Triatlons lopen om beter te ondernemen

Wouter Van Beirendonck, ondernemer en triatleet © Pascale Vandewalle

Over hoe je als druk bezette ondernemer tijd kan maken voor jezelf, is al heel wat inkt gevloeid. Wouter Van Beirendonck van Novid draaide de rollen om: hij stapte impulsief in een sportproject om een betere ondernemer te worden.

“Enkel als ik zelf mag meedoen.” Met dat gewaagde antwoord trapte ondernemer Wouter Van Beirendonck meer dan een jaar geleden zijn triatloncarrière op gang. Een andere triatleet had net gevraagd of Van Beirendonck met zijn bedrijf Novid het traject naar de Iron Man van Barcelona wou sponsoren. Novid realiseerde in 2013 een omzet van 2,6 miljoen euro en mikt voor 2014 op 3,5 miljoen euro met tien werknemers. Omdat het als leverancier van audiovisueel materiaal op evenementen vooral business-to-business georiënteerd is, zag Van Beirendonck weinig meerwaarde in sponsoring. Tenzij hij zelf zou deelnemen. “Ik hoopte op die manier iets te kunnen teruggeven aan mijn onderneming.”

Met zeven andere zakenmensen bereidde hij zich een jaar lang professioneel voor. Sportief loonde de investering alvast, want hij bracht de volledige triatlon in oktober tot een goed einde. Dat is een klein mirakel, aangezien Wouter Van Beirendonck vier jaar geleden nog revalideerde na een zware val van een steiger. Hij wil het echter vooral hebben over wat dit project hem als ondernemer opleverde. Terwijl veel ondernemers hun managementvaardigheden in de strijd werpen om een sportief project te realiseren, ziet hij het net omgekeerd. “Ik ben door triatlon een betere ondernemer geworden. Het heeft mij vooral duidelijk gemaakt wat ondernemers nog te weinig durven te doen in hun bedrijf.”

Durven te veranderen

Van Beirendonck stelt vast dat ondernemers nooit tijd hebben en zich daar vaak achter blijven verschuilen. “Veranderen is nooit eenvoudig, maar triatlon heeft me geleerd wel tijd te hebben voor zaken die belangrijk zijn. Ik heb me bijvoorbeeld voorgenomen om na dit interview te gaan zwemmen, en dat zal ik ook doen. Het gaat om keuzes maken.” De vraag stelt zich of de uren die je neemt voor jezelf en je sport zich ooit terugverdienen. “Toch wel”, vindt Van Beirendonck. “Ik heb gemerkt dat de fysieke scherpte voor efficiënt werken zorgt. In een meeting na een stevige looptraining ben ik de wakkerste.”

Novid draait volgens de zaakvoerder zijn beste jaar ooit. “Dat ligt ook aan andere elementen, maar het is wel zo dat we bepaalde strategische beslissingen beter hebben genomen.” Tijd nemen voor projecten die niet met de onderneming te maken hebben, betekent ook dat medewerkers automatisch taken overnemen. Van Beirendonck vindt dat ondernemers hun verantwoordelijkheden moeilijk lossen. “Trainen creëerde korte afwezigheden. Dat was een kans voor werknemers om meer verantwoordelijkheid te nemen. Maar als ondernemer moet je ze ook durven loslaten. Het duurde even voordat ik kon aanvaarden dat je niet de enige bent die een taak tot een goede einde kan brengen.” Van Beirendonck vond dankzij triatlon ook meer evenwicht tussen individueel functioneren en werken als team. “Een triatlon is een race van jezelf”, zegt hij. “Je kan quasi geen hulp aanvaarden en je mag niet samen fietsen. Maar om er naartoe te groeien, hebben we wel een groep gevormd en die groep duwt je vooruit. Bij Novid is het net zo: het zijn de individuele inspanningen en het teamgevoel die samen voor resultaten zorgen.”

Wouter Temmerman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content