Winkeldiefstal neemt toe met 20 procent

© Thinkstock

Er werd in het eerste halfjaar van 2013 20 procent meer gestolen uit winkels dan in dezelfde periode van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de vzw Preventie&Veiligheid.

In het eerste halfjaar van 2013 werden 9.080 winkeldiefstallen gepleegd op 812 verschillende verkooppunten. Dat zijn er omgerekend 11 per verkooppunt, tegenover 9 per verkooppunt in dezelfde periode 2012. Dat is een toename met 22 procent in een jaar tijd.

Winkeldieven blijken het meest geïnteresseerd in droge voeding, parfum en alcohol. Het geliefkoosde tijdstip voor wie uit stelen gaat valt tussen 16u en 18u, of tijdens de middag. De maand maart blijkt de topmaand voor winkeldieven.

De volledige halfjaarlijkse buit van de winkeldieven stemt overeen met 365.402,7 euro, verspreid over 25.873 gestolen goederen. Dat komt overeen met 14,12 euro per gestolen product.

Volgens werkgeversorganisatie Unizo vormen de cijfers van vzw Preventie&Veiligheid slechts ‘het topje van de ijsberg’, aangezien het over een beperkte raming gaat op basis van 812 verkooppunten die bij de vzw zijn aangesloten. “Het totale aantal winkeldiefstallen en het totaalbedrag aan gestolen goederen liggen dus ongetwijfeld veel hoger”, aldus Unizo. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content