Moeite met het schrijven van rapporten?

20/02/12 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:36

Bron: Trends

Als u moeite hebt met schrijven, bent u misschien te veel gefocust op het schrijfproces. Maar u hoeft niet over te komen als een artiest. U hebt een doel en beoogt een resultaat. Dat volstaat.

Begin met het doel. Wilt u informeren, overtuigen, verkopen, banden smeden? Het doel van uw tekst beïnvloedt al uw keuzes.

Organiseer in bullets. Verdeel uw doelstelling in bullets. Stelt u een project voor, geef dan de vier belangrijkste voordelen. Knoopt u een relatie aan, biedt dan drie dingen aan. Gebruik geen lijstjes als u bijvoorbeeld wilt bedanken of feliciteren.

Schrap wat de lezer al weet. Houd intro's kort en kom zo snel mogelijk ter zake.

Dring uzelf geen stijl op. Schrijf zoals u spreekt. Een persoonlijke stijl is niet persoonlijk als u erover moet nadenken.

Wees direct. Daarvoor gebruikt u best werkwoorden en zelfstandige naamwoorden. Lange zinnen horen hier niet thuis.

Schrap een derde. U denkt terwijl u schrijft en maakt op die manier uw tekst te lang. Als de eerste versie klaar is, begint u te schrappen. Probeer compacter en krachtiger te formuleren.

Weet de lezer wat u wilt? Alles draait om resultaat. De lezer moet weten wat u wilt: een beslissing nemen, een antwoord krijgen... Als er geen duidelijk bedoeling is, hoeft u ook niet te schrijven.

Bron: Inc.com

Tips over het schrijven van effectieve rapporten staan in Trends van 23 februari.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

TrendsInformation Services

Permanent verbonden

Permanent verbonden

Nauwelijks 20 jaar geleden verschenen de eerste pc's met internetverbinding. Vandaag ...

Onze partners