'Vakbondskritiek op pensioenhervorming is onterecht'

Alain Mouton - De federale regering heeft beslist de periodes van brugpensioen en werkloosheid langer dan één jaar niet meer volledig mee te tellen in de pensioenberekening. Contractbreuk, zeggen de vakbonden. Nochtans is die maatregel noodzakelijk en wenselijk: hij verstevigt de band tussen werken en pensioen. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Start je onderneming nu zonder basiskennis bedrijfsbeheer'

Edward Huyghe - De Vlaamse regering heeft beslist dat een ondernemer vanaf 1 september 2019 niet langer over een attest bedrijfsbeheer hoeft te beschikken om een zaak te mogen starten. Dat mag vrij ingrijpend lijken, maar het is niets meer dan de kroniek van een aangekondigde wetswijziging.

'Een woning schatten is geen exacte wetenschap'

Hendrik Tanghe - Volgens de jongste editie van de Notarisbarometer zijn de vastgoedprijzen het voorbije kwartaal weer gestegen. Dat zijn ongetwijfeld interessante statistieken voor de vastgoedsector, maar kopers en verkopers houden daar het beste niet te veel rekening mee. Zulke algemene cijfers zeggen niets over de waarde van hun specifieke woning, zegt Hendrik Tanghe van aankoopmakelaar Vinta.

Mates don't tax mates

Michel Maus - Michel Maus is advocaat en professor Fiscaal Recht aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hij is niet te spreken over het voorstel van premier Charles Michel (MR) om een abonnementstaks op effectenrekeningen in te voeren. 'Op deze manier zal de kracht van verandering het onderspit moet delven voor de kracht van verontwaardiging', zegt Maus.

'De pensioenhervorming vaart zonder kompas'

Jef Vuchelen - Dat de mensen punten moeten verzamelen doet denken aan de tijd dat Artis-, Soubry- en andere punten werden verzameld om boeken te kopen die vandaag totaal waardeloos zijn. Dat zegt Jef Vuchelen, hoogleraar economie aan de VUB.

'De grote circulaire economie begint bij kleine plastic zakjes'

Laurien Spruyt - Laurien Spruyt is beleidsmedewerker circulaire economie bij Bond Beter Leefmilieu. Ze roept de Vlaamse regering op om het verbod op plastic zakjes snel in te voeren. Vorige week stemde het Open VLD nog tegen een verbod. 'Vlaanderen hinkt hopeloos achterop', zegt Spruyt.

'Motivatie is doorslaggevend om langer te werken'

Frank Vander Sijpe - Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil tegen 2025 elke Belg aan een baan helpen. De conjunctuur heeft alvast de wind in de zeilen. De werkloosheid is spectaculair gedaald en het aantal vacatures bereikt recordhoogtes. Maar voor een volledige werkgelegenheid is veel meer nodig. Dat zegt Frank Vander Sijpe, directeur HR Research Securex.