Belg maakt tomatenwijn in Canada

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Pascal Miche is net klaar met de tomatenoogst voor zijn Millésime 2012, die volgend jaar op de markt komt. De aperitiefwijn van tomaten is een succes in Canada, maar uitvoeren mag voorlopig niet.

Met oud familierecept naar Québec

Pascal Miche lanceerde de aperitiefwijn Omerto op 29 juni 2011 in Canada, maar het recept werd in 1938 bedacht in België. In de streek rond La Louvière had de overgrootvader van Pascal Miche toen zo’n grote tomatenoogst dat hij besloot uit te zoeken hoe hij van de overtollige tomaten wijn kon maken. Het geheime recept bleef in de familie tot Pascal Miche, die in België als slager werkte, voor een zakenreis naar Canada trok en er mensen ontmoette die hem ertoe aanzetten het product te commercialiseren.

Geen vergunning wegens geen fruit

Tien jaar heeft de Canadese Belg erover gedaan om een vergunning los te weken. Hij vroeg de vergunning aan op 11 maart 2001 bij de Régie des Alcools, maar kreeg ze niet omdat je in Canada geen alcohol mag maken uit groente. Tien jaar bureaucratische strijd later en dankzij een zelfgemaakte studie waarin Miche terugging tot vijftiende-eeuwe tomatenvariëteiten uit Peru, ging de Régie overstag. “Tomaten zijn fruit,” zegt Pascal Miche stellig. “Alle vruchten die uit bloemen groeien en zaadjes hebben, zijn fruit. Komkommers bijvoorbeeld zijn ook fruit.”

Omerta over het recept voor Omerto

Naast de discussie over tomaat als fruit, wilde de Canadese overheid ook het recept kennen. Pascal Miche weigerde om het vrij te geven, want dan zou hij meteen zijn concurrentieel voordeel verliezen. “Ik ben al drie keer benaderd om overgenomen te worden – wellicht om het recept te kennen -, maar ik sla zulke aanbiedingen telkens af.” De vastberadenheid van Miche blijkt ook uit de merknaam die hij zijn wijn gaf. De naam ‘Omerto’ verwijst naar zijn overgrootvader die ‘Omer’ heette en naar de ‘Omerta’, de geheimhoudingsplicht van de maffia. Pascal Miche is immers vastbesloten zijn recept niet te verklappen en zijn bedrijf niet te verkopen.

Goudkleurig, en geen tomatensmaak

Het proces om wijn te maken van tomaten is hetzelfde als bij druiven. Le Domaine de la Vallée du Bras in Charlevoix (Québec), zoals het domein van Pascal Miche officieel heet, produceert twee Omerto-wijnen: een droge en een zachte aperitiefwijn. Beide biowijnen bevatten 18 procent alcohol. Een fles van 750 milliliter kost 34,14 Canadese dollar (26,5 euro). De wijnen zijn goudkleurig en smaken naar wijn noch tomaten. “Je kunt de smaak eerder vergelijken met witte Porto of Pineau des Charentes,” zegt Pascal Miche.

Elk jaar opnieuw tomaten planten

In het rode logo valt makkelijk een tomaat te herkennen. Op dit moment heeft Le Domaine de la Vallée du Bras 5 hectare met 6200 tomatenplanten. Een plant levert gemiddeld 4,5 kilo tomaten op. Elk jaar moet de wijnboer wel nieuwe tomaten planten. Miche onderzoekt nu hoe hij kan uitbreiden.

Het buitenland nog niet ontkurkt

Achteraf bekeken had de lijdensweg om een vergunning te krijgen ook een voordeel: de Canadese media besteedden veel aandacht aan de plannen van Miche, zodat de tomatenwijn in Québec al bekend was nog voor hij op de markt kwam. Nu bezoekt Miche vooral beurzen om zijn wijn aan te prijzen. Buiten Canada is de wijn nog onbekend bij het grote publiek. Pas vanaf 2014 zou Miche zijn product mogen uitvoeren.

Benny Debruyne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content