'Technologie belangrijker dan politiek voor financiële markten'

'Technologie belangrijker dan politiek voor financiële markten'

Paras Anand - Nu ons financieel systeem een stuk steviger is dan 8 jaar geleden, bepaalt de ontwikkeling van technologie veel meer dan de politiek de toekomst van ons economisch succes. Dat zegt Paras Anand, CIO voor Europa bij vermogensbeheerder Fidelity International.

  •  

'Praat de spaarder geen schuldcomplex aan'

Jef Vuchelen - Hoe zouden de spaarders overheidsinvesteringen kunnen financieren? Er zijn daarvoor nauwelijks financiële activa. Dat zegt Jef Vuchelen, hoogleraar economie aan de VUB.

'Deze toverdrank kan Europa redden'

Daan Killemaes - De toekomst is aan een efficiënt en pragmatisch Europa, dat concrete problemen kordaat aanpakt. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

Trump en de moslimban: '100 jaar terug in de tijd'

Amid Faljaoui - De maatregel om staatsburgers uit bepaalde landen de toegang tot het Amerikaanse grondgebied te ontzeggen, is niet nieuw. Dat zegt Amid Faljaoui, directeur van de Franstalige Roulartamagazines.

'Iedereen profiteert van meer flexi-jobs'

Alain Mouton - Een uitbreiding van de flexi-jobs zal ook in andere sectoren het zwartwerk terugdringen. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Geen leiderschap is anti-Europees leiderschap'

Marc De Vos (UGent) - De opeenvolgende regeringsleiders van de lidstaten hebben de Europese Unie gemaakt. De huidige regeringsleiders maken de Unie kapot. Dat zegt Marc De Vos, directeur van de denktank Itinera.

De illusie van de gezonde begroting

Alain Mouton - 'De regering-Michel heeft opvallend snel een akkoord bereikt over de begrotingscontrole 2017. Maar het is een illusie te denken dat de sanering van de Belgische overheidsfinanciën op koers is,' schrijft redacteur Alain Mouton. 'De huidige beleidsploeg verschilt amper van de regeringen-Di Rupo, Van Rompuy, Leterme of Verhofstadt.'

'Nederland moet voort op ingeslagen weg'

Alain Mouton - "Het Nederlandse politieke landschap is sterk versplinterd. Wellicht zullen vier of vijf partijen nodig zijn om een coalitie te vormen", zegt Alain Mouton, redacteur bij Trends.

'Sociale fraude helpt transportbedrijven niet'

Kurt De Cat - "Een harde aanpak van de sociale fraude is een sterk signaal voor de vele bonafide transportbedrijven in ons land", zegt Trends-redacteur Kurt De Cat.

'De Belgische koe is uitgemolken'

Daan Killemaes - "De PS wil nog voor onbepaalde tijd aan de uier van de Belgische koe hangen. Maar geen weide is rijk en groen genoeg om de hongerige Belgische koe te blijven voeden", zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Het is nu of nooit voor een hypothecaire lening'

Amid Faljaoui - Als u een hypothecaire lening wilt afsluiten, moet u snel zijn. Het is duidelijk dat de voorwaarden morgen minder voordelig zullen zijn. Dat heeft drie oorzaken, zegt Amid Faljaoui, directeur van de Franstalige Roulartamagazines.

'Culturele smeltkroes is een kruitvat geworden'

Marc De Vos (UGent) - Wat een Europese samenleving zou moeten zijn, is de afspiegeling geworden van wereldproblemen die in Europa zijn geïmporteerd, het Turkse mijnenveld inbegrepen. Dat zegt Marc De Vos, directeur van de denktank Itinera.

'Innovatiesteun als lapmiddel voor de loonhandicap'

Roeland Byl - Gunstregimes dreigen te vervellen tot een ingewikkelde manier om een selectieve lastenverlaging te veralgemenen. Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

Wat doet een ondernemer in het parlement?

Daniëlle Vanwesenbeeck - "In mijn ondernemerschap kijk ik voornamelijk vooruit, toekomst gericht. In de politiek gebeurt dat kijken naar de toekomst wat te weinig". Dat zegt ondernemer Daniëlle Vanwesenbeeck.

'Nederland gidsland, zeker voor jobs'

Alain Mouton - Het feit dat in Nederland veel meer deeltijds wordt gewerkt is een goede zaak. Het is beter deeltijds te werken dan van een uitkering te leven. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Ondernemers zijn opnieuw baas op de beurs'

Daan Killemaes - De beurzen dansen opnieuw meer op het ritme van de bedrijven en van de economie, en minder op dat van de centrale banken en de politieke gebeurtenissen, zoals de voorbije acht jaar het geval was. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'De duivel zit in het detail'

Marc Buelens - Een bedrijf maakt een verschil in de uitvoering, niet tijdens de discussie over de zoveelste strategiewijziging. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

'Publieke sector is te aantrekkelijk'

Alain Mouton - Het ambtenarenstatuut moet meer in de richting van het werknemersstatuut evolueren. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Duaal leren gaat om veel meer dan meelopen'

Luc Sels - Duaal leren is geen synoniem van werkplekleren. Het gaat om veel meer dan inoefenen, meelopen of ervaring opdoen. Dat zegt Luc Sels, decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de KU Leuven.

De notaris, uw vertrouwenspersoon

Eric Cloes - Notarissen krijgen steeds vaker de functie van vertrouwenspersoon, aldus Ik Ga Bouwen-hoofdredacteur Eric Cloes. Architecten zouden zich volgens hem mogen laten inspireren door die bijzondere functie.

'Brusselse geluidsnormen bedreigen Vlaamse levenskwaliteit'

Wolfgang Riepl - Brusselse levenskwaliteit mag dan belangrijk zijn, zonder een sterke Vlaamse economie - Zaventem is de tweede belangrijkste economische pool in het gewest - kunnen ook die transfers niet langer worden gegarandeerd. Dat zegt Trends-redacteur Wolfgang Riepl.

8 misverstanden over de nieuwe Europese privacywet

Vrije Tribune - Over de nieuwe Europese privacywetgeving bestaan een aantal misverstanden, zegt Edwin Jacobs, advocaat bij time.lex. Dat de nieuwe richtlijnen niet voor kleine ondernemingen zouden gelden, is alvast één misverstand dat hij uit de weg wil ruimen.

'Zombies teisteren de Belgische economie'

Daan Killemaes - "Zombiebedrijven remmen de groei af. Ze zijn weinig productief, maar bemoeilijken ook het leven van de sterke bedrijven". Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

Oproep aan alle vastgoedmakelaars: 'Kleine moeite om alle wettelijke regels na te leven'

Jan Jassogne - 'Geef geen kans aan de vastgoedmakelaars die het niet goed menen met onze sector'. Hiermee reageert Jan Jassogne, afgevaardigd bestuurder Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen), op een uitspraak van vicepremier Kris Peeters, die zegt dat meer dan de helft van de vastgoedmakelaars zich niet aan de wettelijke voorschriften houdt.

Het einde van de vaste rentevoet

Eric Cloes - Is de hypothecaire lening met vaste rentevoet gedoemd om te verdwijnen?

Is Donald Trump een papieren tijger?

Amid Faljaoui - Trump ging een handelsoorlog tegen China ontketenen en Japan doen plooien. Maar doet hij dat echt? Is hij geen wilde hond die wel blaft, maar niet bijt? Dat vraagt Amid Faljaoui, directeur van de Franstalige Roulartamagazines, zich af.

'Een maatregel als nachtwerk voer je niet in een-twee-drie in'

Jan Sannen - Op zich is het een goed idee om de twee grootste terminals in de Antwerpse haven de klok rond open te houden, maar van overleg met alle betrokkenen is er helaas geen sprake, betreurt Jan Sannen, sectorverantwoordelijke vervoer over de weg bij ACV-Transcom.

Hoe ethisch is een Kamervoorzitter als Telenet-adviseur?

Bruno Leijnse - Met een betaald zitje in de adviesraad van Telenet lopen Kamervoorzitters op een dunne lijn. Minstens hadden ze bij elk telecomdebat die sinecure moeten melden. Weinig terreinen worden zo sterk door de politiek gestuurd als telecommunicatie. Dat zegt Trends-redacteur Bruno Leijnse.

'Overal herstel, behalve in het stemhokje'

Daan Killemaes - De betere conjunctuur biedt een uitstekende kans om antwoorden te formuleren en uit te voeren. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Belg wil 20 procent meer betalen voor goed bereikbare woning'

Vrije Tribune - Terwijl vroeger oppervlakte en tuin doorslaggevend waren bij de aankoop van een woning, is vandaag mobiliteit de allesbepalende factor. Dat zegt Isabelle Vermeir, operationeel directeur Century 21 Benelux.

Waarom de kiezers van Trump en Le Pen spijt zullen krijgen

Amid Faljaoui - Met een gedevalueerde frank zullen de Franse pronkstukken van de industrie minder waard zijn, en wie voor Donald Trump gestemd heeft zal zijn trots terugvinden maar armer worden. Dat zegt Amid Faljaoui, directeur van de Franstalige Roulartamagazines.