Terreuraanslagen treffen bedrijfsleven tot in West-Vlaanderen

© belga

De kleine ondernemers in de hoofdstad hebben het meest te lijden onder de terreuraanslagen van 22 maart, maar de schade reikt verder, tot in de Kempen en de Westhoek.

Kleine ondernemers – vooral handelaars en horeca-uitbaters – hebben de dag van de terreuraanslagen in Brussel op 22 maart gemiddeld 35 procent omzetverlies geleden. De dagen daarna liep het verlies verder op tot een derde van de normale omzet, blijkt uit een rondvraag van Horeca Vlaanderen en Unizo bij 705 ondernemers uit Brussel en alle Vlaamse provincies.

“Dat Brusselse ondernemers gevolgen ondervinden, is evident. Zij hebben het sowieso al moeilijk sinds de lockdown in november. Maar de gevolgen deinen verder uit dan onze hoofdstad. Ondernemers van de kust tot Maaseik voelen de impact. En dat in verschillende sectoren en over een langere periode”, aldus Karel Van Eetvelt, de topman van Unizo.

Van de West-Vlaamse ondernemers blijkt een derde schade te hebben geleden op 22 maart zelf. In Antwerpen gaat het om een vijfde, in Limburg een tiende. De helft van de West-Vlaamse ondernemers verwacht personeel te moeten ontslaan.

Horeca grootste slachtoffer

Dat de impact van de terreuraanslagen tot aan de Belgische kust reikt, heeft net als in de hoofdstad te maken met de forse terugval van het toerisme in ons land. Zo werden massaal boekingen geannuleerd en kwamen restaurants en hotels grotendeels leeg te staan.

De horeca blijkt het ergst getroffen. Zeven op de tien horeca-uitbaters zegt economische schade te hebben geleden, in andere sectoren is dat zestig procent. Bijna de helft verwacht ook de komende maanden verliezen, terwijl het in het algemeen vier op de tien is. “Langs de ene kant zijn er de annuleringen, maar ook de boekingen blijven uit”, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Horecazaken voelen de impact dus ook op langere termijn.

Om de schade enigszins te beperken, probeert één op de vijf via commerciële kortingen klanten alsnog over de streep te trekken, ‘maar het blijft een verlieslatende operatie’, aldus Van Assche.

De sectoren buiten beschouwing gelaten, lijden de kunststeden, die een groot deel van hun toeristische inkomsten halen uit buitenlandse toeristen, het meest onder de terreurdreiging.

Campagne

Horeca Vlaanderen en Unizo dringen aan op een grootschalige campagne om het imago van België op te krikken. Ook vragen ze om Brussels Airport zo snel mogelijk weer op volle kracht te laten draaien.

“Toeristen garanderen dat het hier 100 procent veilig is, kan niet en dat kan nergens ter wereld. Maar we kunnen ze wel tonen dat het in Brussel en de rest van België nog steeds aangenaam is om te winkelen, logeren, eten en drinken en culturele activiteiten te doen”, luidt het bij beide organisaties.

Werkloosheid

Intussen maakt één op de zes ondernemers met personeel gebruik van de maatregel om tijdelijke werkloosheid in te roepen. Allicht blijft de terreurdreiging niet zonder gevolgen voor de werkgelegenheid, want één op de tien ondernemers verklaart personeel te moeten ontslaan als gevolg van het omzetverlies. Vooral de horecasector verwacht ontslagen. Een kwart van de respondenten heeft nog niets beslist, maar sluit ontslagen niet uit. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content