'IT-sector is niet voorbehouden aan hoogopgeleiden'

Jacques Platieau - Er zijn binnen de IT-sector tal van jobs waarvoor je geen universitair diploma of een diploma hoger onderwijs nodig hebt. Dat zegt Jacques Platieau, country general manager bij IBM België en Luxemburg.

'Betrokkenheid is het codewoord voor tevreden medewerkers'

Frédérique Bruggeman - Op een tevredenheidsschaal van 0-100 scoren Belgische medewerkers 65,2, lager dan buurlanden Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Er is dus nog werk aan de winkel. Dat zegt Frédérique Bruggeman, managing director van rekruteringsbedrijf Robert Half België.

'Verlaag liever de personenbelasting'

Alain Mouton - De fiscale druk in de personenbelasting moet naar beneden, zeker aan de onderkant van de inkomensverdeling. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

Mag je liegen tijdens sollicitaties?

Marc Buelens - Een sollicitatiegesprek is helemaal niet open, maar tactisch. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

'Er is geen ruimte om meer belastinggeld te draineren naar de ziekenhuizen'

Roeland Byl - Schaalvergroting en een hertekening van de financieringsmechaniek van ziekenhuizen staan al jaren in de sterren geschreven. Dat minister De Block daar nu in slaagt, is zonder meer een belangrijke mijlpaal voor de sociale zekerheid, zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

'Eigenbelang staat nieuw woonbeleid nog te vaak in de weg'

Dajo Hermans - Als we in het volgebouwde Vlaanderen echt iets willen veranderen, zullen gemeentebesturen, vastgoedontwikkelaars en de burger het eigenbelang wat meer moeten laten varen en weer meer met elkaar moeten spreken. Dat zegt Dajo Hermans van Bereal, het pr-bureau in ons land dat gespecialiseerd is in vastgoed.

'Wij willen geen wegwerpambtenaren'

Kurt De Loor (SP.A) - De Vlaamse regering wil uitzendarbeid ook mogelijk maken bij overheidsdiensten en lokale besturen. Daarvoor ligt een voorstel van decreet voor advies bij de Raad van State. Kurt De Loor (sp.a) is scherp: 'Wil de Vlaamse overheid echt DHL achterna?'

'Laat uitzendarbeid bij de overheid maar snel komen'

Marnic De Meulemeester (Open VLD) - De Vlaamse regering wil uitzendarbeid ook mogelijk maken bij overheidsdiensten en lokale besturen. Daarvoor ligt een voorstel van decreet voor advies bij de Raad van State. 'Win-winsituatie voor overheid en werknemer', schrijft Vlaams Parlementslid Marnic De Meulemeester van Open Vld.

'Nieuwe voorzitter kan Fed tot riskante renteverhoging verleiden'

Joachim Fels - De komst van een nieuwe Fed-voorzitter kan de Amerikaanse centrale bank verleiden om de rente sneller te verhogen dan ze op basis van louter macro-economische cijfers eigenlijk zou doen. Dat is riskant, zegt PIMCO-econoom Joachim Fels.

'Dit is echt wel de allerlaatste kans om Blokker te herlanceren'

Stijn Fockedey - De winkelketen Blokker koopt zichzelf enkel wat tijd met drastische winkelsluitingen en de verkoop van alle zustermerken, zoals Leen Bakker en Intertoys. Blokker is nog altijd een patiënt in kritieke toestand. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

'Belgenmop kost luchthaven van Zaventem jobs'

Wolfgang Riepl - De mantra van de federale regering luidt 'jobs, jobs, jobs'. Maar Brussel, het gewest met een van de hoogste werkloosheidscijfers in Europa, vernietigt banen door zijn halsstarrige houding tegen de luchthaven van Zaventem, een banenmotor bij uitstek. Dat zegt Trends-redacteur Wolfgang Riepl.

'De ECB is een pitbull geworden'

Daan Killemaes - 'Hier waak ik', heeft de ECB in grote letters boven de Europese economie en beurzen geschreven.

'Facebook is te dominant'

Stijn Fockedey - De overheden doen er verstandig aan nieuwe grote overnames van Facebook te blokkeren. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

'Verlos ons van de precampagne'

Marc De Vos (UGent) - Het ziet er steeds meer naar uit dat regeren plaats ruimt voor een precampagne. De buitenkans van een uitzonderlijke coalitie in een goede economische conjunctuur dreigt verloren te gaan. Dat zegt Marc De Vos, directeur van denktank Itinera.

'Meer motoren op de baan voor minder file'

Stijn Vancuyck - Een motor of scooter is het geschikte vervoersmiddel om de files op onze wegen het hoofd te bieden. Dat zegt Stijn Vancuyck, adviseur gemotoriseerde tweewielers bij de federatie van de auto- en tweewielerindustrie Febiac.

'Sociale fraude helpt transportbedrijven niet'

Kurt De Cat - "Een harde aanpak van de sociale fraude is een sterk signaal voor de vele bonafide transportbedrijven in ons land", zegt Trends-redacteur Kurt De Cat.

'Ofwel is glyfosaat kankerverwekkend, ofwel is het dat niet'

Bert Lauwers - Ofwel is glyfosaat, dat vooral bekend is als het hoofdingrediënt van Roundup, kankerverwekkend, ofwel is het dat niet. Dat daarover na meer dan veertig jaar massaal gebruik nog altijd geen duidelijkheid bestaat, is ronduit hallucinant. Dat zegt Trends-redacteur Bert Lauwers.

'De brexit is een bedreiging voor de Brusselse vastgoedmarkt'

Stéphan Sonneville - De brexit, de frexit, een afgeketste nexit, Trump,... Het is de voorbije weken en maanden nauwelijks hardop gezegd, maar dit soort gebeurtenissen maakt onze Brusselse vastgoedmarkt hoe langer hoe kwetsbaarder. Er is dringend actie nodig, zegt Stéphan Sonneville (CEO van Atenor) opde vooravond van Realty, het vastgoedevent voor professionelen.

'Verkoop BNP Paribas is doekje tegen het bloeden'

Patrick Claerhout - De hoge staatsschuld blijft een probleem dat door de huidige regering niet fundamenteel wordt aangepakt. Daar verandert de gedeeltelijke verkoop van de participatie in de Franse bank BNP Paribas niet veel aan, oordeelt bankenspecialist Patrick Claerhout.

'Wie de geloofwaardigheid van de pers aanvalt, valt ook de persvrijheid aan'

Koen Baumers - Door de geloofwaardigheid van de pers te ondergraven, knabbelen ook westerse regeringen aan de persvrijheid. Een onafhankelijke poortwachter - de klassieke pers - is ons enige houvast in een wereld die overspoeld wordt met informatie. De vrije pers verdient meer respect. Van politici, bedrijven en burgers. Dat zegt ex-journalist en communicatiespecialist Koen Baumers.

'De meerwaardebelasting bedraagt 50 procent'

Daan Killemaes - Meerwaarden belasten is makkelijk, meerwaarde genereren als overheid een stuk lastiger. De efficiëntere besteding van de overheidsmiddelen, zoals Jef Colruyt vraagt, blijft een werf die niet verder raakt dan de eerste spadesteken. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Daar is het vechtfederalisme weer'

Alain Mouton - Vlaanderen heeft bespaard, en zijn begroting is structureel in evenwicht. Dat kan niet gezegd worden van de federale begroting, zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Burn-outs verleden tijd dankzij millennials?'

Robby Vanuxem - Millennials stellen bedrijfsleiders en HR-managers voor heel wat uitdagingen. Die generatie bekijken als een extra zorg, is de populaire maar foute reflex. "'Wat is er mis met de millennials?' Nee, wat is er mis met jullie?", aldus Robby Vanuxem, Managing Director van Hays Belgium.

'Echte leiders maken geen fouten'

Marc Buelens - Als een leider zich toch eens verontschuldigt, bewegen wel de lippen en volgen de woorden, maar merk je zo dat hij het niet meent. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

'Investeerders in de raad van bestuur'

Frank Maene - Waarom vragen de meeste investeerders een zitje in de raad van bestuur van uw start-up en waarom is dat een goede zaak? Frank Maene, managing partner bij Volta Ventures, legt het uit.

'Investeerders vechten niet om onze start-ups en dat is een probleem'

Stijn Fockedey - Belgische start-ups raken gemakkelijker aan geld, maar ze zitten wellicht nog altijd in een veel slechtere onderhandelingspositie dan in Silicon Valley of andere sterke techclusters. Daardoor ontwikkelt het netwerk aan ondernemers met ervaring én geld zich hier te traag. Nochtans is dat een cruciaal ingrediënt voor een robuuste digitale economie. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

'De #MonsantoPapers bewijzen wat we helaas al 55 jaar weten'

Bart Staes (Groen) - Bart Staes over de onthulling dat Amerikaans agrochemiebedrijf Monsanto jarenlang wetenschappelijke studies doelbewust in haar voordeel heeft beïnvloed: 'Telkens het gebruik van glyfosaat in vraag wordt gesteld, wordt er gedreigd en gechanteerd.'

'Bedrijven als Amazon leggen een bom onder onze begroting'

Daan Killemaes - De doorsnee werknemer dreigt tussen twee stoelen te vallen: te duur voor lager geschoolde arbeid, te weinig opgeleid voor de hoger geschoolde arbeid. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Halt aan brugpensioen 2.0'

Marc De Vos (UGent) - "De herstructurering bij ING is een nefast precedent dat langere en andere loopbanen ondermijnt. De federale regering kan ingrijpen door de wet-Renault te moderniseren", zegt Marc De Vos, directeur van denktank Itinera.