Vlerick voorspelt hogere prijzen en lagere rendementen voor kmo-overnames

© istock
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Het mooie weer op de Belgische overnamemarkt voor kmo’s zal blijven duren in 2015, zo blijkt uit een enquête van Vlerick Business School. Maar de jacht op de beste brokken drijft de prijzen hoger. Wie een aantrekkelijk rendement op een overname wil, zal vroeg moeten opstaan.

De verkoop van grote bedrijven als Omega Pharma en de vinylgroep IVC mag dan al de krantentitels halen, ook het kmo-segment van de Belgische overnamemarkt draait op volle toeren. Dat blijkt uit de tweede editie van de Entrepreneurial Buyout Monitor van het PEBO, het kenniscentrum rond buy-outs van Vlerick Business School. Het PEBO ondervroeg 169 experts die actief zijn in de koop en verkoop van kmo’s, zoals private-equityspelers, bankiers en consultants.

Zowat twee derde van de ondervraagden zag vorig jaar het overnameklimaat voor kmo’s verbeteren, en een meerderheid ziet de opklaringen aanhouden in 2015. Vanwaar het optimisme? “De kredieten zijn goedkoop, en het ergste van de economische crisis is achter de rug”, zegt Miguel Meuleman, Vlerick-professor en mede-oprichter van het PEBO. “Er komt ook veel vers kapitaal beschikbaar, van rijke families, of van ondernemers die hun bedrijf verkocht hebben en het geld herinvesteren.”

Ook bij de klassieke private-equityspelers is de appetijt helemaal terug. “Volgens schattingen zit de private-equitysector wereldwijd op zowat 1200 miljard dollar aan droog poeder, fondsen die door de crisis of om andere redenen geen investeringen hebben gevonden”, zegt Hans Vanoorbeek, mede-oprichter van het PEBO en hoofd van de private-equityspeler BV Capital Partners.

Ook de bedrijven betreden opnieuw de arena. “Zij achten het moment gekomen voor de overname van een sectorgenoot”, zegt Veerle Catry van het audit- en advieskantoor BDO België, sponsor van het PEBO. “De oorlogskas van vele bedrijven is goed gespekt, en een overname is in deze moeilijke tijden vaak de enige manier om te groeien.”

Bang

Al die belangstelling doet de prijzen van overnames stijgen. De waardering van de kmo’s haalde in 2013 een gemiddelde van vijf keer de operationele cashflow, de zogenoemde multiple. In 2014 was de multiple volgens de Buyout Monitor al gestegen tot 5,6. Voor kleinere overnames van minder dan 5 miljoen euro bleef de prijs zowat gelijk. De hausse zit vooral in de middelgrote en grote transacties. Voor overnames van 5 tot 20 miljoen euro steeg de multiple van 4,9 naar 5,5. Voor overnames van meer dan 20 miljoen ging het van 5,7 naar 6,8.

Die laatste categorie komt daarmee bijna opnieuw op precrisisniveau. “Grotere deals vertonen nu eenmaal grotere prijsschommelingen in de tijd”, zegt Vanoorbeek. “Als het hierbij blijft, maak ik mij geen zorgen. Deze multiples zijn internationaal vergelijkbaar. Er is geen zeepbel in de maak, de markt is gezond.”

Dat kan veranderen. Een ruime meerderheid van de ondervraagden ziet de prijzen van middelgrote en grote overnames voort stijgen in 2015. Dat kan de financiering van de overnames bemoeilijken. Voorlopig komen de banken nog over de brug. Het aandeel van schuldfinanciering bij een overname is in de voorbije twee jaar nauwelijks gezakt.

Het echte probleem is het onzekere economische klimaat. Dat valt niet te rijmen met de prijshausse, aldus Vanoorbeek. “De meeste bedrijven groeien niet, omdat de economie niet groeit. Dat drijft de massa kandidaat-kopers naar de weinige groeibedrijven, het nec plus ultra van de overnamemarkt. Daar word ik bang van. De prijs voor zulke bedrijven dreigt door het dak te gaan, met alle gevolgen van dien voor het rendement van de overname. Overnemers zullen harder moeten werken. Het rendement zal moeten komen van kostenbesparingen, productvernieuwingen en het aanboren van nieuwe markten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content