'Brusselse geluidsnormen bedreigen Vlaamse levenskwaliteit'

'Brusselse geluidsnormen bedreigen Vlaamse levenskwaliteit'

Wolfgang Riepl - Brusselse levenskwaliteit mag dan belangrijk zijn, zonder een sterke Vlaamse economie - Zaventem is de tweede belangrijkste economische pool in het gewest - kunnen ook die transfers niet langer worden gegarandeerd. Dat zegt Trends-redacteur Wolfgang Riepl.

  •  

8 misverstanden over de nieuwe Europese privacywet

Vrije Tribune - Over de nieuwe Europese privacywetgeving bestaan een aantal misverstanden, zegt Edwin Jacobs, advocaat bij time.lex. Dat de nieuwe richtlijnen niet voor kleine ondernemingen zouden gelden, is alvast één misverstand dat hij uit de weg wil ruimen.

'Zombies teisteren de Belgische economie'

Daan Killemaes - "Zombiebedrijven remmen de groei af. Ze zijn weinig productief, maar bemoeilijken ook het leven van de sterke bedrijven". Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

Oproep aan alle vastgoedmakelaars: 'Kleine moeite om alle wettelijke regels na te leven'

Jan Jassogne - 'Geef geen kans aan de vastgoedmakelaars die het niet goed menen met onze sector'. Hiermee reageert Jan Jassogne, afgevaardigd bestuurder Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen), op een uitspraak van vicepremier Kris Peeters, die zegt dat meer dan de helft van de vastgoedmakelaars zich niet aan de wettelijke voorschriften houdt.

Het einde van de vaste rentevoet

Eric Cloes - Is de hypothecaire lening met vaste rentevoet gedoemd om te verdwijnen?

Is Donald Trump een papieren tijger?

Amid Faljaoui - Trump ging een handelsoorlog tegen China ontketenen en Japan doen plooien. Maar doet hij dat echt? Is hij geen wilde hond die wel blaft, maar niet bijt? Dat vraagt Amid Faljaoui, directeur van de Franstalige Roulartamagazines, zich af.

'Een maatregel als nachtwerk voer je niet in een-twee-drie in'

Jan Sannen - Op zich is het een goed idee om de twee grootste terminals in de Antwerpse haven de klok rond open te houden, maar van overleg met alle betrokkenen is er helaas geen sprake, betreurt Jan Sannen, sectorverantwoordelijke vervoer over de weg bij ACV-Transcom.

Hoe ethisch is een Kamervoorzitter als Telenet-adviseur?

Bruno Leijnse - Met een betaald zitje in de adviesraad van Telenet lopen Kamervoorzitters op een dunne lijn. Minstens hadden ze bij elk telecomdebat die sinecure moeten melden. Weinig terreinen worden zo sterk door de politiek gestuurd als telecommunicatie. Dat zegt Trends-redacteur Bruno Leijnse.

'Overal herstel, behalve in het stemhokje'

Daan Killemaes - De betere conjunctuur biedt een uitstekende kans om antwoorden te formuleren en uit te voeren. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Belg wil 20 procent meer betalen voor goed bereikbare woning'

Vrije Tribune - Terwijl vroeger oppervlakte en tuin doorslaggevend waren bij de aankoop van een woning, is vandaag mobiliteit de allesbepalende factor. Dat zegt Isabelle Vermeir, operationeel directeur Century 21 Benelux.

Waarom de kiezers van Trump en Le Pen spijt zullen krijgen

Amid Faljaoui - Met een gedevalueerde frank zullen de Franse pronkstukken van de industrie minder waard zijn, en wie voor Donald Trump gestemd heeft zal zijn trots terugvinden maar armer worden. Dat zegt Amid Faljaoui, directeur van de Franstalige Roulartamagazines.

'Hou op met de Trumpfobie'

Marc De Vos (UGent) - Het is veel gemakkelijker een buitenlandse vijand te maken dan de eigen straat schoon te vegen. Dat zegt Marc De Vos, directeur van denktank Itinera.

'Schone wagens zullen Antwerpen niet slim maken'

Vrije Tribune - Het kloppende hart van een écht slimme stad wordt niet gehinderd door verstopte verkeersaders. Dat zegt Patrick Van Cappellen, business development mobility manager bij Mastercard voor België en Luxemburg.

'Crowdfunding, het nieuwe zonnepaneelfiasco'

Daan Killemaes - Een land met zonnepanelen op de daken en starters in de garage, het is sympathiek, maar het zal de pensioenen niet betalen. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Snapchat heeft zijn goudmijn nog niet gevonden'

Stijn Fockedey - Snap, het bedrijf boven Snapchat, trekt naar de beurs. Om te floreren zoals Facebook moet de berichtendienst nog een eigen reclameformat in de markt kunnen zetten, het digitaal equivalent van het 30 secondenspotje op tv.

'Geen Waals, wél PS-wanbeleid'

Wolfgang Riepl - Verandering in de PS-bastions? Het lijkt onmogelijk volgens Trends-redacteur Wolfgang Riepl.

'Trump dreigt het licht opnieuw uit te doen'

Daan Killemaes - Op een moment dat de conjuncturele opleving de wereld een uitweg biedt uit de Grote Recessie en de jarenlange nasleep, dreigt Trump het licht opnieuw uit te doen.

'Het is tijd voor een écht debat over het basisinkomen'

Francine Mestrum - Francine Mestrum vraagt zich af wanneer er een écht debat rond het basisinkomen zal plaatsvinden in Vlaanderen, ver weg van het 'inhoudelijk soepje' dat momenteel gebrouwd wordt in de gesprekken.

Wanneer komt jouw Michael Fish-moment?

Marc Buelens - We moeten dringend onze intellectuele elite, die zo graag voorspellingen produceert, grondig opleiden in de gedachtewereld van de computers. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

Geen uitstel meer voor rekeningrijden

Roeland Byl - Niemand ziet het als zijn politieke roeping rekeningrijden door te drukken, zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

'Veel geluk, West-Vlaamse werkgevers'

Wolfgang Riepl - De West-Vlaamse ondernemers gaan op zoek naar werknemers in Wallonië. Hun 'Tour de Wallonie' focust op de provincie Henegouwen. Wij wensen hen veel geluk, want dat zal nodig zijn.

'Geef disruptieve startups een zandbak'

Stephaan Cloet - In een recent rapport pleit de European Banking Federation (EBF) voor een wettelijk kader waarin bedrijven nieuwe technologieën en zakenmodellen kunnen uittesten.

'Vier mogelijke vervolgscenario's voor de brexit'

Pieter Cleppe - Wat volgt na de keuze van Theresa May voor een harde brexit? Pieter Cleppe, hoofd van het Brussels kantoor van denktank Open Europe, denkt vooruit: 'Het bestraffen van leden die de club beu zijn in de hoop dat dit anderen zal afraden het voorbeeld te volgen zorgt enkel voor een grimmige sfeer.'

Canadese premier legt uit waarom Canada kiest voor openheid

Justin Trudeau - In 2017 viert Canada zijn 150-jarige bestaan. Anderhalve eeuw vormde een eenvoudige belofte de kern van Canada's succes: hier heeft iedereen de kans een beter en welvarender leven op te bouwen, zegt de Canadese premier Justin Trudeau.

'Kiezen waar en wanneer je werkt oplossing voor stress bij werknemer'

Van Coillie Hermina - Uit een recente studie van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KULeuven blijkt dat het werk van de Belg steeds complexer en flexibeler wordt. En dat dit meer en meer werkdruk en stress met zich meebrengt.

Woningpas? 'Betaalbaar wonen blijft de grootste bekommernis van de Belg'

Vrije Tribune - De zogenaamde woningpas moet alle info over je huis bundelen. Een goed idee, oordeelt Isabelle Vermeir, operationeel directeur van Century 21 Benelux, al blijft volgens haar betaalbaar wonen de grootste bekommernis van de potentiële huizenkoper in ons land.

'Antwerpse expediteurs, laat je niet in harnas jagen door Alibaba'

Vrije Tribune - De Chinese internetgigant Alibaba sloot vorige week een alliantie met de Deense containerreus Maersk Line. Moeten de huidige tussenpartijen het hart vasthouden? Steve Alaerts, Director Sales and Marketing bij expediteur foodcareplus vindt van niet.