Ruim een kwart meer zelfstandigen blijft aan de slag tot na hun 65e

© ThinkStock

Steeds meer zelfstandigen werken verder na hun 65ste. Op vier jaar tijd steeg hun aantal met 30 procent tot zowat 90.000. Hoe komt dat?

Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ), waarover Le Soir bericht.

Waarom die gretigheid om te blijven werken?

– Het werd de voorbije jaren steeds aantrekkelijker voor zelfstandigen om te blijven doorwerken, aangezien ze steeds meer mochten bijverdienen in combinatie met hun pensioen.

Sinds januari mogen gepensioneerde zelfstandigen na hun 65ste zelfs zo veel bijverdienen als ze willen.

– Het aantal zelfstandigen is gestaag toegenomen. Op twintig jaar tijd is het aantal zelfstandigen met 20 procent gestegen. Logisch dus dat het aantal zelfstandigen dat na zijn pensioen blijft doorwerken eveneens is toegenomen.

– De vrije beroepen zitten in de lift. De toename van het aantal zelfstandigen komt grotendeels op rekening van de vrije beroepen. Dat zijn hoger opgeleiden, zoals arts of jurist, die vrijwillig blijven doorwerken tot na hun 65e.

– De levensverwachting neemt toe. Het langer leven in een goede gezondheid is niet enkel een fenomeen dat plaatsvindt bij zelfstandigen, maar de langere levenskwaliteit speelt wel degelijk een rol, waardoor een groot aantal zelfstandigen zich fit genoeg vindt om aan de slag te blijven.

– Er zijn ook steeds meer ‘ouderen’ – tussen de 55 en 60 jaar – die het statuut van zelfstandige aanvragen. Dat kan het geval zijn bij managers die met vervroegd pensioen gestuurd werden of werden ontslagen. Als ze slagen in hun zelfstandigenbestaan, stoppen ze meestal niet voor hun 65.

– Tot slot blijft er de handicap om een zaak over te laten. Het wordt vandaag steeds moeilijker om een overnemer te vinden voor een zelfstandige die zijn handel wil verkopen. Ook daardoor blijven zelfstandigen langer aan de slag. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content