'België heeft te weinig ongelijkheid van succes en merite'

Marc De Vos (UGent) - België heeft te weinig goede ongelijkheid van succes en merite kennen, en te veel slechte gelijkheid van nivellering en uitsluiting. Dat zegt Marc De Vos, directeur van denktank Itinera.

'Sven Gatz verenigt cultuur en kapitaal'

Roeland Byl - Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz waardeert creatievelingen eerder als entrepreneur dan als profiteur. Terecht. Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

'Duaal leerplan pakt knelpunten niet voldoende aan'

Wolfgang Hennen - Jongeren zijn niet geschoold op het geschikte niveau en beschikken niet over de nodige praktische vaardigheden. Duaal leren zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. Maar de relevante studierichtingen krijgen geen plaats in het duaal leerplan. Dat zegt Wolfgang Hennen, hr-directeur bij Lidl.

'Het Europese groeimirakel vertoont barsten'

Daan Killemaes - In principe heeft de Europese economie, de Belgische inbegrepen, nog recht op een aantal relatief goede jaren. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Belast de reële huurinkomsten'

Hans Brockmans - Een belasting op de reële inkomsten van verhuurders zou rechtvaardiger zijn. Dat zegt Trends-redacteur Hans Brockmans.

'Hoe Wallonië Zalando had kunnen binnenloodsen'

Jérôme Gobbesso - Het nieuws kwam niet zacht aan voor de Waalse economie: de onlineverkoopgigant Zalando geeft de voorkeur aan Nederland boven België om er zijn logistieke centrum te vestigen. Daarmee ziet België 1500 banen aan zijn neus voorbijgaan. "België heeft geen langetermijnvisie. En snel reageren, daar zijn we ook niet zo goed in", reageert Jérôme Gobbesso, de CEO van Newpharma, de grootste onlineapotheek van België en Frankrijk.

Welk lot wacht tsaar Poetin?

Jean-Pierre Blumberg - De bevolking moet trots zijn op het almachtige Rusland om te kunnen verdragen dat ze in relatieve armoede leeft. Dat zegt Jean-Pierre Blumberg, advocaat en docent aan de Universiteit Antwerpen (UA).

'Regering mist echte pensioenhervorming'

Alain Mouton - Voor structurele maatregelen is het zo goed als zeker wachten tot de volgende legislatuur. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Armoede is niet sexy'

Marc Buelens - In de meeste ideologieën is armoede een negatief geladen begrip. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlericck Business School.

'Smokkelt Donald Trump een Trojaans paard in de tax code?'

Vrije Tribune - Doctoraatstudent Jonas Vandenbruaene waarschuwt voor een minder zichtbare aanpassing in de recent vernieuwde Amerikaanse belastingwetgeving. 'Dit detail kan op termijn echter de koopkracht van sociaal zwakkere bevolkingsgroepen hypothekeren.'

Waar is dat Europese beursfeestje?

Daan Killemaes - De lekkere cocktail van een sterke economie en extreem lage rente is zo 2017. Dit jaar smaakt anders. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'De obsessie met de zware beroepen is ronduit pervers'

Marc De Vos (UGent) - Zware beroepen voeren langs de achterdeur het vervroegde pensioen in dat aan de voordeur wordt afgeschaft. Dat zegt Marc De Vos, directeur van de denktank Itinera.

'Hoe graag willen we omschakelen naar een digitale maatschappij?'

Hans Graux - Een voldoende digitale geletterdheid om niet alleen schriftelijk, maar ook elektronisch te kunnen communiceren moet anno 2018 een basisbetrachting worden voor de hele bevolking. Dat zegt Hans Graux, advocaat timelex en expert juridische implicaties van informatiesystemen.

'Financiële tussenpersonen zijn nog lang niet over en out'

Frie Pétré - 'We zijn nog niet meteen af van alle tussenpersonen in de distributieketen; de indirecte verkoopkanalen gaan nog wel een tijdje mee', zo schrijft Frie Pétré, CEO van de Brusselse start-up Howaboutsales in reactie op aankondigingen van BNP Paribas Fortis en KBC, die beslisten om versneld bankkantoren te sluiten.

'Deze periode van economische groei loopt op zijn eind'

Joachim Fels - de voorbije dertig jaar heeft een beleidsrente die hoger was dan de neutrale rente, altijd geresulteerd in een recessie. Dat zegt Joachim Fels, hoofdeconoom van vermogensbeheerder PIMCO.

'Pensioenstrijders ondergraven het systeem dat ze willen behouden'

Marc De Vos (UGent) - "Wanneer gaan we beseffen dat de echte vraag niet is of de pensioenfactuur betaalbaar is, maar welke samenleving we aan de jongere generaties willen nalaten?" Dat vraagt Marc De Vos, directeur van de denktank Itinera, zich af.

'Er is nog altijd te weinig goesting om te werken'

Daan Killemaes - De kans op een productiviteitsmirakel blijft klein, dus zullen er nog veel meer Belgen weer de weg naar de arbeidsmarkt moeten vinden. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Voor één keer heeft Trump geen ongelijk'

Jozef Vangelder - En opeens is daar Donald Trump, die eindelijk aan China openlijk durft te zeggen waar het op staat, en de daad bij het woord voegt. Dat zegt Trends-redacteur Jozef Vangelder.

'Als expats zeggen dat er iets scheelt met onze levenskwaliteit, is dat een signaal'

Bart Paeleman - Brussel is nog altijd een internationale aantrekkingspool. De hoofdstad is zelfs meer dan ooit een walhalla voor expats. Maar de levenskwaliteit is er wel een probleem. Als expats de levenskwaliteit in landen als Cambodja, Colombia en Israël hoger inschatten dan bij ons, is dat een signaal. Dat zegt Bart Paeleman, bestuurder bij Skyline Europe.

Tegengif voor fake nieuws: 'Je kunt iedereen opvoeden'

Marc Buelens - De relevantie van informatie is bijna altijd: wat verwacht ik en wat krijg ik? Fake nieuws speelt daar handig op in. Dat zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School

'Belgische economie heeft ambitiehandicap'

Daan Killemaes - Hoeveel potentiële multinationals zijn in de Vlaamse klei blijven steken? Je wil het niet weten. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Het model van anciënniteitsverloning is aan een herziening toe'

Bart Buysse - 'De anciënniteitsverloning doet de loonkost systematisch stijgen zonder dat daar een evenredige toename van de productiviteit tegenover staat. Dat weegt op de concurrentiepositie van onze bedrijven, maar ook op de tewerkstellingskansen van werknemers.' Dat zegt Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO.

'Facebook is niet bang genoeg'

Stijn Fockedey - Facebook doet veel te weinig om zijn twee miljard gebruikers te beschermen tegen misbruik van hun gegevens. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

'Wat de 'pensioenkrant' van de vakbonden niet schrijft: Enkel langer werken maakt pensioenen betaalbaar'

Alain Mouton - Met het verdelen van een 'pensioenkrant' willen de vakbonden de bevolking naar eigen zeggen 'informeren over het pensioengeknoei van de regering." Hun stelling dat de pensioenen in België te laag zijn klopt. Maar de syndicale oplossing, namelijk nieuwe en hogere belastingen snijdt geen hout. De pensioenen zijn enkel betaalbaar door langer te werken. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

'Kredietduik dreigt voor kmo's in 2018'

Emmanuel Damman - Bedrijven repareren hun dak het beste wanneer de zon schijnt. Dit is het beste moment om meer te diversifiëren in financieringsbronnen. Dat zegt Emmanuel Damman, Head of PMV Corporate Loans.

'De demografische explosie komt er sneller aan dan we denken'

Bart Paeleman - Binnen een goede tien jaar komen er in ons land een half miljoen 65-plussers bij. Te weinig mensen lijken zich echt bewust van die aankomende demografische explosie. Dat zegt Bart Paeleman, bestuurder van de projectontwikkelaar Skyline Europe, naar aanleiding van de Week van de Zorg.