Unizo: '1 op de 10 zelfstandigen in België is buitenlander'

15/07/15 om 17:43 - Bijgewerkt om 17:44

Werkgeversorganisatie Unizo stelt een forse toename van het aantal buitenlandse zelfstandigen vast in ons land. De Roemenen zijn het sterkst vertegenwoordigd.

Unizo: '1 op de 10 zelfstandigen in België is buitenlander'

© belga

Uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Zekerheid van Zelfstandigen (RSVZ) die Unizo kon inkijken, blijkt dat België vorig jaar 103.630 zelfstandigen met een buitenlandse nationaliteit telde. Dat is omgerekend 1 op de 10.

In vergelijking met 2013 is er een toename van buitenlandse zelfstandigen met 1,67 procent, maar in vergelijking met 2006 stelt de wergeversorganisatie een verdubbeling vast.

4 op de 10 buitenlandse zelfstandigen woont in Vlaanderen, evenveel in Brussel en 1 op 5 in Wallonië.

Roemenen blijken het sterkst vertegenwoordigd (18.035), gevolgd voor Nederlanders (16.086), Fransen (11.822), Italianen (10.601), Polen (8.248) en Bulgaren (5.269).

Opvallend is de toename van het aantal Roemeense en Bulgaarse zelfstandigen in ons land, met een toename die oversteenstemt met respectievelijk het 7- en 6-voudige in vergelijking met 2006.

Sociale fraude

Hoewel zelfstandigen met een vreemde nationaliteit in principe geen probleem vormen voor de werkgeversorganisatie, merkt Unizo op dat bijna de helft van de zelfstandigen uit Oost-Europa 3 jaar na aankomst in ons land geen officieel inkomen meer heeft. "Dit is pure sociale fraude. Via clandestiene netwerken wordt een deel van die mensen naar ons land gebracht met de bedoeling Belgische kinderbijslag, gezondheidszorg en OCMW-steun aan te vragen", aldus topman Karel Van Eetvelt.

De werkgeversorganisatie vraagt de regering in dat verband om buitenlandse zelfstandigen die geen effectieve activiteit kunnen aantonen geen steun meer te geven. Ook moeten de 'netwerken die deze carrousels organiseren strafrechtelijk worden aangepakt', luidt het. (BO)

Lees meer over:

Onze partners