'Logistieke sector moet als Über durven te denken'

'Logistieke sector moet als Über durven te denken'

Vrije Tribune - In de logistieke sector draait het al lang niet meer alleen om vrachtwagens die pakjes van hot naar her brengen. Willen we als land een echte gamechanger zijn, dan moeten we op tijd en stond als een Über durven denken, stelt Jo De Wolf, CEO van Montea, één van de grote logistieke vastgoedbedrijven in België.

  •  

'Het evaluatiegesprek moet anders'

Vrije Tribune - 'Een bedrijf komt vandaag jaarlijks enkele maanden min of meer tot stilstand omdat het zichzelf aan het managen is. Dit moet anders.' Dat zegt Peter s'Jongers, CEO van Protime, een softwarebedrijf gespecialiseerd in tijdsregistratie.

'We staan voor een ideologische keuze in de ouderenzorg'

Roeland Byl - 'In een ontwikkelde samenleving krijgt wie kwetsbaar is, de nodige bescherming. Die hoeft niet oneindig te zijn, maar laat vooraf toch maar duidelijk zijn waaraan iedereen zich mag verwachten.' Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

'In België profiteren vooral de lagere inkomens van de belastinghervorming'

Daan Killemaes - 'Ook de regering-Michel verlaagt de belastingdruk om de economie te stimuleren. Zowel het startpunt van het beleid als het beleid zelf verschillen echter totaal van die in de VS.' Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends, vergelijkt de belastinghervorming van Trump met die van de regering-Michel.

'Digitaliseringsgolf overspoelt ook bedrijfsverzekeringen'

Pedro Matthynssens - De digitalisering van de verzekeringssector heeft zich tot hiertoe voornamelijk afgespeeld in de consumentenverzekeringen. Maar volgens Pedro Matthynssens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits, bereikt de Insurtech-vloedgolf binnenkort ook de bedrijfsverzekeringen.

'Vrijwilligerswerk is niet hetzelfde als bijklussen of vrijetijdswerk'

Tom Lemahieu - 'Doordat de termen vrijetijdswerk, verenigingswerk en vrijwilligerswerk in het nieuwe wetsontwerp kwistig door elkaar gebruikt worden, wordt er onterecht een link gelegd tussen onbelast bijklussen en vrijwilligerswerk. Dat is niet correct', vindt Tom Lemahieu.

'Als we opgeven, doen we dat heel snel'

Marc Buelens - Les nummer één: besef goed wanneer je opgeeft. En dat is meestal al op dag twee. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School

'Bitcoin, de kanarie in de steenkoolmijn'

Daan Killemaes - De lage rente is een nog groter raadsel dan de prijs van de bitcoin. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Blokken zijn nog steeds het beste kerstcadeau voor een kind'

Vrije Tribune - De nieuwste hebbedingen domineren vaak de verlanglijstjes van kinderen. Toch is het een oude klassieker die bovenaan elk lijstje zou moeten staan, schrijven hoogleraar pedagogie Kym Simoncini en onderwijsdeskundige Kevin Larkin.

'Alleen een wereldwijde aanpak kan aasgierfondsen echt een halt toeroepen'

Luk Van Biesen - 'Ons binnenlands beleid tegen aasgierfondsen, die winst proberen slaan uit de overheidsschuld van kwetsbare landen, staat met de wet uit 2015 op punt. Het is nu tijd om de jacht op zo'n fondsen ook op te nemen in ons buitenlands beleid.' Dat zegt Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld), de initiatiefnemer van zowel de bestaande wet als een nieuwe resolutie.

'De zes meest bizarre wooneisen van expats in België'

Vrije Tribune - Met 220.000 expats telt ons land vandaag een recordaantal hoogopgeleide, buitenlandse werknemers. Minstens even opvallend zijn de soms erg bizarre eisen die heel wat van die buitenlandse bedrijven voor hun werknemers hebben.

'Guy Verhofstadt is terug, vermomd als Bart De Wever'

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) - Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is hard voor de verwezenlijkingen van de partij van Bart De Wever (N-VA): 'Wie naar de cijfers kijkt, kan niet naast de puinhopen kijken. We hebben dit al eens meegemaakt.'

'Een 'war for talent' wordt onvermijdelijk, dus zullen we het overal moeten halen waar het zit'

Vrije Tribune - 'Rekruteerders, werkgevers en werknemers hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om de impasse op de arbeidsmarkt aan te pakken.' Dat zeggen Wout Van Impe, Group Director van het hr-consultancybedrijf Mercuri Urval, en Fons Leroy, topman van de VDAB. De sleutel ligt volgens hen bij minder stereotiepe aanwervingen en het omarmen van opleiding en bijscholing.

'De PS heeft gekozen voor de rode vlucht achteruit'

Marc De Vos (UGent) - De PS heeft gekozen voor de rode vlucht achteruit. Het maakt haar federaal en Europees tot een paria. Dat zegt Marc De Vos, directeur van denktank Itinera.

'We moeten vrijwilligers waarderen, niet verwarren'

Philippe Vandekerckhove - Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen, de grootste Vlaamse vrijwilligersorganisatie: 'We vragen de invoering van het nieuwe statuut niet overhaast uit te rollen.'

'De subsidiologie is een booming business'

Danielle Vanwesenbeeck - Het leeuwendeel van de subsidies gaat naar grote bedrijven die subsidiologen kunnen betalen. Dat zegt Daniëlle Vanwesenbeeck, general manager van Mastermail en Vlaams Parlementslid voor Open Vld.

'Bank moet nog klantgerichter zijn'

Patrick Claerhout - 100 procent klantgerichtheid vergt een andere bedrijfscultuur. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

'Nog twintig jaar begrotingsellende'

Daan Killemaes - Bij ongewijzigd beleid gaat dit land op termijn failliet, terwijl Nederland en Duitsland surplussen opbouwen. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'De technologische opleidingen van vandaag zijn niet afgestemd op de actuele nood in de sector'

Ferdi Claes - Technologie en wetenschap bieden onuitputtelijke mogelijkheden waar we elk jaar, op de Dag van de Wetenschap, maar al te graag naar vooruitblikken. Maar wat als we in België die rijkdom aan technologisch potentieel niet kunnen benutten, omdat er niet voldoende mensen zijn om de vooruitgang te sturen?, vraagt Ferdi Claes, HR Director bij IT-consultancybedrijf CTG, zich af.

'Technologie kan het personeelstekort in de horeca oplossen'

Stéphane Vandervelde - Slechte bediening in de doorsnee horecazaak? Personeelstekort? Stéphane Vandervelde stelt dat technologie een antwoord kan bieden. "We kunnen met de horeca dezelfde weg uitgaan als met de tankstations: vroeger was er bediening aan de pomp, nu gaat het vlotter en sneller door het gewoon zelf te doen."

'Onze regering steunt grote hotelketens, ten nadele van kleine zelfstandige hoteliers en de consument'

Christophe Klenner - Hotels zullen op hun eigen website voortaan lagere kamerprijzen mogen aanbieden dan op externe boekingsites, in tegenstelling tot het vroegere systeem waarbij ze contractueel verplicht waren hun laagste prijzen op sites als Booking.com mee te geven. Christophe Klenner van de European Technology & Travel Services Association (ETTSA): 'De echte winnaars van deze wet zullen de grote hotelketens zijn.'