Unizo: Meer starters in Vlaanderen, minder in België

© Belga

Volgens de ondernemersorganisatie Unizo gaat het in Vlaanderen de goede richting uit wat het aantal startende ondernemingen betreft. Al blijft waakzaamheid geboden, luidt het.

Unizo noteerde in Vlaanderen de eerste acht maanden van dit jaar – van januari tot en met augustus – een toename met 1,5 procent starters in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat stemt overeen met 25.083 starters dit jaar ten opzichte van 24.713 starters vorig jaar.

Sterke toename in West-Vlaanderen

Wat de Vlaamse provincies betreft, is er een sterke toename in West-Vlaanderen (+ 6,04 procent), gevolgd door Vlaams-Brabant en Waals-Brabant (+2,96 procent) en Limburg (+2,4 procent). In het Vlaamse gewest was er een lichte terugval in Oost-Vlaanderen (-0,95 procent) en Antwerpen (-0,5 procent).

Terugval in Wallonië en Brussel

Voor België ziet de situatie er minder rooskleurig uit, zo blijkt. In de periode van januari tot en met augustus 2013 telde België nog 46.119 starters. In dezelfde periode dit jaar viel het aantal starters terug tot 45.011, wat overeenstemt met een afname met -2,4 procent.

Vooral in Wallonië blijkt de terugval opmerkelijk. In het zuiden van het land was er op jaarbasis een daling van het aantal starters met -8,57 procent, van 13.015 in 2013 tot 11.899 dit jaar.

Hoofdstad Brussel noteert een daling met 1,91, en telt de eerste acht maanden van het jaar 6.305 starters.

‘Waakzaam blijven’

“Het gaat de goede richting uit in Vlaanderen. Maar we moeten waakzaam blijven, het aantal starters blijft nog steeds onder het niveau van 2011”, aldus Unizo-topman Karel Van Eetvelt in een reactie op de recente cijfers.

De ondernemersorganisatie maakte de balans op in samenwerking met de Waalse tegenhanger UCM en het handelsinformatiebureau Graydon.

(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content