'Geef disruptieve startups een zandbak'

'Geef disruptieve startups een zandbak'

Stephaan Cloet - In een recent rapport pleit de European Banking Federation (EBF) voor een wettelijk kader waarin bedrijven nieuwe technologieën en zakenmodellen kunnen uittesten.

  •  

'Vier mogelijke vervolgscenario's voor de brexit'

Pieter Cleppe - Wat volgt na de keuze van Theresa May voor een harde brexit? Pieter Cleppe, hoofd van het Brussels kantoor van denktank Open Europe, denkt vooruit: 'Het bestraffen van leden die de club beu zijn in de hoop dat dit anderen zal afraden het voorbeeld te volgen zorgt enkel voor een grimmige sfeer.'

Canadese premier legt uit waarom Canada kiest voor openheid

Justin Trudeau - In 2017 viert Canada zijn 150-jarige bestaan. Anderhalve eeuw vormde een eenvoudige belofte de kern van Canada's succes: hier heeft iedereen de kans een beter en welvarender leven op te bouwen, zegt de Canadese premier Justin Trudeau.

'Kiezen waar en wanneer je werkt oplossing voor stress bij werknemer'

Van Coillie Hermina - Uit een recente studie van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KULeuven blijkt dat het werk van de Belg steeds complexer en flexibeler wordt. En dat dit meer en meer werkdruk en stress met zich meebrengt.

Woningpas? 'Betaalbaar wonen blijft de grootste bekommernis van de Belg'

Vrije Tribune - De zogenaamde woningpas moet alle info over je huis bundelen. Een goed idee, oordeelt Isabelle Vermeir, operationeel directeur van Century 21 Benelux, al blijft volgens haar betaalbaar wonen de grootste bekommernis van de potentiële huizenkoper in ons land.

'Antwerpse expediteurs, laat je niet in harnas jagen door Alibaba'

Vrije Tribune - De Chinese internetgigant Alibaba sloot vorige week een alliantie met de Deense containerreus Maersk Line. Moeten de huidige tussenpartijen het hart vasthouden? Steve Alaerts, Director Sales and Marketing bij expediteur foodcareplus vindt van niet.

'ING-baas Rik Vandenberghe geeft een slecht signaal'

Patrick Claerhout - Rik Vandenberghe verlaat midden in een ingrijpende herstructurering de bank waarvoor hij dertig jaar werkte. "Zijn stap roept vragen op over de haalbaarheid van het vernieuwingsproject van ING België", zegt Patrick Claerhout, redacteur bij Trends.

'Pensioenen vormen geen risico'

Jef Vuchelen - "De overheid keurt speculatie af, maar zelf doet ze het al vele decennia in het pensioendossier", zegt Jef Vuchelen, hoogleraar economie aan de VUB.

'Wind neemt vlucht vooruit'

Luc Huysmans - Niet alle erfenissen maken rijker. Dat de Belgische windmolenparken duurder zijn dan de Nederlandse, is geen fijn nieuws voor de consument. Tegelijk toont de decimering van de prijzen dat de sector mogelijk voor de grote doorbraak staat.

'In 2017 worden de gewesten fiscale concurrenten'

Jef Wellens - Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer, grijpt de afschaffing van de woonbonus in Brussel aan om het beleid in de gewesten naast elkaar te leggen.

'De onderwijshervorming nog veel langer tegenhouden saboteert onze toekomst'

Roeland Byl - Trends-redacteur Roeland Byl ziet het met lede ogen aan dat de hervorming van het secundair onderwijs alweer vertraging oploopt. 'Onze kenniseconomie dreigt haar belangrijkste grondstof - de overvloedige beschikbaarheid van goed opgeleid personeel - te verliezen.'

'We mogen ons opnieuw zorgen maken over de nucleaire dreiging'

Vrije Tribune - 'De mogelijkheid dat een atoomwapen voor het eerst sinds 1945 kwaadwillig gebruikt wordt, kan niet langer helemaal weggecijferd worden.' Aldus Matthew Symonds, redacteur Defensie van The Economist.

Hoe smartphones stiekem onze economie bedreigen

Stijn Fockedey - De computerchips, camera's en minuscule sensoren in smartphones worden alomtegenwoordig en zorgen voor een revolutie hoe mensen leven en werken. Vlaamse bedrijven mogen daar wakker van liggen.

'Zijn de Chinezen straks tuk op Oude Meesters?'

Piet Swimberghe - Gaan we naar een fundamentele omwenteling van de kunstmarkt, nu de grootste privécollectie van Hollandse Meesters naar China verhuist?, vraagt kunstkenner Piet Swimberghe zich af.

'Bouw onze historische handicap af'

Alain Mouton - Misschien moeten de werkgevers het geweer van schouder veranderen en volop inzetten op een versnelde afbouw van de historische loonkostenhandicap.

'De nuttige staatsgreep in de sociale zekerheid'

Daan Killemaes - "De sociale partners moeten eerst zelf wat meer en beter op de centen letten, voor ze aan de federale uier mogen hangen", zegt Daan Killemaes, hoofdredacteur van Trends.

U meent uw goede voornemens toch niet

Marc Buelens - "Wie zich aan zijn voornemens wil houden, moet gebruikmaken van een 'engineering'-strategie", zegt Marc Buelens, professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

'E-commercespelers: haal die valse beloftes offline'

Kristof Van der Stadt - Ik koop veel online. Echt. Maar samen met de toename in aankopen groeit ook mijn ontevredenheid. En dat hebben de grote internationale e-commercespelers en die van de Lage Landen - lees: vooral Nederland - gewoon aan zichzelf te danken.

'Het vluchtelingenprobleem wordt nog grimmiger'

Emma Hogan - Het goede nieuws: er komen minder vluchtelingen richting Europa. Het slechte nieuws: voor zij die het toch wagen, wordt de oversteek nog gevaarlijker.

'De bolsjewisten zijn terug'

Adrian Wooldridge - De gelijkenissen met de wereld die de Russische revolutie voortbracht, zijn meer dan treffend.

Op planeet Trump is het donker

Zanny Minton Beddoes - Met Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten, staan we aan het begin van een nieuwe, meer sombere wereldorde.

'Ook Italië heeft zijn Arco'

Patrick Claerhout - "Slechte banken moeten kunnen failliet gaan, enkel op die manier zuivert het systeem zichzelf", schrijft Patrick Claerhout, redacteur bij Trends.

'Arco, of het verhaal van tien jaar politiek falen'

Patrick Claerhout - "Het falen van de politieke en financiële elite doet pijn aan de ogen. Beloftes worden niet nagekomen, engagementen blijken niets meer dan holle woorden", reageert Patrick Claerhout, redacteur bij Trends op het Arco-debacle.

'Verzekeraars moeten op de blaren zitten'

Patrick Claerhout - De verzekeraars betalen nu het gelag voor de ambitieuze commerciële doelstellingen en de te riante toekenning van garanties en winstdeelnames in het verleden. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

'Maak van cyberveiligheid criterium voor verloning CEO'

Stijn Fockedey - Ondanks de datalekken en de slechte prestaties van Yahoo heeft Mayer nog altijd zicht op een gouden parachute van zowat 50 miljoen dollar. Een groot schandaal, oordeelt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

'Thuistarief is winkelen met andermans centen'

Bruno Leijnse - Maxima van acht of tien keer de kostprijs zijn een agenda om kleinere operatoren uit de markt te duwen. Dat zegt Trends-redacteur Bruno Leijnse.

Het zwarte pensioengat in de begroting

Daan Killemaes - Show me the money? Zoek het geld in de pensioenuitgaven. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes.

'Boeienkoning Coucke moet niet zeuren'

Bert Lauwers - "Dat zijn imago een knauw dreigt te krijgen, zal Coucke zwaarder op de lever liggen dan de dreigementen van Perrigo", zegt Bert Lauwers, redacteur bij Trends.

'Suikertaks kost vooral jobs'

Wolfgang Riepl - We houden de inkomsten uit grensaankoop beter in eigen land, zonder een betuttelende suikertaks. Dat zegt Trends-redacteur Wolfgang Riepl.