Vergeet die slides en presentéér

13/09/11 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29

Bron: Trends

Van twintig volgepropte slides wordt uw publiek niet veel wijzer. Van u wel. Wie op de juiste manier communiceert met zijn toeschouwers en goed luistert, sorteert het grootste effect.

Vertel een verhaal. Een verhaal heeft zoveel meer trefkracht dan feiten en cijfers. Iedere organisatie is een vat vol verhalen. Pik deze verhalen op en schakel ze in.

Wees alert voor reacties uit het publiek. Het kan gebeuren dat uw publiek niet volgt door onbegrip of onwil. Scan de zaal voortdurend, zo vangt u direct de signalen op die zij non-verbaal uitzenden en kunt u er tijdig op reageren.

Wind lastige deelnemers om uw vinger. Negeer die lastige deelnemer niet en vermijd dat hij de aandacht van de rest van de groep ondermijnt. Wie het handig speelt, houdt de regie van de presentatie stevig in eigen handen.

Zet het publiek aan tot actie. Wilt u met de presentatie verandering teweegbrengen? Dan wordt het echte succes van de presentatie bepaald door de beslissing, actie of overtuiging die ze teweegbrengt bij het publiek.

Speel goed in op het vragenvuur. Bang om moeilijke vragen te krijgen? De vraag doorspelen naar de andere deelnemers is een handige techniek die u de ruimte geeft om even na te denken. Ook improvisatietechnieken kunnen op dat moment van pas komen en u helpen om het vragenvuur te overleven.

Integreer sociale media in uw presentatie. Pik de noden en opmerkingen van het publiek op en bespeel ze handig via Twitter. Dat kan een extra impact geven aan de presentatie.

Bron: Kluwer Opleidingen

Lees meer over:

Onze partners