'Ons pensioensysteem hervormen is een zwaar beroep op zich'

Bart Buysse - We hebben tot nog toe weinig bereidheid bij onze gesprekspartners gevoeld om echt het brede debat over de pensioenhervorming aan te gaan. Dat zegt Bart Buysse, directeur-generaal van werkgeversorganisatie VBO.

'19de Chinees partijcongres niet meer dan politiek theater'

Paul Diggle - Veel waarnemers denken dat het 19de congres van de Chinese Communistische Partij, dat woensdag 18 oktober begint, een mijlpaal wordt in het Chinese beleid. Dat is een vergissing, zegt Paul Diggle, senior economist bij Aberdeen Standard Investments.

'Rutte geeft Michel het nakijken'

Daan Killemaes - Het politiek versnipperde Nederland vindt een compromis in een beperkte sinterklaaspolitiek. Omdat het kan. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

Een centraal huurwaarborgfonds: waar wachten we nog op?

Michèle Hostekint (SP.A) - 'Een huurwaarborg van drie maanden en tegelijk de eerste maand huur ophoesten, zoals minister van wonen Homans het in haar voorontwerp van Vlaams huurdecreet wil, is voor veel kwetsbare gezinnen en jonge starters een onoverkomelijke drempel', dat zegt Vlaams Parlementslid Michèle Hostekint (sp.a), die ijvert voor een centraal huurwaarborgfonds.

'Muyters kiest kiwi-model voor goedkoop internet'

Bruno Leijnse - De Easy Switch-overstapprocedure van federaal minister Alexander De Croo was een hoffelijkheid, vergeleken met het plan voor supersnel internet van Philippe Muyters. Dat zegt Trends-redacteur Bruno Leijnse.

'Subsidies voor brandstof leiden tot stilstaand verkeer'

Vrije Tribune - Indonesië is berucht om zijn files. Mensen spenderen dagelijks uren aan het pendelen, en de hoofdstad Jakarta en andere Indonesische steden zijn bij de 'traagste' ter wereld. Dat heeft veel te maken met de subsidies voor brandstof en een gebrekkig openbaar vervoer, schrijft Paul Burke, onderzoeker aan de Australische Nationale Universiteit.

'Een goed basisloon brengt op lange termijn meer op dan extralegale voordelen'

Vrije Tribune - Diane Pardon, loonexperte bij de vakbond LBC-NVK (ACV), legt werkzoekenden uit waar ze rekening mee moeten houden bij loononderhandelingen en waarschuwt voor een kortetermijnvisie. 'Zoek goede informatie en weet dat er addertjes onder het gras schuilen.'

'Lokaal bestuur wint aan belang, als spontaan tegenwicht voor het Europese machtscentrum'

Jozef Vangelder - De overlevingsdrang van de natiestaten komt bevreemdend over in tijden waarin vluchtelingenstromen, terreurnetwerken, schuldencrisissen en failliete banken het gewicht van veel EU-lidstaten duidelijk te boven gaan. Dat zegt Jozef Vangelder, redacteur bij Trends, over de houding van de Spaanse overheid ten opzichte van het referendum in Catalonië.

'De kanttekeningen bij elektrische wagens mogen niet gezien worden als onoverkomelijke obstakels'

Vrije Tribune - In een reactie op een eerder verschenen column van Marc De Vos, gaan Ruben De Ryck, burgerlijk ingenieur voertuigtechniek en Carla Kayaerts, strategisch adviseur voor kmo's, dieper in op de bedenkingen bij de omschakeling naar de elektrische wagen. 'De klimaatopwarming en de luchtvervuiling laten niet toe dat we zitten te wachten op andere alternatieven.'

'De middenklassefobie is grotendeels misplaatst'

Marc De Vos (UGent) - Niet het verval van de middenklasse, maar de opkomst van een mondiale middenklasse is het grote verhaal van onze tijd. Daarvan zal iedereen profiteren. Dat zegt Marc De Vos, directeur van denktank Itinera.

'Energiemaatregelen om turteltaks te compenseren volstaan niet'

Luc Huysmans - De kunst van staatsmanschap is het onvermijdelijke voorzien, en de realisatie daarvan versnellen, wist de Franse diplomaat Charles Maurice de Talleyrand. De maatregelen die genomen zijn om de turteltaks te compenseren, voldoen alvast niet aan dat criterium. Dat zegt Trends-redacteur Luc Huysmans.

'De Europese transferunie is verder weg dan ooit'

Alain Mouton - Uittredend bondskanselier Angela Merkel (CDU) hoopt tegen Kerstmis te landen met een nieuwe Duitse regering. Een formatieperiode van drie maanden. Dat lijken in Berlijn bijna Belgische toestanden, zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

Veel beter zal het niet worden, beste centrale bankiers

Jasper Vekeman - 'Het is belangrijk dat de centrale banken hun beleid voort normaliseren, zodat er beleidsruimte ontstaat voor de dag dat het weer minder gaat.' Volgens Trends-redacteur Jasper Vekeman moet de ECB van de economische groei profiteren en het voorbeeld volgen van de Federal Reserve, die volgende maand zijn balans begint af te bouwen.

'Meet je slaapkwaliteit, en doe het nu'

Marc Buelens - Zelfontplooiing is ons ding, en tegelijk leveren we ons onvoorwaardelijk over aan tirannieke apps. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

'Welke regering gaat nu eindelijk de pensioenen betaalbaar maken?'

Herman Matthijs (UGent, VUB) - De politieke discussie rond de pensioenhervorming bereikte de afgelopen dagen een hoogtepunt. In feite had dit dossier al decennia geleden al structureel opgelost moeten zijn, maar de diverse regeringen hebben de hete brei steeds doorgegeven aan de volgende ploeg.

'De financiële ongeletterdheid bij jongeren is alarmerend'

Vrije Tribune - 'In Vlaanderen kan men onder de leerlingen in het middelbaar onderwijs spreken van financiële ongeletterdheid.' Dat zeggen Anas Bernia en Wouter Thierie van studentenorganisatie Capitant. Zij pleiten voor een grondige verschuiving in het onderwijsprogramma.

'Minder dieselwagens is niet voor iedereen een goede zaak'

Kurt De Cat - In de eerste zeven maanden van dit jaar werden er in ons land meer benzine- dan dieselwagens verkocht. Volgens Traxio, de federatie van de autobedrijven, zal die de trend de komende jaren doorzetten.

'Verband tussen werk en pensioen is essentieel'

Alain Mouton - Indien de band tussen werken en pensioen losser wordt, evolueren we op termijn naar een laag basispensioen voor iedereen. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Trek een streep onder de kerncentrales'

Daan Killemaes - Beslis zo snel mogelijk over de levensduur van de kerncentrales, om de weg vrij te maken voor investeringen in nieuwe energiecentrales. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.