Netwerk Ondernemen biedt starters lening op eer

Gert Gijbels, gedelegeerd bestuurder Netwerk Ondernemen Vlaanderen © Debby Termonia
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Het internationale Netwerk Ondernemen is nog maar één jaar actief in Vlaanderen, maar komt stilaan onder stoom. Het kondigt aan dat het de starters in zijn netwerk wil helpen met een renteloze lening op eer.

Starters op zoek naar kapitaal die bij een bank of businessangel aankloppen, wordt doorgaans gevraagd hoeveel eigen vermogen ze hebben en of ze een raad van adviseurs hebben. Als ze daar niet op kunnen bogen, durven de gesprekken over verse financiering nogal eens af te springen. Netwerk Ondernemen helpt hen nu door zelf als adviesraad te fungeren en de starters in zijn netwerk een renteloze lening tussen 10.000 en 25.000 te bieden die pas na zes jaar moet worden terugbetaald.

Volgens Gert Gijbels, gedelegeerd bestuurder van vzw Netwerk Ondernemen Vlaanderen, blijft uit de ervaringen in de andere landen waar het startersplatform actief is dat de lening een hefboom van 6,8 euro oplevert via andere financieringsbronnen. Starters moeten binnen de eerste zes maanden van de begeleiding, die twee à drie jaar duurt, aan de negenkoppige raad van bestuur van Netwerk Ondernemen bewijzen dat ze zo’n lening verdienen.

Om de renteloze lening te krijgen moet een ondernemer ( de lening wordt toegekend aan een persoon, niet aan een bedrijf) enkel zijn erewoord geven dat hij het kapitaal na zes jaar terugbetaalt. Maar dan heeft hij natuurlijk wel al de selectieprocedure doorlopen om door de van oorsprong Franse organisatie begeleid te worden. Sinds de oprichting in september vorig jaar stelden 278 ondernemers hun kandidatuur om begeleid te worden door Netwerk Ondernemen Vlaanderen. Zij werden gescreend en tijdens maandelijkse bijeenkomsten beslist het selectiecomité wie een tweetal jaar gratis wordt begeleid door ondernemers en experts.

Kwaliteit

Op dit moment krijgen 22 ondernemers van 17 start-ups advies. “We willen elk jaar maximum 25 nieuwe mensen beginnen te begeleiden, zodat we in de diepte kunnen werken”, zegt handelsingenieur Gert Gijbels, die zijn carrière begon bij de Zweedse multinational Atlas Copco, in 2003 naar China trok om er in twee jaar de vestiging van Ahlers uit te bouwen van vier tot zestig man en daarna in China een bedrijf oprichtte dat controleerde of de kwaliteit van goederen die vanuit China naar België werden uitgevoerd, goed was. De link met Ahlers is er nog altijd, want Christian Leysen, voorzitter van de rederij, is een van de begeleiders bij Netwerk Ondernemen. Ook Wouter Torfs is een grote naam, maar de meeste begeleiders zijn bedrijfsleiders van kmo’s van 20 tot 100 mensen.

De focus op jobcreatie is volgens een rondvraag van Netwerk Ondernemen een van de voornaamste redenen waarom ervaren ondernemers starters willen coachen. Ze willen de toekomst voor hun kinderen in ons land verzekeren en dat kan alleen als nieuwe bedrijven voor voldoende banenaanwas zorgen. De vijftig ondernemers die zich engageerden dienen zich niet alleen gratis een halve tot volledige dag per maand vrij te maken, ze steken er geld aan toe. Een actief lid dat starters wil begeleiden betaalt 500 euro per jaar, een steunend lid 1000 euro. “Bovendien mogen ondernemers niet investeren in de start-ups die ze begeleiden”, zegt Gijbels. Net daarom is er nu de renteloze lening, waarbij het geld niet van de ondernemers in het netwerk zelf komt, maar via een lening van Netwerk Ondernemen bij de Bank van Breda.

Jobcreatie

Ontstaan in 1986 in Roubaix, groeide Réseau Entreprendre, zoals de Franse naam van Netwerk Ondernemen luidt, uit tot een internationaal netwerk in zeven landen. Toen de Franse ondernemer André Mulliez dat jaar als CEO van het breimerk Phildar fabrieken moest sluiten, vond hij het zijn verantwoordelijkheid om zijn werknemers aan een nieuwe baan te helpen. Zijn motto was ondernemers te creëren om banen te scheppen. Daarom richtte hij in Roubaix Réseau Entreprendre op. Ondertussen heeft het netwerk 110 kantoren in Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Tunesië, Marokko en België. De organisatie wil binnenkort uitbreiden naar Portugal, Luxemburg en Chili. Het Netwerk Ondernemen begeleidde in al die jaren 8896 ondernemers, telt 5826 leden en creëerde 70.000 jobs.

In 2004 streek Réseau Entreprendre neer in België, eerst in Luik, maar later kwamen er ook elders in Wallonië afdelingen. Onder meer Bruno Venanzi, medeoprichter van energiebedrijf Lampiris en nu voorzitter van de voetbalclub Standard, was erbij betrokken. Vier jaar geleden kwam er ook een afdeling in Brussel, waar een drietal Vlamingen zich bij aansloot. Zij staan mee aan de wieg van de vorig jaar opgerichte vzw Netwerk Ondernemen Vlaanderen, die steun kreeg van het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse overheid. Vanaf 2016 hoopt de Vlaamse vzw onafhankelijk te zijn, dankzij steun van het filantropisch fonds Pulse Foundation van tien rijke families.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content