'Belgische start-ups kunnen het succes van Adyen moeilijk imiteren'

'Belgische start-ups kunnen het succes van Adyen moeilijk imiteren'

Stijn Fockedey - Dat Belgische start-ups niet doorgroeien tot succesvolle en onafhankelijke beursgenoteerde bedrijven komt door een gebrek aan macht en niet door een gebrek aan ambitie. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

  •  

'De Croo is wanhopig op zoek naar aandacht'

Patrick Claerhout - Belfius naar de beurs brengen en een vierde mobiele operator toelaten. Dat zijn de plannen van minister Alexander De Croo (Open Vld) om toch een beetje geld in het laatje te brengen. Of is het een schreeuw om aandacht? Dat vraagt Trends-redacteur Patrick Claerhout zich af.

'Brugpensioen op 56 jaar blijft een schande'

Alain Mouton - 'Bij herstructureringen en bij bedrijven in moeilijkheden blijft brugpensioen op 56 jaar mogelijk, wat een regelrechte schande is in een periode dat duizenden vacatures openstaan.' Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'De Limburgse Reconversiemaatschappij is haar bestaansreden kwijt'

Hans Brockmans - 'Geen enkele andere Vlaamse provincie heeft een eigen geldpot om te injecteren in lokale bedrijven. Nochtans zijn heel wat regio's in Vlaanderen economisch minder welvarend dan Limburg.' Dat zegt Trends-redacteur Hans Brockmans.

'Duitsland is de vuilkar van Europa niet'

Daan Killemaes - 'Duitsland zegt terecht nein tegen een schuldenunie, een transferunie of een unie op zijn Belgisch met automatische geldstromen.' Dat zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.

'De Nationale Bank waarschuwt voor haar eigen beleid'

Patrick Claerhout - 'De centrale banken moeten beseffen dat ze mee verantwoordelijk zijn voor de soepele kredietverstrekking.' Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

'Vrachtwagenchauffeurs mogen geen Europese paria's worden'

Vrije Tribune - 'De honderdduizenden vrachtwagenchauffeurs in Europa mogen niet behandeld worden als tweederangsarbeiders wegens het het uitzonderlijke karakter van hun beroep of nationale economische belangen', schrijven Frank Moreels, Kathleen Van Brempt en Hugues Bayet.

'Natuurlijk komt Umicore-batterijfabriek niet in België'

Bert Lauwers - Zolang niet beter wordt geluisterd naar verzuchtingen van wereldspelers als Umicore, zullen we hier cruciale investeringen blijven mislopen. Dat zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.

'Verdeelde transportsector moet meer uit één mond spreken'

Kurt De Cat - 'De transportsector kan het zich niet permitteren complexe dossiers zoals sociale dumping, vergroening van de vloot, veiligheid en internationale concurrentie verdeeld aan te pakken.' Dat zegt Trends-redacteur Kurt De Cat.

'Populisten beramen overval van de eeuw'

Daan Killemaes - Geef politici de controle over het geldbeleid, en miserie in de vorm van inflatie en verarming wordt ons deel. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Gooi Duitsland uit de euro'

Jean-Pierre Blumberg - Het Duitse begrotingsvoorstel is ronduit anti-Europees. Duitsland gedraagt zich als een olifant in een porseleinwinkel. Dat zegt Jean-Pierre Blumberg, advocaat en docent aan de Universiteit Antwerpen.

'Leer uit je fouten, maar doe het goed'

Marc Buelens - Hoe complexer een probleem, hoe turbulenter een omgeving, hoe moeizamer we te weten komen waarom we succesvol zijn. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School

'De pensioenhervorming moet dringend worden voortgezet'

Alain Mouton - 'De vakbonden betogen vandaag tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel. De pensioenhervormingen die de centrumrechtse coalitie heeft doorgevoerd, zijn nochtans niet indrukwekkend. Om het stelsel betaalbaar en billijk te houden, dringen vier maatregelen zich op.' Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Karl Marx is een gevaarlijke verleider voor onze tijd'

Marc De Vos (UGent) - "Dat menselijke waardigheid, arbeid en persoonlijke eigendom onlosmakelijk verbonden zijn, is een eeuwige les voor de hele mensheid", zegt Marc De Vos, de directeur van de denktank Itinera.

Re-integratietrajecten langdurig zieken: waar blijft de truc met de wortel?

Vrije Tribune - 'De ziektecijfers in ons land zijn problematisch, en er moet aan oplossingen gewerkt worden. De nadruk ligt echter voortdurend op beboeten en bestraffen. Over belonen wordt met geen woord gerept.' Dat zegt Diane De Winter, General Manager bij Activar, een specialist in het uitwerken en beheren van verzuimbeleid.

Quo vadis, Studio 100?

Bert Lauwers - Er rijzen vragen over de toekomst van het Vlaamse media-icoon, dat al langer wordt benaderd door potentiële kopers. Dat zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.

'Onze scholen zijn geen hellholes'

Tamara Stojakovic - Een leek zou bijna denken dat onze scholen hellholes zijn. Het tegendeel is waar. Dat zegt Tamara Stojakovic, vorig jaar verkozen tot beste leerkracht Nederlands van de Lage Landen.

'Buitenlandse investeringen moet je blijven verdienen'

Jozef Vangelder - Buitenlandse investeringen moet je blijven verdienen. Het is een soort van economische marathon, die nooit eindigt. Dat zegt Trends-redacteur Jozef Vangelder.

'Regering-Michel hoeft nog niet te panikeren'

Daan Killemaes - Als de oppositie wijst naar de relatief magere groeicijfers, klaagt ze eigenlijk het slechte beleid van het verleden aan. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Aan wie komt de automatisering ten goede?'

Vrije Tribune - 'In het debat over de automatisering en de impact ervan op de arbeidsmarkt staan we onvoldoende stil bij de essentiële vraag aan wie de automatisering ten goede komt.' Dat zegt Nigel Vinckier, die als doctoraatsstudent verbonden is aan het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie van de VUB.

'Angstsentiment is nefast voor elk bedrijf'

Roeland Byl - Dat het vertrouwen bij het personeel taant, maakt de zaak erger voor bpost. Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

'Banken blijven met te veel om te falen'

Daan Killemaes - "Het is nog te vroeg om banken uit te roepen tot bakens van stabiliteit. Het banksysteem zal altijd een weke onderbuik hebben, zeker in Europa", zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Vandaag zijn we allemaal die van Lidl'

Peter Mertens (PVDA) - Op de Dag van de Arbeid neemt Peter Mertens, voorzitter PVDA, het op voor de werknemers van supermarktketen Lidl die al zeven dagen aan het staken zijn: 'Wij maken het allemaal mee. Overal bijspringen en nooit bijgewerkt raken. Hyperflexibiliteit. Langer werken. En geen respect. Integendeel.'